Feed on
Posts
Comments

Vakar turėjau galimybę pasišnekėti apie Vilniaus riaušių malšinimą su pareigūnu, kuris pats nebuvo prie Seimo (kadangi kažkas turi būti psiruošęs ir reaguoti į netikėtumus kitur, pvz., kalėjimuose, ko turbūt tikrai reikia laukti vasario 3d. numatyto mitingo metu), tačiau jo šalmuoti-skyduoti-lazduoti kolegos buvo. Keli pastebėjimai:
1) pareigūnus Vyriausybės vykdoma žmonių skurdinimo programa paliečia taip pat, todėl nemaža dalis jų būtų buvę kitoje barikadų pusėje, jei galėtų. Bet – priesaika yra priesaika, pareiga yra pareiga. Tačiau tik iki tam tikros ribos. Nes pareigūnų simpatijos buvo mitinguojančių (nepainioti suriaušininkais) pusėje.
2) jei tas priedurnis tipo Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas mano, kad kaltės dėl riaušių vertimas ant viešosios tvarkos sergėtojų yra geras būdas pagerinti pareigūnų veiklos efektyvumą – jis labai klysta. Nuolatinis nepakankamas finansavimas ir pareigūnų pavertimas politikų įkaitais gali duoti įdomių rezultatų. Estai tą suprato prieš metus, todėl, nežiūrint kriziaus, ir atitinkamas finansavimas padidintas, ir papildomi etatai pridėti.
3) vienos vandens patrankos būtų užtekę apsieiti be guminių kulkų, nes žiemą šlapias greit ataušti (kaip kad garsiojo kalinių maišto Pravieniškėse metu keliolika valandų pagulėję sniego pliurzėje ir tikrąja to žodžio prasme ten prišalę „autoritetai“ dabar tedrįsta paburbėti, bet maištauti jau ni-ni, ir į kameras subėga patys, kai tik sužino, kad atvažiuoja „lūšys“ 😉 . Deja, daugkartiniai prašymai nupirkti patranką liko be atsako.
4) organizacijos viešosios tvarkos tarnybos pareigūnų veikloje kažkur pristigo, įdomių (neskelbtinų) detalių sužinojau, tačiau krikštas atlaikytas, silpnos vietos žymiai aiškesnės, bus imtasi priemonių darbą pagerinti.
5) didžiausia problema – nebuvo iš anksto ir laiku atitverta teritorija aplink Seimą, todėl ir buvo sužeistų guminėmis kulkomis – tiesiog per mažas atstumas, tačiau tai neatleidžia sužeistųjų nuo to, kad jie ten pateko tikrai ne išėję ramiai pasivaikščioti.
6) VSD nevėkšlos, kurie turėjo prižiūrėti minią, nesugebėjo jos sukontroliuoti. Būtų užtekę kelių pareigūnų, kurie būtų laiku diskusijomis nukreipę riaušininkų dėmesį nuo maišto link tuščių debatų (analogiška policijos pareigūnų veikla leido išvengti prievartos aktų ūkininkų blokados metu, konvertuojant nepasitenkinimą į bendravimą)

Apibendrinant: gal dabar valdžia supras bent tiek, kad ta plona žalia linija tarp jų ir liaudies yra viskas, kuo jie gali pasitikėti, jai jau iš Kubiliaus arogantiško tono nepanašu, kad jie suprato riaušių pamoką?

19 Responses to “Apie Vilniaus riaušes trumpai: plona žalia linija”

  1. Sveikas parašė:

    Mane nuliūdino kitkas: prisimenu Kauno įvykius sovietmečiu, kai susidegino R.Kalanta ir skaitau komentarus šiandien – viskas masteliu 1:1. Budulius KAŽKAS organizavo, girtos gaujos paauglių ir atskalūnų… Ir nuožmus melas: mes nešaudėm, buduliai atakavo Molotovo kokteiliais.
    Peržiūrėjau yuoutubėj dešimtis vaizdo įrašų – ir niekur nemačiau degančio butelio. Nei vieno akivaizdžiai girto nemačiau.
    Užtat mačiau neprofesionalumą, beprasmį žiaurumą. Kitaip ir nemoka elgtis tie, kurie malšina su ginklais ir šunimis kalinių maištus.
    Tokia reakcija būtų suprantama Baltarusijoje, bet ne demokratine vadinamoj Lietuvoj.

  2. banditaz parašė:

    to Sveikas -> jūtūbėj matei. O ar pačiose riaušėse buvai? Jei ne, tai nedaryk išvadų, nes buvę tenai kalbą visiškai priešingai. Antra, jei ten būtum buvęs, būtum pastebėjęs pareigūnų darbą. Tą mėsmalę stebėję žmonės apie viešosios tvarkos sergėtojus, tuos su šalmais ir skydais gyrė už „žmigiškumą“. Už gyvuliškumą smerkė eilinius „mentus“. Taigi čia dar vienas įrodymas, kad nedalyvavus pačiam įvykyje, apie jį geriau ir nemoralizuoti 🙂

    to Grumlinas -> Taip. Tik pastebėjimas. Jei būtų buvusi panaudota (tarkim jei turėtų) vandens patranka, ji taptu tokiu pačiu objektu „ar tikrai to reikėjo“, kaip guminės kulkos. Ždž, esmė tame, kad visi geručiai, pamojuot plakatais atėjo, nė piršto nepakėlė 🙂

    P.S. Atsimenu, prieš tris metus studentai mitingavom prie Seimo. 6000 tūkst. buvo. Kodėl riaušės neprasidėjo tada? Ne tas kontingentas susirinkęs buvo, o nepasitenkinimo lygis – toks pat. Taip kad 🙂

  3. grumlinas parašė:

    @Sveikas
    Susidaro įspūdis, kad TV nežiūrėjai ir Interneto neskaitai, o tik kaimyno-bomžo, kiaušinius laidžiusio į Seimą, bet nuo policijos išsisukusio, įspūdžius girdėjai 😉
    Sulyginai pirštą su geru daiktu… Riaušių priežastys abiem atvejais absoliučiai skirtingos, nekalbant apie pasekmes – įkliuvę per Kauno įvykius buvo pažymėti visam gyvenimui, įkliuvę prie Seimo greičiausiai atsipirks paromis/piniginėmis baudomis. O kad budulius prie Seimo organizuotai veiksmams kurstė – kokiu naiviu reikia būti, kad patikėti, jog tai buvo spontaniški veiksmai.
    Mano požiūris į įvykius super-paprastas – pritariu taikiam profsąjungų organizuotam mitingui ir palaikau jo reikalavimus, tačiau manau, kad riaušės yra absoliučiai netoleruotinos ir man asmeniškai smirda „Jedinstvos“ dvoku (dėl ko ir nereikia stebėtis, kai genetinis išdavikas ir politinis liumpenas paleckiukas tame kipiše sukinėjosi). Taip pat turiu pabrėžti, kad nejaučiu nė mažiausios simpatijos nei konservų-klounų vyriausybei, nei cirku paverstam seimui. Tiesiog reikia suvokti, kad yra tam tikros ribos, kurių (bent jau kol kas) peržengti nevalia.
    Nieko nėra baisiau, kaip tolerastija, kai pradedama gailėtis „nekaltų“ nusikaltėlių. Tipo, niekas akmenimis, sniegu ir kiaušiniais į policiją nemėtė, Seimo langų nedaužė, ir iš viso – ėjo žmonės paneriu pasivaikščiotui ir juos užpuolė žiaurūs pareigūnai, apmėtė ašarinėmis dujomis ir apšaudė guminėmis kulkomis. Naivuoliams rekomenduoju pasiskaityti. O dėl Molotovo kokteilių – niekur neskaičiau, kad jie būtų panaudoti, bet kad juos konfiskavo – tai faktas.
    Dėl šaudymo – policija nešaudė ir tokie pareiškimai teisingi. Nes neturi teisės šaudyti. Šaudė policijai nepavaldi viešosios tvarkos apsaugos tarnyba, iškviesta tuomet, kai policija nesusitvarkė su riaušininkais, ir kuri turi teisę tai daryti, kai situacija pareikalauja.
    Manau, kad tolerastams papildomą džiaugsmą turėtų suteikti tai, kad artėjanti amnestija į laisvę išleis apie 200 nusikaltėlių. Po praėjusios amnestijos 70% amnestuotųjų per mėnesį vėl buvo suimti už įvairius nusikaltimus. Tada tie, kurie šiandien kvykia „Mentai – galvažudžiai!“ galės gailiai šaukti: „Poliiiiicija, gelbėkit!“

  4. xminde parašė:

    Norėjau apie Molotovo kokteilius linką pridėti, bet nespėjau :).
    Vakar mane kalbino ICQ draugė iš Rusijos, klausė kas ten pas jus vyksta. Mat ji pati per Rygos chuliganų išpuolį buvo Rygoje. Aš jai parašiau, kad kaip Rygoje – buvo taikus mitingas kuriuo pasinaudojo riaušėm suinteresuoti ir padaužė Seimui langus, už ką kai kurie gavo į skūrą nuo pareigūnų. e Rygos „didvyrius“ ji pasakė – „tolpa bezmozglaja“.
    Šiandiena ryte ICQ draugas iš Maskvos (rusas) klausia – kas pas jus vyksta? Per teliką rodo, kad „bunt, narod nedavolen…“. Tingėjau daug rašinėti, nusiunčiau jam nuorodą į ru.delfi apie tą balaganą. Pažiūrėjus putinišką TV, ko gero pasijaustume revoliucijos epicentre esantys :)?
    SKaitau dabar pirmąją A. Suvorovo knygą „Paskutinė respublika“. Pradžioje aprašoma kaip didieji pasaulinio komunizmo vadai „revoliucijas“ organizavo. Ne tie masteliai, bet techniškai veiksmų seka Vilniaus „riaušėse“ labai panaši :).

  5. grumlinas parašė:

    @banditaz – jo, vandens patranka būtų apšaukta galvažudišku išmislu, ir tuoj atsirastų aibė nekaltai aplietų ir pasigavusių slogą 😉

    @xmindė – va būtent – „revoliucijos epicentras“… Vakar sumąsčiau biznio planą – reikia užpirkti urmu furą kiaušinių ir vasario 3d. mitinge pardavinėti, prieš tai pakusinus apmėtyti ką nors. Bus ir biznius, ir tikru revoliucionierium, kovojančiu su galvažudžių režimu, pasijusiu 😀

  6. banditaz parašė:

    grumlinai, Sveikam sakei, ar man? 🙂

  7. banditaz parašė:

    Uj, nesulaukiau komentaro, tai matyt anas ne man 🙂

  8. grumlinas parašė:

    @banditaz – Sveikam, Sveikam 😉
    Mane stebina žmonės, kurie ieško pateisinimo nusikalstamiems veiksmams ir smerkia teisėtvarkos organus, bandančius palaikyti tvarką. Ir nereikia tuoj pat ieškoti penktadienio įvykiui paralelių su Kauno įvykiais po R.Kalantos nzuisžudymo ar „babanų baliumi“. Vienintelė asociacija, kurią aš matau – „Jedinstvos“ organizuotas tuometinės Aukščiausios Tarybos šturmas, buvęs Sausio 13 įvykių įžanga. Čia ir priežastys analogiškos – po ekonominių sunkumų nesprendimo šydu pakišti politinį bandymą išbandyti valdžios tvirtumą (o gal net ją nuversti).
    Riaušes, kokios įvyko Vilniuje, pateisinčiau, jei taikų ir legalų profsąjungų mitingą užpultų ir bandytų išvaikyti tie patys skyduoti-šalmuoti. Šiuo atveju žmonės turi teisę į savigyną, ir tada valdžia tegu srebia problemas. Čia gi mes matome budulių maištą iš dalies „for fun“, iš dalies „for interest“.
    P.S. Man labiausiai patiko tas pripampęs budulis, kuris paleckiukui aiškino, kad ans yra parsidavęs Zuokui. Paleckiukas beveik žegnotis buvo pasiryžęs, kad jis už budulio teises kovoja ir yra raudonasis gerietis, bet budulio neįtikino 😀

  9. xminde parašė:

    Tai gal pradžiai užteks mūsų abiejų breikų bagažinių kiaušiniams? Ba jei įsijautusi minia pajaus kiaušinienės skonį – visą sunkvežimį „nacionalizuos“ :). O ir klubo vėliavą galėsime iškelti – ir kiaušinis yra, ir seržantiški „ševronai“, tik spalva nerevoliucinė :D. Bet juk negriekas klubo emblemą ant citroeniškos raudonos vėliavos užpaišyti ;)?

  10. Sveikas parašė:

    to banditasz: matyti jutubėj ir suvokti nei kiek ne prasčiau, nei tavo atveju iš kito lūpų girdėti. Iš laimingai grįžusio…O tam, kuris „susemtas“ vien todėl, kad po ranka pakliuvo… Taip pat ilgai neatsiplaus. Pabandyk, matysi. Labiausiai nepavydžiu tam, kuriam kelio girnelę lietuviškas „specnazas“ sutrupino speckulka. Ne gumine, deja.

  11. xminde parašė:

    2 Sveikas – o ko trainiotis ten kur neramumai vyksta? Smalsumas taip pat savo kainą turi !!!

  12. grumlinas parašė:

    @xminde – nu jo, kadangi ten raudonšiknis paleckiukas būtinai bus, tai tas, kad nuo senelio-išdaviko neatsilikti, gali mūsų teisėtą monkės biznį nacionalizuoti 🙁

  13. Sveikas parašė:

    Būtų šaunu linką pamatyti, kur Molotovo kokteilis buvo PANAUDOTAS. Kad tuščiai netratėtume.

  14. grumlinas parašė:

    @Sveikas – siūlau atidžiau skaityti, ką rašiau:
    „O dėl Molotovo kokteilių – niekur neskaičiau, kad jie būtų panaudoti, bet kad juos konfiskavo – tai faktas.“ ir nuorodėlė į fotkę
    O kur rašoma, kad jie buvo PANAUDOTI? Kad nebūtų tuščio tratėjimo 😉

  15. Sveikas parašė:

    Teisingai, xminde, „sidi i bzdi, poka dumajut voždi“…

  16. grumlinas parašė:

    @banditaz – pažiūrėjau tą nekaltos išgąsdintos iki sielos gelmių mergaitės laišką lryte, o paskiau nuėjau ieškoti savanorių eks-vado Antano Kliunkos, kuris visą tą matė ir paliudyt ruošiasi, liudijimo, paskelbto „Santalkos“ tinklaraštyje (http://www.santalka.lt). Nu ir ką – nifiga. Tsakant, lrytas savo falšyvkės iki galo nepadarė… gėda-pelėda!
    Na ir kvailiausiai atrodo tas mistinis Antanas Kliunka, kuris išdėjo į šuns dienas policiją ir apsiėmė ginti tos išdėtiosios policijos jau apgintą Seimą. Tiek jau to, nerašysiu, ką pagalvojau 😉

  17. Ikaras parašė:

    Jei jau eini langų daužyti,tai būk pasirengęs atsakui ir paskui neverk,kad gavai gumine kulka ar bananu.Apskritai tokių riaušių stebejimas net iš pašalies yra gana pavojingas.Tai dabar tuos plytų ir kiaušinių mėgėjus geriausi šalies advokatai gins,jei neklystu? Taip jau,advokatai yra socialiai pažeidžiama grupė,ji nuo krizės labai nukentės…

  18. grumlinas parašė:

    @Ikaras – taip, gins geriausi ir brangiausi avokatai nemokamai. Kaip kokius bolševikinius revoliucionierius XXa. pradžioje.