Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 3 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
2008 – Kosovo declares independence.

Hmmm, Kosovas… Dermokratijos triumfas visame gražume – Jevrosojūzo ir NATO „stogas“ leidžia narkotikų ir ginklų kontrabandininkams, taip pat savo nužudytų aukų organų prekybininkams įkurti „valstybę“. O po kelių metų tie patys dermokratai kvykia, kai po Rusijos „stogu“ įkuriamos tokių pat galvažudžių vadovaujamos „nepriklausomos“ Pietų Osetija ir Abchazija. Kosovo precedentas parodė, kad bet kuri nusikalstama nacionalistinius tauškalus skleidžianti grupuotė, turinti patikimą ir galingą „stogą“, gali susikurti sau feodą, kur ramiai vykdo ne-saviškių etnocidą ir kultūros paveldo naikinimą.

2009: Šiandien prieš 62 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1947 – The Voice of America begins to transmit radio broadcasts to the Soviet Union.

Iki šiol prisimenu savo senelį, kaip jis susikaupęs kiekvieną vakarą 18:00 įsijungdavo radiją, kad išgirsti „Labas vakaras, kalba „Amerikos balsas“ iš Vašingtono“ ir tą taip pažįstamą melodiją. Iš pradžių tai buvo didelė lempinė radija, ant kurios skalės raudonais dažais iš vidaus buvo pažymėtas taškelis ties reikalinga banga. Prie šitos radijos didžiajame kambaryje jis sėdėdavo, ir niekam nebuvo valia jam trukdyti. Vėliau, kai seneliui 70mečio proga padovanojo VEF-202, vasarą jis išeidavo klausytis žinių į lauką, ant skiedryno, iš kur matėsi buvusi jo žemė – be kelių arų 6ha. Šeimai su 8 vaikais. 1 arklys. Kiekveiną pavasarį skolinimasis iš turtingesnio švogerio maišiuko rugių ar bulvių iki derliaus. Ne vienas pastatytas kaimas – jis buvo puikus dailidė ir pečių statytojas, po pavasarinės sėjos išeidavęs uždarbiauti statybomis. Nežinau, ką jis tuomet galvodavo, žvelgdamas į plačius kolūkio laukus, užėmusius jo žemę ir sunaikinusius nuostabią gamtą iki pat girelės tolumoje – nevalia buvo jo trukdyti šventą „Amerikos balso“ klausymosi momentą.

8 Responses to “Vasario 17 prieš NN metų”

  1. scania parašė:

    Senelis klausydavo „Balso“. Niekada nekomentuodavo.
    Tėvas neklausydavo „Balso“. Irgi be komentarų.
    Taip ir likau nežinioje, kaip reaguoti tokiais atvejais.

  2. grumlinas parašė:

    Jo, senelio politinės pažiūros buvo kaip ir aiškios – sovietų valdžios jis nekentė, bet buvo priverstas su ja sugyventi 😉 Tačiau niekad nekomentuodavo. Saugojo mus? Nes kai aš ką nors lepteldavau nekorektiško, dukra yra kelis kartus mokykloje įkliuvusi tipo: „O mano tėvelis taip sako…“ 😀

  3. scania parašė:

    Įdomu, ar kas žino, kokią įtaką darė „Balsas“?
    Aš tada dar visai mažas buvau. Nesuprasdavau to „Balso“, man ten atrodė lygiai taip pat tendencinga, kaip tarybų propaganda. Tėvas po truputį papasakojo, kaip darbuojasi tarybinė žiniasklaida, bet ir „Balsas“ man atrodė panašus…
    Pusbrolis daug žinojo apie smetoninę Lietuvą, Lietuvos istoriją, visas tas uždraustas žinias, bet lyg ir niekada neminėjo „Balso“.

  4. grumlinas parašė:

    Man asmeniškai jokios įtakos „Balsas“ neturėjo, nes buvo labai nuobodžiai pamokslaujantys kaip koks „Vatikano radijas“ (kurio irgi klausėsi senelis), ir mano politinės pažiūros formavosi skaitant lietuvišką, lenkišką, rusišką, bulgarišką spaudą. Tad augau „pats iš savęs“ – pagal politines pažiūras – kairuolis beveik trockistas-anarchistas, pagal nacionalines – lietuvių nacionalistas. Kas, manau, buvo gana tipiškas variantas. Vėliau, kai lenkai pasuko išsivadavimo keliu, kairuoliškumas pamažu silpo 😉

  5. Taškas parašė:

    Klausydavo ir Tėvas , ir vyresnis brolis, ir dėdė. Ir aš. Idiotiškas įprotis iš senų laikų- pastoviai naktimis klausytis „Svobodos“.
    Pamenu, kad tarp vyresnių- anų laikų liudytojų- buvo daug ginčų – kada prasidėjo tos transliacijas, buvo kažkokia teorija, kad patys rusų saugumiečiai imitavo radijo stotį .

  6. troy parašė:

    ĖĖĖ, Grumlinai, kremliškai pavarei. Iš pradžių buvo serbų karas us visais Balkanais ir teritorijų etninis valymas. Tada tik pražydo albanų kovotojų žygdarbiai. Tad nepainiokime. Gal kroatai su slovėnais irgi organais prekiavo?

    • grumlinas parašė:

      Kažkaip nei slovėnai, nei chorvatai, nei serbai organais prekiaujant neįtarti. O kad albanų galvažudžiai iš pradžių buvo JAV vyriausybės sudarytame teroristinių gupuočių sąraše, o tik paskui patapo kovotojais už dermokratiją – šitas faktas kažkaip praslysta pro jevro-visuomenę