Feed on
Posts
Comments

Taip, taip, esu jau rašęs kadaise, kad mūsų visų taip mėgstamas/nekenčiamas (nereikalingą išbraukti) Microsoftas yra tarp trijų didžiausių pasaulio aerofotografinių kamerų gamintojų su savo SuperCam kameromis, kurias kuria ir gamina austrų firma Vexcel. Šiandien, nežiūrėdamas į katastrofiškai prastą savijautą (persišaldžiau 🙁 ) sudalyvavau paskaitoje apie šios srities naujienas. Na ką – du nauji modeliai – dabar kliento valia rinktis iš trijų galimų (tik kaina kažkur nuo 1mln EU):
SuperCam D – senas geras modelis – 7500×11500 pix 86MPix
Supercam X – naujas modelis – 9420×14430 pix 136MPix
Supercam XP – naujas modelis – 11310×17310 pix 196MPix

Kaip profesionalui, man buvo įdomu pamatyti, kaip stipriai pajudėjo reikalai nuo kokių 1998ųjų, kai pirmą kartą pamačiau tokios aerofotokameros eksperimentinį modelį Prancūzijos Nacionaliniame geografijos institute IGN, kur kamerą sudarė atskiri gabalai, sujungti kabeliais. O dabar – pažvelkite į gražuolę, paguldytą ant šono, kad matytųsi visi 8 objektyvai:

4 centriniai objektyvai, išrikiuoti eilute, skirti įprastiniam fotografavimui pagal tam tikrą schemą, nes vienas kadras suformuojamas iš 9 dalių; 4 kiti objektyvai skirti specializuotam fotografavimui įvairiuose spektro diapazonuose, kad pvz. nustatyti miškų rūšį ar žemės drėgnumą.
Įdomu buvo palyginti, kaip kadro didėjimas atsiliepė fotografuojamo ploto padidėjimui, kas žymiai sumažina fotografavimo trukmę dėl mažesnio kadrų skaičiaus.

Na, ir jei paklausite, ką gi galima pamatyti, tiesiog dvi iliustracijos: pilnas kadras (sumažintas) ir jo fragmentas


Na ir tie, kurie sugebėjo perskaityti iki šios vietos, gali sužinoti, kad visa iki šiol Lietuvoje skaitmeniniu būdu atlikta aerofotografija būtent ir padaryta kamera SuperCam D 😉 Šiaip įspūdis geras, nes žymiai geriau matosi detalės šešėliuose. Kur pamatyti rezultatus? Nueiname į www.maps.lt (nors jų greitis kai kada toks, kad nėščias tarakonas greičiau juda) ir režime „Ortofoto“ pasižiūrime palei Lietuvos-Baltarusijos sieną (tipo kokį Adutiškį). Ten ji būtent ir buvo naudota. Tik va zoom’as neleidžia tų šešėlių gerai ištyrinėti 🙁

2 Responses to “Microsoft aerofotokamerų naujienos”

  1. Rytis I parašė:

    Geras… Kaip tik mano sklypelį išfotkino, kaip pagal užsakymą 🙂

    • grumlinas parašė:

      -> Rytis I – pernai/šiemet nauja aerofoto skaitmenke yra padaryta, tik dar nepaviešinta