Feed on
Posts
Comments

365 žodžiai – 198

Šunys mūsų gyvenime atlieka daug funkcijų, tačiau kažkaip į šunis mes nežiūrime kaip į krovininius gyvūnus. Na, nebent kur Tolimojoje Šiaurėje ar Aliaskoje jie traukia roges, bet Europoje ne, nepastebėti tokie dalykai. O juk kažkada jie kuo puikiausiai vokiečiakalbėje Europos dalyje traukė visokius krovininius vežimaičius. Aišku, iš jų nereikia tikėtis traukti vežimų su šienu ar alaus bačkomis, bet mėsininkų vežimėlius – kodėl gi ne? Iki Pirmojo pasaulinio karo tai buvo taip įprasta, kad tokius lengvus vežimėlius, traukiamus šunų, tame kare naudojo ir Belgijos kariuomenė. 20/80 Neseniai internetuose radau fainą fotkę.

Belgian gun dog teams take a rest and take food on the road to Hofstade 28th September 1914 (Photo by Daily Mirror/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Tai Belgijos kulkosvaidininkų padalinys, ginkluotas „Maxim“ kulkosvaidžiais, kurie buvo vežami specialiais vežimėliais, traukiamais šunų, sustojo Zemst savivaldybėje Flandrijos Brabante; Belgija; 1914 m. rugsėjo mėn. Šunys gavo poilsio ir maisto. Įdomu, kaip tie šunys gyveno apkasuose, nes „Maxim“ tuo metu buvo stacionarus ginklas, dažniausiai skirtas apginkluoti tvirtoves, o ne lakstyti su juo po mūšio laukus. Na ir kaip jie atlaikydavo ilgus žygius be batų – vienas dalykas lakstyti lengvai, o kitas – įsitempus traukti krovinį. Fotkėje vienas iš šunų su antsnukiu – matomai, nelabai gražiai elgėsi su kaimynu. Dar vienas įdomus momentas – už kareivių matosi krovininiai automobiliai, ir ne vienas. 1914 metai, tačiau motorizacija jau vyksta. Kareiviai be ginklų, gal šunininkai jų ir neturėjo? Griovyje matosi pora paguldytų šautuvų, bet šalia esančios kojos rodo, kad šautuvai – ne šunininkų.

Vienžo, įdomi fotkė apie šunis-kareivius.

4 Responses to “365 žodžiai – 198”

  1. Voldemaras parašė:

    Gyvenant šalia didelių agresyvių kaimynų ( tas tinka ir mums) reikalingos kitokios priemonės pristabdyti jų imperines ambicijas…

  2. Voldemaras parašė:

    🙂 Na nebent mūsų Vyšnia pasiaukotų ir su Novičiok’u nuvarytų į užpuoliko genštabą…tik nežinau ar antroji pusė pasirašytų…