Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 41 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1970 – Biafra capitulates, ending the Nigerian civil war.

Nežinau, ar bent vienas žmogus iš 100, paklaustas, kas gi ta Biafra, dabar sugebėtų atakyti į šį klausimą. O kadaise tai skambėjo per pasaulį panašiai kaip šiandien Kosovas ar Pietų Osetija. Separatistinė valstybė, per Nigerijos pilietinį karą 1967m.atsiskyrusi nuo Nigerijos, pripažinta kelių Afrikos valstybių, gavusi ne vienos valstybės ar tarptautinės organizacijos paramą. Tačiau Biafrai nepadėjo nei naftos doleriai, nei už juos pirkti samdiniai – po kelių metų karo Nigerija įveikė separatistus ir vėl susivienijo.
Kodėl prisiminiau šitą įvykį? Pasaulyje buvo, yra ir bus aibė va tokių nedidukų kraštų, bandžiusių atsiskirti nuo didžiųjų valstybių ir gyventi savarankiškai. Didžiajai daliai jų nepasisekė ir šiandien apie tokius bandymus težino tik istorikai. Nes visuomenė sugeba kažką atsiminti tik tol, kol viena karta pakeičia kitą. Jaunajai kartai retai kada rūpi jos tėvų prisiminimai apie įvykius tolimose šalyse, jei tie įvykiai pasibaigė… 😉


2009: Šiandien prieš 481 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1528 – Gustav I of Sweden crowned king of Sweden

Na čia tai geras jubiliejus… 😀 Suprantama, kad švedai yra mūsų kaimynai jūroje ir su jais netgi turime bendrą sieną, apie kurią 99.99% lietuvių net neįtaria, tačiau ką bendro šitas karalius turėjo su Lietuva? O turėjo bendro, turėjo. Jis buvo pirmasis Švedijos karalius iš Vazų šeimos, bet tai Lietuvą lygtai mažai tešildo. Tačiau jo anūkas Jonas III vedė Kateriną Jogailaitę, tuometinio Lenkijos Karaliaus ir Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Žygimanto II Augusto seserį. Ir kai Žygimantas II mirė be paveldėtojų, Jono III ir Katerinos sūnus Žygimantas tapo Lenkijos Karaliumi ir Lietuvos Didžiuoju Kunigaikščiu Žygimantu III Vaza. Taip švedas patapo Lietuvos valdovu, nes po bevaikio Vytauto mirties Lietuvos Didžiaisiais Kunigaikščiais buvo Jogailaičiai, kurių paskutiniuoju ir buvo Žygimantas II. Taip baigėsi lietuviškas kraujas iš vyriškos pusės Lenkijos ir Lietuvos sostuose, o vėliau baigėsi ir pati Abiejų Tautų Respublika, kaip tuomet vadinosi Lenkijos ir Lietuvos unija.
Taip Gustavo I proanūkis tapo pirmuoju svetimšaliu Lietuvos Didžiuoju Kunigaikščiu. O linksmiausia yra tai, kad 1592-99 jis dar buvo ir Švedijos karaliumi (kol jo, kaip kataliko, nepakeitė protestantas Karolis IX), taigi mes kurį laiką su švedais buvome kaip ir personalinėje unijoje/bendroje valstybėje. Vienžod, pažvelgi į tuos viduramžių cirkus su karalių ir kitokių valdovų tarpusavio ryšiais – galva gali susisukti… Gerai, kad dabar bent jau konkrečiai žinome, kas gi mūsų prezidentas, ir kad jis tuo pat metu dar nėra kokios Mičigano kunigaikštystės valdovas.

18 Responses to “Sausio 12 prieš NN metų”

  1. vicko parašė:

    O tie 0,01% kurie įtaria, manau, yra neteisūs. Valstybės siena jūroje pasibaigia su jos 12 jūrmylių teritorinių vandenų, o ekonominė zona, ar kontinentinis šelfas yra ne tas pats.

  2. grumlinas parašė:

    Pradžiai nederėtų painioti išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo sąvokų tik dėl vienodo 200 jūrmylių skaičiuko 😉
    Teritoriniai vandenys (12 jūrmylių nuo kranto linijos) yra pilna valstybės nuosavybė, kurios nevalia pažeisti be valstybės leidimo. Išskirtinė ekonominė zona (iki 200 jūrmylių nuo kranto linijos) yra ūkinė valstybės nuosavybė, kurioje valstybė turi išskirtines ekonomines teises – prisiminkime, kaip savo laiku islandų pasienio apsaugos kateriai kovėsi su britų traleriais, vagiančiais menkes iš Islandijos išskirtinės ekonominės zonos; ar tai, kaip britai iš sraigtasparnio išsilaipino milijonus metų niekam nereikalingoje Rockall uoloje, kad galėtų ją paskelbti Didžiosios Britanijos nuosavybe ir taip praplėsti savo išskirtinę ekonominę zoną, kadangi ten tikimasi rasti naftos/dujų. Čia derėtų prisiminti ir Rusijos problemas su dujotiekio Baltijos jūros dugnu tiesimu – jis turi praeiti eilės valstybių išskirtinėmis ekonominėmis zonomis, tačiau pvz. Estija jau patrumpino tą idėją, ir, jei suomiai pasielgs analogiškai – vamzdyno nebus, nebent rusai per ES privers estus ir suomius pakeisti sprendimą 😉 Tačiau išskirtinėje ekonominėje zonoje valstybė negali reguliuoti eismo jūroje.
    Šiaip ar taip, Baltijos jūra kruopščiai padalinta ir visi puikiai žino, kas su kuo ribojasi. Išskyrus latvius, kurie ant mūsų drūčiai pikti 😉

  3. troy parašė:

    Du aspektai. Su švedais buvome susieti ir unija kaip su lenkais. Kėdainių unija – žemiau .
    http://urvinis.blogspot.com/2009/01/kdaini-unija.html
    Antra. Paskutinis Jogailaitis Žygimantas Augustas mirė bevaikis sakoma per itales. Labai jau jas mėgo tas mūsų renesansinis valdovas ir gavo nuo jų negerą ligą – sifilį.

  4. grumlinas parašė:

    @troy – nu va, kokios alternatyvios istorijos galėjo gautis. Būtų Švedijos herbe nebe trys, o cielos penkios karūnos 😀
    O dėl paskutiniojo Jogailaičio – rupūžė prakeiktas, numarinio tooookią dinastiją – juk būti Gediminaičiu/Jogailaičiu vėlesniais amžiais buvo prestižas

  5. troy parašė:

    Taip. Žygimantas Augustas padarytas tokiu romantišku vaikinuku be proto mylinčiu tik Barborą Radvilaitę.
    Rūsti istorijos proza sako kitaip; Barbora pakišo Žygimantui Radvilos(Rudasis su Juoduoju), beveik prievarta apženyjo, gal ir mylėjo Žygimantas Barborą, bet karaliaus gyvenime buvo tiek moterų, kad sunku patikėti jo ypatingais jausmais. Greičiau tai Radvilų PR. O po to jau suromantintas epizodas, bo labai jau graži moterims ta istorija.

  6. grumlinas parašė:

    @troy – yep, kai kada mitai yra geriau už tikrovę, nes nuo tos tikrovės kaukt norisi…

  7. vicko parašė:

    Na, man vistiek atrodo, kad norint su kuo nors turėti „bendrą sieną“, turėtų tarp Lieuvos ir tos valstybės būti tarptautinė sutartis dėl sienos delimitavimo (Konstitucijos 10, 138 straipsniai). Kiek man žinoma, tokios sutarties su Švedijos Karalyste nėra. Galiausiai, ir LR Valstybės sienos ir jos apsaugos įstatyme, valsybės siena apibrėžiama kaip „linija ir šia linija einantis vertikalus paviršius, apibrėžiantis Lietuvos Respublikos teritorijos ribas sausumoje, žemės gelmėse, oro erdvėje, vidaus vandenyse, teritorinėje jūroje ir jos gelmėse“ (2 str. 1 d.). Taigi „teritorinėje jūroje“, kuri pagal JT Jūrų teisės konvenciją, kaip pats ir sutinki, yra 12 jūrmylių, o iki Švedijos vis dar toloka… Be to, net ir teritorinėje jūroje, užsienio šalių laivai turi taikaus praplaukimo teisę, taigi valstybės leidimas plaukti ja ne visada reikalingas.

  8. grumlinas parašė:

    @vicko – papunkčiui, tsakant:
    1) pakankamai ilgą laiką 9ame dešimtmetyje tarp Lietuvos ir jos kaimynių (Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos) nebuvo nei delimitavimo sutarčių, nei juolab demarkavimas atliktas, tačiau sienos egzistavo de fakto vietovėje, rusiškuose topografiniuose žemėlapiuose ar kolūkiniuose planuose. Delimitavimas tik aiškiau apibrėžia, kur ta siena praeina, o demarkavimas ištaiso delimitavimo klaidas 😉 Mano nuorodoje į Baltijos jūros padalinimo žemėlapį matyti, kad sienos yra nubrėžtos, ir mes žinome, kur prasideda ir kur baigiasi mūsų įtakos zona jūros ekonomikoje. Yra sienos nubrėžtos ir spec-paskirties jūrlapyje, kuris kabo tiek URMe, tiek pas Prezidentą, kad jie matytų, kur ta Lietuva yra 😉
    2) taikaus praplaukimo teisę teritorine jūra nekariniai laivai – turi, o va karo laivai turi prašytis praleidžiami (Zundas, Bosforas), kitaip gali būti išgrūsti su trenksmu, kaip kad nutiko kažkur 198x, kai amerikėnų karo laivus Juodojoje jūroje rusai iš savo teritorinių vandenų išvijo taranuodami, ir taip, kad amerikėnų kreiseriui preireikė rimto remonto, ir daugiau jie ten nelenda.

  9. vicko parašė:

    Norėčiau iškart pasakyti, kad komentuodamas jokiu būdu nekvestionuoju tavo išmanymo, ar teisinių žinių. Tiesiog man asmeniškai parūpo išsisaiškinti – argi tikrai galima teigti, kad LR ir Švedijos Karalystę skiria „bendra siena“? Jei manai, kad ši diskusija užtruko, ar yra nevaisinga, tik pasakyk ir aš jos nebetęsiu. Taigi, papunkčiui:
    1) Visiškai sutinku, kad Baltijos jūroje susikerta Lietuvos ir Švedijos išskirtinės ekonominės zonos. Tačiau, pagal mano nurodytus teisnius šaltinius, lyg ir negalima teigti, kad toje vietoje susikerta šių valstybių „valstybinės sienos“, argi ne? Žiū, net pasieniečiai tokios nepripažįsta http://www.pasienis.lt/index.php?2665292891 🙂
    2) Taikų praplaukimą paminėjau tik replikuodamas į tavo teiginį, kad teritoriniai vandenys yra „pilna valstybės nuosavybė“. Absoliutus suverenitetas galioja tik vidaus vandenim, o teritorinuose – jį kaip tik ir riboja ši teisė.

  10. grumlinas parašė:

    @vicko – greičiausiai mudviejų nesusikalbėjimo priežastis yra skirtingas kai kurių dalykų traktavimas 😉
    1) nesu rašęs apie „valstybinę“ Lietuvos-Švedijos sieną (jos tikrai NĖRA), o tik apie „bendrą“ sieną (kadangi abiejų šalių ekonominės zonos liečiasi), o tai šioks toks skirtumas, ania? Jeigu pačiam žodis „siena“ vienareikšmiškai asocijuojasi su „valstybine siena“, tai galime naudoti žodį „riba“, nes, kaip bevartytum šitą karštą bulvę, Baltija yra sudalinta tokiomis ribomis į išskirtines ekonomines zonas. O sąvoka „riba“ reiškia vieną subjektą iš vienos pusės (tipo švedai-žuvėdai), ir kitą (tipo lietuviai-tsepelinžudžiai) – iš kitos. Tik va žodis „riba“ lietuviškoje kartografijoje turi tradicinę paskirtį apibrėžti valstybės (ne tik Lietuvos) vidaus administracinį padalinimą, t.y. „apskrities riba“, „savivaldybės riba“ etc., o žodis „siena“ skirtas apibrėžti tarpvalstybinam padalinimui (išgirdus žodį „apkrities siena“, kartografas turėtų bent pusvalandžiui netekti amo).
    O dėl pasieniečių supratimo apie sienas gali nepergyventi – kol mes jiems nesudarome sienų dokumentacijos – jie oficialiai net nežino, kur ta siena praeina, nors tai netrukdo jiems ją saugoti. Kad jie nežino apie išskirtinę ekonominę zoną – reiškia, jie neskaitė Lietuvos Respublikos Konstitucijos 47 straipsnio, kur sakoma: „Lietuvos Respublikai priklauso išimtinės teisės į oro erdvę virš jos teritorijos, jos kontinentinį šelfą bei ekonominę zoną Baltijos jūroje.“ O jei priklauso teisės – jas reikia saugoti ir ginti. Na bet tai pasieniečiams atleistina, nes būtent „Karinės jūrų pajėgos – tai Lietuvos Respublikos kariuomenės dalis, kuri stebi, kontroliuoja ir gina Lietuvos teritorinę jūrą, ekonominę zoną ir kontinentinį šelfą.
    2) na regis čia problemos nebeliko 🙂

  11. vicko parašė:

    Na va, viskas aišku. Ačiū už pastangas!

  12. grumlinas parašė:

    @vicko – bile mačyjo 🙂

  13. pričkus parašė:

    Aš Jūsų bijau…

  14. pričkus parašė:

    „Internetuose nekart pastebiu, kad kuo mažiau žmogus išmano apie dalyką, tuo aršiau aiškina savo tiesas“ /www.grumlinas.lt/

    • grumlinas parašė:

      -> pričkus – ėėė… eee… nu aš tai stengiuosi bent minimaliai išmanyti apie dalyką, prieš įpuldamas į diskusiją 😉

  15. robertas parašė:

    Biafra iki šiol žinojau kaip vieną bičą iš grupės DEAD KENNEDYS:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jello_Biafra
    o pasirodo viskas yra kitaip 🙂