Feed on
Posts
Comments

Paskutiniu metu, atšilus orams, į gatves pasipylė dviratininkai, kurie turi didelių pretenzijų awto-vairuotojams, tačiau jų elgesys gatvėje juos teleidžia vadinti chuliganais. Iškart paaiškinu „KODĖL?“
Šiandien važiavau iš karštai mylimo darbelio į miesto centrą pasijamti savo brangiausios ir parsivežti į namučius. Ir tiesiog smalsumo dėlei pasižiūrėjau, kaip gatvėje elgiasi dviratininkai. Na ir ką, pusvalandžio „derlius“:
1. per pėsčiųjų perėją 4 vyriukai ant dviračių pramynė pro pat nosį net nepristabdę apsižvalgyti
2. labai faina yra dviese važiuoti dviračiais šalia vienas kito antra eile, nes pirmoje priparkuota awto
3. kelio ženklai negalioja iki tiek, kad važiuojama prieš vienos krypties eismą
4. nekalbu apie pėsčiųjų gąsdinimą, užlekiant ant šaligatvio nuo gatvės (du atvejai)
5. krūvoje važiuoja 3 suaugę ir 2 vaikai – vaikai be šalmų
Tai vat, mano nuomonė tokia – pamatei dviratininką – kišk montiruotę į priekinio rato špikius, kad verstųsi per priekį.
Džoukas, be abejo 😉
Tačiau elementarios eismo kultūros neturėjimas neleidžia dviratininkų laikyti normaliais eismo dalyviais.
Any ideas?

15 Responses to “Dviratininkai – keletas pastebėjimų”

  1. Eugenijus I. parašė:

    Tai, kad salmai nera privalomi, o ir ju naudingumas gincytinas:)

  2. grumlinas parašė:

    Pono kiaušai – pono valia juos tarpdurin kišti 😀 Džoukas 😉
    Aš asmeniškai vaikams (jei jų dar turėčiau) šalmus tikrai dėčiau.
    O dėl neprivalomumo/naudingumo – kadaise, kai užpakalinėje sėdynėje dar nebuvo privaloma diržus prisisegti (nors ir dabar toli gražu ne visi segasi), mano brangiausioji kaip keleivė pakliuvo į avariją – mašina trenkėsi į kitą šonu, apsisuko ir trenkėsi dar kartą. Nuo smūgio mano džiaugsmas lėkė nuo galinės sėdynės į centrinį statramstį ir labai stipriai susitrenkė koją. Vidinė kraujosruva, labai skausminga, laikėsi pusę metų. Būtų prisisegusi diržu – tik pakinksėtų galva. Va taip va.

  3. Whisky parašė:

    Ech, su dviratinkais aš ir vargstu. Mėgau pasivažinėti dviračiu (nors dabar ir neturiu), kažkaip jausdavau ribas. Aš suprantu, kad labai fun lakstyti šaligatvis-perėja-šaligatvis, bet vairuotojai ne visada gali pastebėti dviratininką, o juo labiau 60km/h važiuojančia mašina sustabdyti už metro pamačius kliūtį.
    Bet šiandien tokį atvejį apturėjau, kad net negera pasidarė. Pasistačiau automobilį , atsirakinau vartus, ir norėdamas įmanevruot į garažą turėjau pavažiuot kiek atbulomis. Apsidairau ar nieko nėra, ar niekas neatvažiuoja ( kur gyvenu dabar, tai gatvėj kokie 20 automobilių per valandą pravažiuoja), įjungiu atbulinę pavarą ir paspaudžiu akceleratorių. Staiga veidrodėlyje pamatau kokių šešerių metų pyplę iššokusią iš posūkio ir ramiu žvilgsiu priešinga eismo juosta atminančia į mane. Aš „kalu ant stabdžių“ ji toliau ramiai mina į mane ir lėtai apvažiuoja. Šaltų nervų mergaitė. O tėvus už vaikų auklėjimą atskalbt reikėtų. Būčiau nepažiūrėjęs į veidrodėlį, jau būčiau galėjęs Toyotos šone užbraukt vieną brūkšnelį…

    Su keturračiais motociklais ir motoroleriais tai išvis bendros kalbos nerandu…

  4. troy parašė:

    Motociklai – tai organų donorai.
    O pats kaip dviratistas į į kolegų šposusžiūriu atlaidžiaia. Tiesiog jie labiau matomi storų dėdžių sėdinčių auto.

  5. grumlinas parašė:

    -› troy – gyvenime laikausi pozicijos – „kaip tu – taip su tavim“. Deja, dauguma Lietuvos dviratininkų yra mūsų pačių produktas, temokantis reikalauti iš kitų

  6. Rza parašė:

    Aš irgi pastebėjau, kad dviratininkai šaltu veidu mina per perėja beveik ant kojų užvažiuodami. Kažkodėl dviratininkai mano, kad jiems jokios taisyklės negalioja, tuo tarpu pėstieji ir vairuotojai privalo griežtai tų taisyklių laikytis, ypač dviratininkų atžvilgiu 🙂

  7. grumlinas parašė:

    -› Rza – bjauriausia, ką mėgsta daryti mūsų dviratininkai – važiuoja šaligatviu, prastumdydami praeivius, artėja prie perėjos ir dideliou greičiu staiga neria per ją. Kai esi pripratęs prie to, kad pėstysis juda nedideliu greičiu ir jį gali prognozuoti, tokie dviratininkai sukelia avarines situacijas.

  8. liuka parašė:

    matai,gintarai,europejam;-) ten kaip pestieji vaiksto per perejas(paciam sunku lietuvoj buvo adaptuotis po savaites)ir dviratininkai vazineja-tai tu jiems inkvizicinius lauzus uzkurt lieptum.

  9. liuka parašė:

    o kad dviratis -transporto priemone-nesigynciju ir reikia jiems laikytis taisykliu.
    dziugu,kad baigesi mada britvu tarp bukaprociu.

  10. Wiziris parašė:

    Na bepročių visur yra.
    Va šiandien, kol dukras nuvežiau į mokyklą, pastebėjau, kad automobiliu iš pirmos juostos (Juostų 2-3 į vieną pusę) į kairę sukti darosi visai įprasta, kaip ir pėstiesiems nepaisyti raudono šviesoforo signalo. Bet aš juk nesiūlau „лопатой па лобовому “ (vert. Su lopeta per priekinį stiklą).
    Tiesiog su dviratininkais bėda, kad jie pas mus nauji ir neįprasti. Plius važiavimui skirtos erdvės yra tikrai mažai.
    Galiu pateikti ne vieną atvejį, kai važiuodamas dviračiu ir laikydamasis taisyklių tik per plauką išsisukdavau. Tai koks šoferiukai su veidrodėliu per šoną kabina, tai posūkį daro nekreipdamas dėmesio į dviratininką….

  11. grumlinas parašė:

    -› liuka – na ir kam tie inkvizicijos laužai? Gyvenkim draugiškai kaip katinas su katinu 😉

    -› Wiziris – kalba neina apie tai, kad „atsakykim blogu į blogą“. Kalba eina apie tai, kad dviratininkų eismo kultūra neatitinka KET reikalavimų. Ir tai, kad awto-vairuotijai elgiasi blogai (gėda jiems už tai!), negali būti dviratininkų blogo elgesio pateisinimu.

  12. MariukasM parašė:

    Problema, mano galva, ta pati kaip ir santykiuose tarp vairuotojų, tarp vairuotojų ir pėsčiųjų, ar vairuotojų ir motociklininkų – kultūros ir abipusės pagarbos stoka. Kokie esam, taip ir važiuojam, ir visai nesvarbu kokią transporto priemonę naudojam.

  13. Wiziris parašė:

    Taip taip… Kultūros trūksta…..
    O dviratininkų dauguma ir amžius nedidelis, o ambicijos milžiniškos….

  14. JOG parašė:

    Na kas abejoja šalmų naudingumu tai tegul pamasto, kodėl niekas neabejoja šalmų naudingumu statybose, ledo ritulyje, važiuojant motociklu. Arba tegul pabando dideliu greičiu žiebt galva į sieną be šalmo 🙂 O dėl dviratininkų – na gi ne visi jie blogi. Pats kasdien minu ir darban ir iš darbo – stengiuosi nei automobiliams netrugdyt, nei pėstiesiems. Ir bent jau mano kelyje – automobilininkai irgi dažniausiai pasitaiko mandagūs.

  15. grumlinas parašė:

    -› MariukasM, Wiziris, JOG – taip jau esame sukonstruoti, kad nors ir pastebime gerą elgesį, tačiau žymiai labiau reaguojame į blogus poelgius. Ir tai liečia tiek vairuotojų, tiek pėsčiųjų, tiek dviratininkų, tiek motociklininkų eismo kultūrą. Kuri iš esmės yra mūsų bendros kultūros atspindys. Kuri, deja, kol kas dar daugeliu aspektų neapėmė mūsų visų. Juk net „ačiū/prašau/atsiprašau“ pasakyti dar ne visi išmoko 😉