Feed on
Posts
Comments

Andai benamis užprašė manęs trumpai pakomentuoti, kas gi yra tas SteamPunk. Na, be abejo, Wikipedia žino viską ir su ja susilyginti man sunku, nes netgi lietuviškai yra pradinė informacija. O ir rusiškoje visai nebloga analizė pateikta. Tačiau visų geriausia medžiaga, kurioje sukoncentruotos ir sistematizuotos žinios apie SteamPunką – tai GURPS SteamPunk. Šiaip tai RPG manualas, tačiau, atmetus visą bla-bla apie žaidimą – tai puiki SteamPunko enciklopedija. Manau, kad Intyrnete galima rasti PDFą (bent jau aš iš kažkur kažkada parsipūčiau, tik ten yra vienas puslapis sudubliuotas, o vienas praleistas 🙁 .
Tad, jeigu norite ne vien paviršutiniškai praslysti, o kiek arčiau susipažinit su SteamPunku – pradžiai siūlyčiau tiesiog perskaityti šitą bazinę medžiagą, o aš toliau pasistengsiu truputėlį pasamprotauti, kaip aš matau Stimpanką (nagi visai nieko lietuviškas žodis) ir kur mano supratimas skiriasi nuo pateiktojo.
Apart to, rekomenduoju keletą šaltinių tolimesnėms studijoms, jei reikalas „užkabintų“:
– puikus resursas apie Stimpunką, yra tipo enciklopedija
– žurnalo puslapis
– įdomus blogas
O ir šiaip – dėdulė Googlis jums išgooglins krūvas info šia tema, tik va tame skiedryne sliekus rasti ne taip ir lengva.
Ties šita vieta tie, kas nemėgsta daug raidžių, gali baigti, o jiems už kantrybę dedikuoju daugybę paveiksliukų, vaizduojančių LEGO modelius Stimpunko tematika. Pasižiūrėję, pagausite idėją, kaipgi atrodo tas Stimpankas vaizdžiai.

Na o atėję iki čia, turi ruoštis ilgai ir kankinamai nuobodžiai lekcijai, nes trumpai aš nemoku 😉


Kaip teisingai pastebėjo benamis, Stimpankas daug kam atrodo tiesiog kažkokia keistai pasirengusių individų subkultūra, kur svarbiausia yra bronziniai lakūnų akiniai a la „googles“ su odiniu dirželiu aplink galvą, cilindrai ir korsetai. Be abejo, visas šitas maskaradas uždengia pagrindinę Stimpanko mintį – įsivaizduokime, kaip mūsų pasaulis atrodytų be elektros ir vidaus degimo variklio. Na, gal cheminių reakcijų gaminama elektra (tsakant,. elektros kūdikystė) gali egzistuoti. Ir staiga suvoki, kad viskas, kq turi – yra garo mašina ir krumpliniai-spyruokliniai mechanizmai. Tad pabandykit iš šitokių komponentų sukonstruoti skraidantį aparatą ar kompiuterį. Be abejo, garu varomas dirižablis ar aritmometras taip pat yra nemažas technologinis pasiekimas, palyginti su XIX amžiaus pradžios mokslo ir technikos lygiu. Nes klasikinio Stimpanko vyksmas – XIX ir XX amžių sandūra, kai mokslas ir technika vystėsi žaibo greičiu, kai iš esmės krito religijos vaidmuo, kai aristokratinės manieros užleido vietą naujaturčių grubumui, kai darbo klasės suvokė esą žmonės. Kadangi tuo laikotarpiu Britų Imperiją valdė karalienė Viktorija, labai dažnai šis laikmetis vadinamas Viktorijos epocha. Nesigilinsiu perdaug į tą laikmetį, norintys gali pulti Intyrnetan ir pasiskaityti iki soties – šis laikotarpis labai populiarus.
Ir būtent šis laikotarpis sukūrė tai, kas sudaro šiandieninių Stimpanko adeptų gyvenimo prasmę – išvaizdą. Papildyta Stimpanko aksesusarais, kaip kad garsieji lakūnų akiniai ant dirželio, dujokaukės, įvairūs laikrodiniai mechanizmai, stilizuoti šautuvai ir revolveriai, ilgi lietpalčiai, moterys korsetuose arba ilgais suvarstomais batais ir mikro-sijonukais, netgi kiborginiai sprendimai, pridedant rankas su krumpiaračiais ir krumpliastiebiais ar pusę galvos padengiant krupliaratiniu gaubtu. Vienžod, turi būti daug bronzos ir krumplių, tada bus Stimpankas. Va šitas man ir yra shit. Nes būtent ties maskaradu ir sustoja tas judėjimas, nors apie jį netgi rašoma New-York Times


Aišku, gaminamos (netgi pramoniniu būdu) visokios šiuolaikinės fintikliuškos a la SteamPunk, turinčios tiek pat bendro su Stimpanku, kiek jūros kiaulytė su jūra ar su kiaulėmis 😉 tipo kompiuteriai, kurių iš principo Stimpunke būti negali – vien garas, spyruoklės, krumpliaračiai, dujinis apšvietimas, na gal telegrafas ar vos-vos šviečianti elektros lemputė:

Vėlgi, kalbant apie Stimpunką, dažnai kaip jo pavyzdys pateikiamas filmas „Nepaprastųjų džentelmenų lygą“. Tačiau tai ne Stimpunkas – garu net nekvepia – elektra ir vidaus degimo variklis. Aišku, totali košė iš įvairių herojų, bet žiūrisi puikiai – vistik komikso pagrindu.


Na, po neapykantos Stimpunko imitatoriams penkiaminutės galima tęsti toliau. Iš esmės išskiriami du Stimpunko požanriai:
1) realistinis – kur veiksmas vyksta žmonių pasaulyje, o visus pokyčius sąlygoja išradimai/atradimai, net jei tai būtų „mirties spinduliai“, antigravitaciniai ekranai ar eterinis propeleris.
2) fantazinis – kur į veiksmą įsijungia magija, t.y. tiek magiški personažai tipo elfai, dvorfai ar zombiai, ir magiškosios technologijos, tipo burtai, prakeiksmai ir dvasių iššaukimas.
Kalbant apie Stimpunką, dažnai rašoma, kad jo pradininkais galima laikyti Ž.Verną, H.Velsą ar A.Robida, kurie kūrė XIX/XX amžių sandūroje, o jų kūriniuose labai daug technikų ir technologijų, tinkamų Stimpunkui. IMHO tai yra visiški niekai, nes tie autoriai EKSTRApoliavo savo laikmetį į ateitį, prognozuodami technikos ir/ar visuomenės pasikeitimus, o Stimpunko kūrėjai INTERpoliuoja mūsų laikus į praeitį, ieškodami atitikmenų nūdienos technikai ir visuomenei. Na bet tai mano kukli nuomonė. Trys minėti autoriai labiau atitinka tikrosios mokslinės fantastikos kryptį.
Grįžtam prie Stimpanko. Kaip jau minėjau, pagrindinė visa ko varomoji jėga yra garas. Bent jau antžeminiai aparatai turi būti varomi garu. Kaip ir staklės ir įrengimai gamyklose. Apšvietimas – dujomis, nes elektros lemputė dar tik kuriama laboratorijose. Telegrafas veikia, tačiau tik vielomis. Paštas – vokuose, tačiau miestuose operatyviam pristatymui naudojamas pneumo-paštas. Susisiekimas garlaiviais, burlaiviais, traukiniais, traukiamais garvežių, ar gariniais/arkliniais diližansais/karietomis/vežimėliais. Yra ir kelionės oru – dirižabliais. Kai kurie Stimpunko autoriai, būdami žalieji iš prigimties, personalinam naudojimui pateikia elektrines karietaites, tačiau tik miestuose – nes baterijų užtenka trumpam. Iš esmės, kas domėjosi XIX/XX amžių sandūra – lyg ir nelabai kas naujo ar ypatingo. Tik va kai prieiname prie mokslo – čia jau prasideda fantazija. Garu varomi protingi robotai (tik neprašykite manęs paaiškinti, kaip protaujama krumpliaratukų pilnos galvos pagalba – nu ne aš autorius!); paslaptingi aparatai, leidžiantys kastis po žeme; orlaiviai, kuriems nuprotėję mokslininkai išrado antigravitacinius ekranus, naikinačius žemės trauką. Aišku, yra ir garu varomų lėktuvų. Vienžod, viskas čia yra. Kovos vyksta tiek šaudantis iš tardicinių ginklų, tiek kapojantis kardais, tačiau mokslininkai jau-jau išras „mirties spindulius“, kurie leis nugalėti bet kokią armiją. Vyksta ir kelionės kosmosu, nes pasitvirtino eterio teorija (per klaidą atmesta šiuolaikinių mokslininkų) ie buvo sukurtas eterio propeleris, leidžiantis pasiekti tiek Merkurijų, Venerą ar Marsą, tiek Saturną ar Jupiterį. Vienžod, gyvenimas verda.
Ufff, kaip ir užteks šiandienai. O kad pamatytumėte Stimpanką in movie – rekomenduoju filmą „Laukiniai laukiniai Vakarai“ (Wild Wild West) – tai pats Stimpankiškiausias filmas IMHO. Garu varomas kovinis voraeigis ar ant ratukų važinėjantis evil profesorius (teisingiau, pusė profesoriaus), pečkurys su puse užkniedytos galvos ar super-traukinys – visa tai Stimpanko (beveik) štampai.

9 Responses to “SteamPunk – kas tai? [1]”

  1. scania parašė:

    Dabar visame straipsnyje „steam“ pakeičiam į „diesel“, „garo“ į „vidaus degimo“ ir gauname dieselpunk vadovėlį 🙂
    Beveik niekur nerašoma, apie dar vieną svarbią steampunk savybę – žmones. Steampunk (ar dieselpunk) pasaulyje karaliauja mokslas. Net ir magiškasis mokslas – yra logikos pergalė. Žmonės nugali sunkumus savo drąsa, valia ir išsilavinimu(!). Išaukštinami profesionalai – specialistai. Net ir blogiukai – savo srities genijai.
    Santykiai tarp žmonių – kur kas nuoširdesni, žmonės dar neišmėtę riteriškumo, kilnumo.
    Tarp kitko, tai anksyvoji Klifordo Saimako kūryba – dieselpunk grynuoju pavidalu 😉

  2. grumlinas parašė:

    Apie žmones dar floodinsiu. Ruoškis popkorną arba siemkes 😉

  3. Njaa parašė:

    Dailiai 🙂

    (Mano garpankio didžioji saldainė http://brassgoggles.co.uk/brassgoggles/ Gaila, pastaruoju metu mažai berašo)

  4. grumlinas parašė:

    @Njaa – kur ten dailiai – paprastai ūkiškai, bo mumi paprasti darbinykai iš Londono dokų 😉 o žalvariniai akuliorai aka brassgoggles irgi mano mėgstama. Yra tų puslapių, kai kada net sunku susigaudyt. Nors aš juos visada manu ant GURPS kurpalio – labai gera knygieliė pasiskaitymui

  5. scania parašė:

    Uff, atrodo išsišokau prieš laiką … 😀

  6. grumlinas parašė:

    @scania – nu ne, užskaitysim kaip sėkmingą prognozę 😉

  7. […] draugiškai, gal net pagarbiai, tai jie su tavimi irgi bendrą nebylią kalbą randa. Yra netgi pasakų apie sudvasintus mechanizmus. Kai kurios paikos, o kitose galima rasti daug gelmės. Gerai juos pažįstantys žmonės ir […]

  8. Eimantas parašė:

    Hm, o man naujiena buvo, kad stympankas be RPG ir komiksų dar kur nors naudojamas 😉

  9. grumlinas parašė:

    @Eimantas – čia tu apie LEGO ar kažką kitą?