Feed on
Posts
Comments

Už Kauno miesto mero užsakytą Kauno rajone esančio Kačiūniškės dvaro sudarkymą turės atsakyti darbų vykdytojas – neįvardintas fizinis asmuo. 34000 eurų – nemaža suma. Be to, pačiam merui dar gali prisidėti 16000 eurų bauda už savavališkas statybas. Taip kad suma-sumarum 50 kiloeurų baudų už saviveiklą prieš kultūros vertybę.

Nors šiaip aš suprantu, kodėl Matijošaitis liepė daryti tokias pertvarkas, nes ten viskas atrodė tikrai liūdnai. Mes lankėmės dvare 2012 metais, apfotkinau viską. Taip kad negerbiantis kultūros paveldo meras nutarė viską „sutvarkyti“ iš pagrindų. Dvaro rūmai iš išorės nukentėjo nelabai, oficina irgi, o va svirnui ir tvartui nenuskilo – tvarto neliko visai, o vietoje svirno pastaytas novodielas, visiškai nepanašus į nugriautą pastatą.

IMGP4356
Dvaro rūmai 2012 metais
IMGP4328
Oficina 2012 metais
Oficina ir dvaro rūmai 2019 metais
IMGP4346
Svirnas 2012 metais
Svirnas 2019 metais
IMGP4329
Nugriautasis tvartas 2012 metais

4 Responses to “Apie Matijošaičio dvarą”

  1. Voldemaras parašė:

    Geriau tegul stovi apgriuvę „paveldiniai“ pastatai- tada niekam galvos neskaudės…:(

    • grumlinas parašė:

      Paveldas turi būti tvarkomas taip, kad liktų panašus į save, o ne novostrojkės daromos. Žinau, kad tai nelengva, bet yra tikrai gražiai atrestauruotų objektų, bet čia Matijošaitis dėjo skersą ant istorijos.

  2. Juodulys parašė:

    Gintarai, bet jeigu klausimą kelti tik „taip“ arba „ne“, geriau tvarkyti kaip Matijošaitis ar palikti griūti tavo nuomone?

    • grumlinas parašė:

      Kai ten buvo „renovacijai“ sukišta tiek bapkių, klausimas „taip/ne“ neegzistuoja. Maždaug „Kokią arbatą jūs mėgstate: žalią ar juodą? Mes jums tuoj atnešime kavos“. Noreikiškėse yra dvaras, jo atskirus pastatus valdo skirtingi šeimininkai. Buvo arklidės visiškai sutrūnijusiomis raudonų plytų sienomis. Pastatas buvo apmatuotas/apfotografuotas, nugriautas, jo vietoje pastatytas naujas, praktiškai seno kopija. Kultūros paveldas liko patenkintas. Pats kalbėjau su savininku, kuris šiaip yra viso labo vestuvių muzikantas. Matijošaitis gi ne pats biedniausias Lietuvos gyventojas, tad tikrai galėjo tą pakartoti ir Kačiūniškės dvare, bet jis pasirinko niokojimą. Btw, rūmai ir oficina iki „renovacijos“buvo gyvenami ir aptvarkyti, svirnas nekoks, tvartas buvo piesiec, bet ir jį atkurti ne melejoną kainuotų.