Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 60 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1958 – Egypt and Syria merge to form the United Arab Republic, which lasted until 1961.

Jungtinę Arabų Republiką aš visada prisimenu su lengva ironija – kiek kartų naujusioje istorijoje arabai bandė veikti kartu, ir kiek kartų visa tai baigėsi nesėkme. Kad ir 1948ųjų bandymas sumušti ką tik susikūrųsį izraelį – baigėsi pralaimėjimu. 1967aisias, kai arabai po aršių diskusijų vėlgi planavo bendrą žygį prieš žydus – Šešių Dienų Karas dar kartą parodė, kad lengva nebus. Tik 1973iaiais buvo pasiektos karinės pergalės, leidusios pasijusti nepralošusiais. Na o šita trumpalaikė respublika, suklijuota iš skirtingų fragmentų, tikrai negalėjo pasitarnauti kaip bazė tolimesniam arabų vienijimuisi. Nors, kas žino – jei arabus pradės vienyti netiek politika, kiek religija – galbūt, naujasis Kalifatas pasirodys ne tokiu neįmanomu dalyku.

2009: Šiandien prieš 30 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1979 – The Ayatollah Khomeini is welcomed back into Tehran, Iran after nearly 15 years of exile.

Iki šiol prisimenu, kaip atidžiai skaičiau laikraščius, aprašančius įvykius Irane. Tuomet dar nevisai suvokiau, kas tas Chomeini, svarbiausia buvo, kad vyksta kova su „negerojo“ šacho, kuris siunčia kareivius ir slaptąją policiją prieš savo pačio liaudį, režimu. Iš kitos pusės – ko norėti iš dvidešimtmečio studento, kai didžiausios pasaulio valstybės iš esmės pražioplino tą momentą, kai prasidėjo antrasis islamo pakilimas. Pirmasis, vykęs VII-XV amžiais, vos neparklupdė krikščioniškosios Europos, ir neaišku, kas mes būtume šiandien, jei ne Kryžiaus žygiai ir Rekonkista, o vėliau pergalės prie Vienos.
Na, bet grįžtant prie ajatolos – tuomet man atrodė, kad štai šachas nuverstas ir Iranas eis progreso keliu. Mjooo… Eina jis progreso keliu, tik vat tas jo progresas mums gali patapti iš pradžių rakštimi užpakalyje, o paskui kai kuo ir blogiau… Ir viskas prasidėjo nuo to, kad kažkoks senolis užsispyrė nuversti bedievišką šacho režimą ir pasiųsti Iraną eiti islamo keliu. Na, bet tikėsimės geresnio varianto, kai islamas ir krikščionybė vistik ras kažkokį konsensusą.

2 Responses to “Vasario 1 prieš NN metų”

  1. troy parašė:

    Tik 1973iaiais buvo pasiektos karinės pergalės, leidusios… – čia matyt tik arabiško mentaliteto žmonės gali suprasti??

    • grumlinas parašė:

      -> troy – 1973iųjų karas buvo pirmas, kurio pradžia buvo tikrai sėkminga. Aišku, vėliau įvykiai pasisuko kiek kitaip, bet būtent po jo Izraelis grąžino Sinajų, nes suvokė, kad vien karine jėga klausimų neišspręsi, o ir karinė sėkmė gali būti labai įvairi