Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 20 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1991 – LKP (SSKP) veikėjas Juozas Jermalavičius paskelbė, kad Lietuvoje įsteigtas Nacionalinis gelbėjimo komitetas, neva imantis valdžią į savo rankas. Tą pačią dieną sovietų desantininkai Vilniuje užėmė telefonų stotį, Krašto apsaugos departamento pastatus, Spaudos rūmus, Nemenčinės TV retransliacijos centrą, Vilniaus geležinkelio stotį. Aukščiausiosios Tarybos rūmus saugojo apie 20 tūkstančių žmonių

Tądien suvokėme, kad esame MES ir yra JIE. Ir kad beveik metus trukusios paliaubos baigėsi. Atėjo sprendimų ir veiksmų metas, atėjo metas atskirti draugus nuo priešų. Pas mus institute, nors ir esančiame tiesioginiame Maskvos pavaldume, per praėjusius metus atsirado viso labo keletas jedinstveninkų (visi rusakalbiai, atvažiavę iš Rytų, vėliau didžioji dalis išvažiavo atgal). Bandę susisukti lizdą veikėjai iš Panemunės LKP/TSKP rajkomo chebros pas mus per porą minučių suprato, kad reikia nykti… 😉
Praktiškai po Šatrijos Raganos išprovokuotų jedinstveninkų neramumų (dėl kainų pakėlimo) institute buvome įvedę naktinius budėjimus, kad sovietikai negalėtų užgrobti „sąjunginio turto“. Budėjome kasnakt po vieną patikimą žmogų, turėdami popieriaus lapelį su telefonu, kuriuo reikėjo skambinti pavojaus atveju. Tiesą pasakius, nežinojome (o ir iki šiol nežinau), kas būtų atsitikę tokiu atveju. Mums tiesiog pasakė „Spėkite paskambinti ir pranešti kur ir kas vyksta. Nesipriešinkite, didvyrių nereikia, tiesiog spėkite paskambinti. Visa kita – nebe jūsų reikalas“. Labai savotiškas jausmas sėdėti beveik tuščiame pastate (buvo dar budintis sargas prie įėjimo) ir klausytis radijos, jaučiant, kad įtampa vis auga.

Taip sau, įdomumo dėlei – užmečiau akį į Jermalavičiaus biografiją. Pasirodo, gimė Vergakiemyje… Blemba, Vergakiemyje gimęs sovietinio mąstymo vergas…


2009: Šiandien prieš 130 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1879 – The Anglo-Zulu War begins.

Egzotika, tiesa? Anglai, zulusai, kažkur toli Afrikoje. Su šia tema man susijusi asociacija: žaidimas „Civilization“. Ten Zulusai buvo viena iš bjauriausių nacijų – kaimynių – karingi ir atkaklūs, vienintelis būdas su jais susitvarkyti – sunaikinti, nes taikingas sugyvenimas buvo neįmanomas. Nebent surieti į ožio ragą ir kartkartėm pravesti baudžiamąsias akcijas. O žaisti, pasirinkus jų civilizaciją – sunkus atvejis, nes labai jau negudrūs ir lėtai vystosi 🙁
Šiandien, žvelgdamas į visa tai, tegaliu tik šypsotis 😉

22 Responses to “Sausio 11 prieš NN metų”

  1. benamis parašė:

    Civilization tai super žaidimas, vienas iš tų kuriuos dar galima žaisti, o mintiniai srautai tai labai jau asmeniški 😀

  2. grumlinas parašė:

    Civilization be jokių dar II, III etc. kaldavome valandų valandas – tai buvo ŽAIDIMAS. O dėl mintinių srautų – tiesiog pasižiūri į datą, įvykį ir bandai suvokti, ar tai tau bent kažkiek girdėta/skaityta/apgalvota. Nes kai kada gaunasi iš anglų-zulusų karo tragedijos žaidimo tragikomedija. Be tokia ta mūsų sąmonė – keisčiausios asociacijos gimsta. Ir nebūtnai rimtos bei susijusios su svarstomu dalyku.

  3. Taškas parašė:

    Prieš dvidešimt metų sėdėjom mano svetainėje, gėrėm arbatą ir ne tik – šildėmės. Draugai, budėję prie TV bokšto, užėjo pasišildyti. Pro langą matėme tą šurmulį… Šnekėjomės apie padėtį, ginčijomės apie ateitį. Tokia bemiegė naktis savų kompanijoje.

    Aš įrodinėjau- negali būti jokių TV bokšto atakų iš gatvės (Sudervės), kurioje budima. Jei kam reikės tą bokštą užimti- užtenka kokio malūnsparnio su tuzinu desantininkų. Arba iš kitos pusės – nuo Karoliniškių draustinio… Arba tiesiog atjungti elektrą – keliose, berods, trijose vietose, nes tiekimas užžiedintas. Vienžo, tas budėjimas – tokia „pokazucha“ beveik. Dieną prieš tai mačiau, kaip staigiai ir tyliai buvo užimtas pastatas Gedimino prospekte. Nustebau, kam to prireikė. Pasirodo – laidinio radijo („gavarilka“) studija.

    O, santa simplicitas! Jau sekančią naktį teko :

    http://www.laisve15.lt/pic/article/29138570529/1.jpg

    • grumlinas parašė:

      O aš 11/12d. naktį kaip sykis atbudėjau institute. Per radijo tašką vis agitavo eiti prie bokšto, stresas juodas, nes buvo pasklidusios kalbos, kad kauno desantininkai žada atsiimti „sąjunginį turtą“. Planavau sekmadienį 13d. važiuoti į Vilnių, nes reikėjo bent kiek išsimiegoti, o šeštadienio vakare dar nužymėjom pusbrolio gimtadienį (ramiai, beveik be ūžimo). Jau namie užsnūdau prie teliko, prabudau, kaip kaip sykis pažaliavusi Bučelytė vedė on-line repoortažą… Paskui buvo naktiniai lakstymai prie Kauno retransliacijos centro ir į Sitkūnus…

      • Taškas parašė:

        K. CIEMINIO piešinyje įvykai atvaizduoti stebėtinai tiksliai.
        Bent jau prie „mano“ tanko – prie 37 -to namo. Prie jo buvau nustebintas, kad ir aš galiu būti Matrosovu.

        Piešiniai tušu plunksnele ant pilno vatmano lapo tais metais buvo iškabinti rinkiminėje apylinkėje. Nemaža teko pavargti 2007 metais kol jį (rusišką variantą) suradau internete.

        • grumlinas parašė:

          -> Taškas – mjooo… keista yra suvokti, jog visame tame esi vienaip ar kitaip sudalyvavęs

          • Taškas parašė:

            Gaspadorius gal galėtų – istorijai – įkelti ką nors iš kartografijos, na kaip atrodo tas TV bokštas iš kosmoso.
            Jei kas žiūrėtų tą mano įkeltą piešinį (unikalų, beje)

  4. pričkus parašė:

    Dar nepamirštas tas jausmas, būnant su minia, ar tai prie Seimo (prisiverčiau iš didžiosios raidės parašyti iš pagarbos anam Seimui) ar prie TV bokšto… Labiausiai stebina, kad net Sąjūdžio didžiavyriai skirtingai traktuoja anų dienų įvykius… O juk esame jų liudininkai. Tai ko vertos skirtingos senesnių (kad ir prieškario) įvykių istorijos versijos…

    • grumlinas parašė:

      -> pričkus – va būtent – VERSIJOS 😉 Kiek dalyvių – tiek variantų…
      Kaslink Seimo – nebuvo jame dar tas dabartinis [įrašyti bet kokį norimą keiksmažodį] pasklidęs

  5. Voldemaras parašė:

    Iš sausio 12 į 13 ruošėmės eit budėti prie telekomo Taikos pr. Kaune. Po 23val. pradėjo kaukti sirenos. Nubėgom į automobilį , sėdom važiuoti , stabdo jauna porelė – jiems irgi reikia. Įjungiau radiją- ten prašo rinktis į Sitkūnus arba į Juragius ,nes trūksta žmonių. Pasitariam, nutariam važiuoti į Juragius. Atvykus į vietą baisus šurmulys, žmonės(kaimiečiai), traktoriai , buldozeriai etc. Užsiimam poziciją prie televizijos retransliavimo pastato. Visi su radijo aparatais – įsitempę.
    Laukiam šturmo. Po 2- 2,5 val. įtempto laukimo sušalam į ragą , žmona pasiūlo pasišildyti mašinoje. Pasiimam ir jaunuolius. Besišildant pribėga kažkas iš gynybos organizatorių ir paprašo pavažiuoti į žvalgybą ar dar toli sovietų tankai.
    Privažiavome iki Rokų – mėlynų dūmų debesyje stovi daugybė, gazuoja ir kažko laukia.
    Pranešėm, kad dar nevažiuoja. Liepė ganyti juos toliau. Taip ir ganėm kol prašvito. Tada visi apsisuko ir išsidangino į Panemunę. Grįžom ir mes pamiegoti.
    O iš Vilniaus ėjo blogos žinios…

    • grumlinas parašė:

      -> Voldemaras – Vilniaus įvykiai parodė, kad gali būti aukų, o tarybukams nesinorėjo.
      Nzn, ar čia urban-legend, bet sklido kalbos, jog Kauno kariškiai buvo perspėti, kad jei jie imsis jėgos veiksmų, tai kauniečiai žino, kur gyvena kariškių šeimos… Tai karininkai tyliai susabotavo Vilniaus nurodymus ir vėliau pasirodė teisūs. Šiaip Kaune po Vilniaus įvykių įtampa netgi kažkiek buvo atslūgusi – žinojome, k0 galima laukti.

      • Voldemaras parašė:

        Tuo metu buvo kalbama, kad su kariškiais Kauno valdžia buvo radus bendrą kalbą….

        • grumlinas parašė:

          -> Voldemaras – va-va, tokios kalbos ir sklido, kai Kaune bei apylinkėse niekas nebuvo užpulta ir užimta

          • xminde parašė:

            Kaip Lietuvos TSR Sovietų sajungoje, taip Kaunas Lietuvos TSR – buvo kitoks kraštas :). Kauno garnizono vadai buvo savotiškai persiauklėje, čia ir „verslas“ ir nacionalinės nuotaikos visai kitos buvo :). Juk per naujamečius Kaunos dangus švytėte švytėdavo, ko net po 20 metų nepriklausomybės nėra, o kodėl :)?

            • grumlinas parašė:

              -> xminde – na taip, tarnauti Pribaltikoje buvo TSRS kariškių svajonė (po tarnybos soc-šalyse). O jei dar į kokią karinę katedrą įsitrinti…

  6. liuka parašė:

    13osios nakti – sitkunai.sviesos juosta magistralej buvo nuo kauno.isi statem barikadas ir tepem degutu sitkunu stoties palanges.dar pamenu kad 12osios vakare mes gryzom is Vilniaus nuo boksto.dar mama pasipiai pasake kad „ko nelikome “ o diena pries as is pamoku isejau ir tiesiai i sostine prie parlamento.
    o po to bemiege savaite prie boksto azuolyne ir zvalgybos postai slaite prie Barsausko gt.pamenu,pamatem BTR vazuojant gel.stoties link.ir strimgalvias lekiau pranest i posta.
    na as ir tuos gandus girdejau,kad kauno nusikalstamas pasaulis perspejo ,kad jei pajudes ir kazka bandys veikt TA .tai gali gyvu kariniku seimu nepaliks.

  7. liuka parašė:

    na gal truputi vyresnis. uz men.17 stuktelejo;-)
    man tai buvo geriausia istorijos pamoka.ir patriotinis uztaisas.

  8. xminde parašė:

    Reikia man šeimyninius video archyvus prakratyti, Tėtis Sitkūnuose filmavo, mūsėt gal pažystamų veidų rasiu :).