Feed on
Posts
Comments

Bebadant nuo senų vokiškų žemėlapių Memelland’o dvarus ir palivarkus (kurių jau prisirinko ~145), kažkaip pasirodė, jog Nemuno deltos ir įlankos prie Ventės rago konfigūracija lygtai kitokia, nei esu įpratęs matyti. Uždėjau šiuolaikinius skaitmeninius krantų duomenis – mjooo, pokyčiai esminiai.
Taigi, pora vaizdelių, sumontuotų iš prišaudytų ekranų, kurie parodo pokyčius nuo Ventės rago iki LT-RU sienos.
Juodai-balti – seni vokiški M1:25K žemėlapiai (formaliai 1939 m., realiai tai dar kaizerio laikų), tamsiai mėlynas užliejimas – dabartiniai vandenų plotai, mėlynos linijos – dabartiniai kanalai ir tėkmės, oranžinės linijos – keliai sutapdinimo kontrolei.


DeltosPokyciai
Ką matome ties Nemuno delta nuo Vorusnės iki LT-RU sienos? Salos padididėjo, kai kurios – ŽYMIAI padidėjo. Aišku, dalis tų naujų plotų tėra viso labo pelkėti kemsynai, užliejami nNemuno potvynių, tačiau iš jų pamažu formuojasi sausuma, nes jei vokiškame žemėlapyje ten buvo tik pakrantės meldynų juostelės, tai dabar jau aiškūs plotai.


IlnkosPokyciai
Čia irgi matome, kad krantas stumiasi į Kuršių marias, Kniaupo įlanka mažėja. O nuo Šturmų link Muižės (kur kažkada buvo Feilenhofo dvaras) susiformavo sausumos juosta.
Vienžo, nekintant bendram Lietuvos plotui, sausumos greičiau didėja nei mažėja 😉

Comments are closed.