Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 92 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1919 – World War I: The Paris Peace Conference opens in Versailles, France.

Kuo labiau domiuosi istorija, tuo labiau aiškėja, kad Versalio taikos sutartis ne tiek užbaigė Pirmąjį pasaulinį karą, kiek pradėjo Antrąjį pasaulinį. Beribis prancūzų godumas apiplėšti Vokietiją taip nuskurdino pastarąją, kad nacizmui suklestėti ten nebuvo jokių problemų. Juk pagrindinis Hitlerio koziris, ateinant į valdžią ir buvo – Versalio taikos sutarties peržiūrėjimas. Kuo tai baigėsi – žinome…


2009: Šiandien prieš 101 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1903 – President Theodore Roosevelt sends a radio message to King Edward VII: the first transatlantic radio transmission originating in the United States.

Radijo ryšiui tarp žemynų jau virš 100 metų. Iš kitos puės – šiandien sunku įsivaizduoti pasaulį be radijo. Bent jau man – važiuojant automobiliu, kažkas turi visąlaik groti. Ne veltui sakoma: „Kažkas bilda automobilyje? Pasigarsink radiją, iškart nustos bildėti“

19 Responses to “Sausio 18 prieš NN metų”

  1. MariukasM parašė:

    Stebėdamas kaip ne kurie seimūnai kovoja su girtuoklyste, prisimenu sena tarybinį filmą apie šnipus „Rezidento klaida“. Vienoje scenoje, kur susitinka tik atvykęs šnipas su beišvykstančiu. Atvykęs ir klausia:
    – Kas Tėvynėje naujo?
    Senbuvis atsako:
    – Vyksta kova su žaliuoju slibinu (zelionyj zmej).
    – Ir kaip?
    – 3:0 slibino naudai.

  2. grumlinas parašė:

    😀 😀 😀
    O juk teisybė…

  3. Voldemaras parašė:

    Iš tikrųjų. History Channel: Vokiečiai taip laikė Versailles nuoskaudą, kad išsaugojo TĄ gėdos vagoną, kuriame buvo priversti pasirašyti gėdingą jiems sutartį, suremontavo ir… privertė prancūzus pasirašyti kapituliacijos aktą WWII.

    • grumlinas parašė:

      -> Voldemaras – o karo metu tas vagonas sudegė 😉 Nors va taikos sutartys ir po 2PK buvo pasirašinėjamos Paryžiuje

  4. pričkus parašė:

    Kas paneigs galimybę, kad kai kas laiko nuoskaudą Jaltai, Potsdamui, Teheranui…?

    • grumlinas parašė:

      -> pričkus – Teheranas nelabai, o va Jalta ir Potsdamas yra tobuli polit-turgio pavyzdžiai: Lenkijos perdalijimas, Baltijos šalių išdavimas, sovietų aneksijų 1939-40 metais pripažinimas

  5. Taškas parašė:

    Perestrojkos metais mačiau tokią nuotrauką – tarp šimtų mitinguojančių su vėliavomis, plakatais sėdi liūdnas inteligentiškai akademiškos išvaizdos žmogus ir laiko mažą, savo darbo užrašą:

    ЯЛТА БЛЕДНЕЕТ ПЕРЕД МАЛЬТОЙ

    Daug metų prabėgo, kažkaip neišeina iš galvos tas plakatas. Gal dėl to, kad lyg šiol nesuprantu tų žodžių.

  6. grumlinas parašė:

    -> Taškas – ne erezija, o elementarus situacijos apibrėžimas. Ką bedarytum – nesigailėk. Nes tuo metu, kai darei – matei prasmę.

    • Taškas parašė:

      Nu, jo -kaip paprasta. Teoriškai, tai taip, praktiškai gi – galvoji vienaip, po to – kitaip, po to su kuom nors pasitari, supranti, kad geriau blogas sprendimas, negu jokio etc.
      Ot, už tai ir atradau „savo “ dėsnį –

      Žmogus laimingas tol, kol neturi pasirinkimo.

      Paradoksalu, bet tokių – dauguma. Na, bent ne mažuma. Jei sąžiningai, be bravūrų.

      • grumlinas parašė:

        -> Taškas – taip, lengviau pasirinkti. kai tėra tik vienas (viernas 😉 ) variantas.
        O dėl blogo/gero sprendimo – tą suprato ir kompiuterinių programų lošti šachmatais kūrėjai – neįmanoma perrinkti visų galimų variantų, tad yra kažkokie paibendrinti algoritmai, prasukama dalis variantų ir, artėjant ceitnotui, pasirenkamas vienas iš jų.

        • Taškas parašė:

          kablelis kaip taisyklė – pats blogiausias.

          Pasikeitus santvarkai maždaug taip suformulavom, kodėl į biznius taip sunkiai įsisuko patyrę gamybininkai, inžinieriai ir kiti palyginus neseni tada – keturiasdešimtmečiai.
          O jauni, nepatyrę – puolė ir kas kelintam pavyko – bu darė.

          • grumlinas parašė:

            -> Taškas – kuo mažiau pradžioje suvoki apie galimas problemas – tuo daugiau šansų, kad pasiseks. Arba negyvai užlūši. Bet darysi. O svarstytojai galų gale nedaro…