Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 7 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
2004 – Cyprus, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Slovakia, and Slovenia join the European Union, celebrated at the residence of the Irish President in Dublin.

Na štai, jau 7 metai mes Jevrosojūze, komanduojami globojami nebe iš Maskvos, o iš Briuselio. Daugiau skirtumų turbūt nėra?

2009: Šiandien prieš 125 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1884 – Proclamation of the demand for eight-hour workday in the United States.

Be abejo, pagrindinė visų bent kiek politizuotų Lietuvos gyventojų diskusijų tema šiandien buvo: „Ar Gegužės Pirmoji yra komunistinis palikimas, ar darbininkų šventė?“ Mažumėlį apsispjaudė per mass-media Gegužės Pirmosios šventimo šalininkai ir priešininkai, tačiau tai nekeičia pagrindinio dalyko – ši diena yra oficiali Lietuvos Respublikos šventė, o tai reiškia, kad ji, tsakant, politiškai pozityvi 😉
Pamąsčiau apie šitą dalyką mažumėlį ir aš. Mintys nelinksmos: sovietmetis ne tik kirto mums per smegenis ir pavertė mažais bolševikais, nepakenčiais svetimos nuomonės, nesutampančios siu mūsų asmenine, bet ir iš esmės pakeitė kai kurių žodžių reikšmę.
Pirmas dalykas, kurį mes pagalvojame, išgirdę žodį „profsąjungos“ – „komunistų išmislas“. Ir mums nė motais, kad būtent stiprios profsąjungos šiandien mums būtų buvę atspirtis prieš naujaponių savivalę. Deja, ir pačios lietuviškos profsąjungos, užgimusios sovietinių profsojūzų gelmėse, kol kas tebėra siaurų interesų grupių įrankis. Taigi, žodis „profsąjunga“ yra, o reiškia jis mums visiškai ne tai, ką reiškia normaliam pasauliui.
Analogiškai mes nebežinome sąvokos „darbininkų kova už savo teises“ tikrosios reikšmės. Sovietmetis ir profsojūzai išmušė iš mūsų kovinę dvasią, paversdami profsąjungas iš kovos įrankio į talonėlių ir kelialapių dalinimo priemonę. Pažvelkime, kiek gi žmonių tesurenka profsąjungų organizuojamos protesto akcijos ir kaip į jas žiūri pagrindinė gyventojų masė? O profsąjungų bandymas šių metų sausį pareikalauti iš valdžiavyrių bent kažkokio dėmesio darbo žmonių reikalavimams pagerinti vargingą jų padėtį iššaukė riaušes prie Seimo. Kova buvo, bet ne tokia, kokią turėtų vykdyti darbininkai už savo interesus, nes išdaužyti langai nerodo protestuotojų brandumo ir nekelia noro kalbėtis su siautėjančiu plebsu.
Aišku man, kaip ex-komunistui 😉 galbūt reiktų šiandien patylėti, kad nebūčiau apkaltintas praeities nostalgija, tačiau iš tikrųjų šiandienos datai nejaučiau nei simpatijos, nei antipatijos. Nuvažiavome į Vilnių, pabendravau su seserimi, aplankėme mamos kapą, aplanakėme dukterėčią ir pasveikinome su 25mečiu. Vienžod, tiesiog eilinė išeiginė diena. Papildomas šeštadienis tipo… 😉

25 Responses to “Gegužės 1 prieš NN metų”

  1. Adas parašė:

    Iš pat ryto uošvis kiaulę pjovė, tai važiavau tuos 160 km padėt pargriaut. 🙂

  2. grumlinas parašė:

    Hmmm, o kaip tas mitinis kewlių gripas?

  3. Adas parašė:

    Įdėjo ir kuo užsigert, nebaisus tas gripas. 🙂
    Va: http://img21.imageshack.us/my.php?image=picture014zau.jpg

  4. grumlinas parašė:

    Va-va, ir aš sakau, kad tuos visus mitus galima nuplauti. Svarbu tinkamas skystis ir jo kiekis 😉

  5. Adas parašė:

    O ten vis būna kažkokia stebuklinga technologija pagaminto tautinio gėrimo, kur galima išgert bet kiek – ryte jokių galvos skausmų, tik švelnaus nukvakimo būsena. 😆

  6. grumlinas parašė:

    Išradinga tauta tie lietuvisai… 😉

  7. pričkus parašė:

    Ar pakankamai pamatuotas, Gintarini, Tavo skepticizmas ES atžvilgiu? Aišku, ir tarp čigonų vagių pasitaiko, bet mano galva, pliusų daugiau nei minusų…

    • grumlinas parašė:

      Nu ar aš sakau, kad ES blogai? Tiesiog vieną politbiurą pakeitė kitas ir tiek 😉

      • scania parašė:

        Na, skirtumas yra. Paaiškinu savo trigrašį:
        Kitada liaudyje buvo tokios kalbos – tipo, jei rusas nebeprižiūrės, tai savi ponai visiškai saiką pames, ir mus kiaurai užgrauš. Visa viltis, kad vokietis iš ES tvarką bent viena akimi prižiūrės.
        Ale gi kad neprižiūri! 😀
        Tai dabar savi ponai taip ėda, kaip kad rusas neėdė.
        Tai štai va toksai skirtumas 😆

  8. pričkus parašė:

    Netapatu, tai viena, o antra, turi būti bendrabūvio taisyklės ar ne… Jei jas priėmei, reikia jų laikytis…

    • grumlinas parašė:

      O kas nesilaiko tų taisyklių? Va liepė būti tolerastiškais, tai stengiamės ko nors kuo nors kaip nors kada nors neįžeisti. Visai kaip prie sovietų, kai žinojome, kada gali kalbėti, o kada reikia patylėti. Pamažu, bet užtikrintai einame į sovietinį pasaulį ideologiniu aspektu. IMHO.

      • Gunas parašė:

        „Visai kaip prie sovietų, kai žinojome, kada gali kalbėti, o kada reikia patylėti. Pamažu, bet užtikrintai einame į sovietinį pasaulį ideologiniu aspektu.“ – labai panašu. Jei už pareikštą nuomonę gali nuteisti- netvarka… O ir Orvelo 1984 daug dabar aplink matyti, pvz., naujakalbė, mėginimas kontroliuoti internetą, asmens judėjimą ir pan…. 🙂

        • grumlinas parašė:

          Internetas išlaisvino mintis, tad nenuostabu, kad visos valdžios degte dega noru jį pareguliuoti mūsų-pačių-labui™

  9. Adas parašė:

    Va, priminei, tad pernai geriau buvo – kiaulę pjovėm, o šiemet tai kažkodėl ne. 🙁

  10. Gunas parašė:

    Dėl profsąjungų- kaip rodo „pasaulinė praktika“, jos ir Vakaruose linkę tapti manipuliuojamu (tik nepalyginamai galingesniu nei pas mus) įrankiu ir reakcingu bet kokių reformų stabdžiu. Pažiūrėkit, kas darosi, pvz., Prancūzijoje- bet koks bandymas taisyti padėtį baigiasi streikais ir protestais, nes, matote, liumpenams gali sąlygos pablogėti- reiks puse valandos ilgiau dirbti ir pan.

    O dėl atsparos prieš naujaponių savivalę… Tokioje mažoje švogerių valstybėje profsąjungų vadukai tiesiog pavirsta tais pačiais naujaponiais.

    • grumlinas parašė:

      Profsąjungos būtų gerai, jei jos gintų dirbančiųjų interesus. Pakolkas jos tegina prof-bosų interesus ir tarnauja suinteresuotoms politinėms jėgoms

      • Gunas parašė:

        Taip, toje pačioje Prancūzijoje manipuliuojama profsąjungomis tam, kad politinės jėgos prastumtų savo įstatymus. Mechanizmas paprastas- pradžioje suorganizuojami protestai (sutarus su profsąjungų (sindikatų) bonzomis), o po to priimamas įstatymas „reaguojant į masių reikalavimus“. O avių banda bliauna tai, kas jiems pasakyta. Neseniai Prancūzijoje diskutavau apie tai su „vetiniais“.

        • grumlinas parašė:

          Prancūzai išvis tapo liumpen-tauta, protestuojančia dėl bile ko, kad tik dirbti nereiktų

          • Gunas parašė:

            Ne visi, bet toną užduoda didžiuma. Kaip ir Lietuvoje- „liumpenų tautos“ apibrėžiamas irgi tokiu atveju puikiai tinka 🙂