Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 147 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1864 – Vilniaus generalgubernatorius Michailas Muravjovas uždraudė lietuvišką spaudą. Uždaryti 46 vienuolynai ir prie jų veikusios mokyklos, 10 katalikų bažnyčių paverstos stačiatikių cerkvėmis

Hmmm, įdomūs panašūs savo esme įvykiai sausio 13 dienai. Panašūs ir baigtimi – Nepriklausoma Lietuva 1918 metų vasarį vienu atveju ir TSRS žlugimu 1991 metais po rugpjūčio pučo kitu. Bandymai išlaikyti imperijas gali būti sėkmingi. Bet tik kažkurį laiką.

2009: Šiandien prieš 18 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1991 – Soviet Union military troops attack Lithuanian independence supporters in Vilnius.

Sausio 13liktoji – Laisvės gynėjų diena. Išgirdau per televizorių, kad pajacų Seimas pirmąkart nuo Sausio įvykių nesiteikė pagerbti tylos minute žuvusiųjų už mūsų (ir tuo pačiu jų) laisvę. Na ir tai, kad į iškilmes „pamiršta“ pakviesti tuometinį Aukščiausios Tarybos pirmininką Vytautą Landsbergį, kuris tomis dienomis simbolizavo mūsų atkaklumą nebegrįžti į sovietinį „rojų“ – labai simptomatiškas požymis. Galime mėgti Landsbergį, galime jo nekęsti – bet jo vaidmens tomis dienomis nuginčyti neina.
Taigi, apibendrinant – pagaliau kaukės nusimestos, priešrinkiminiai valinskiški tauškalai apie tautos prisikėlimą išseko, kubilizmas konservų partijoje paėmė viršų ir jie patapo kojų valymo kilimėliu pajacams. Ko nepadarė visa sovietinė agitacija, penktoji kolona ir įtakos agentai kartu sudėjus per 17 metų – padarė „trečiasis valstybėje žmogus“ su savo chebryte per kelis mėnesius. Na ką gi, bent jau žinosim, su kuo turim reikalų.

2 Responses to “Sausio 13 prieš NN metų”

  1. Maumaz parašė:

    Šiaip jau vakar rodėl V. Landsbergį kalbantį Seime, būtent senojoje salėje, būtent per minėjimą. Tu tikras dėl to, ką rašai?

    • grumlinas parašė:

      -> Maumas – žėk, kada pranešimo antroji dalis buvo – prieš 2 metus 😉 Čia aš bandau palyginti savo 2009 ir 2011 metų įspūdžius. pakolkas mane kabina kiti dalykai, nei prieš 2 metus