Feed on
Posts
Comments

Tikrieji amerikiečiai

Įdomiai žiūrisi tikrųjų amerikiečių nuotraukos [1], darytos XIX-XX amžių sandūroje. Suvoki, kad tik nepilni pusantro šimto metų mus skiria nuo šitų žmonių [2]. Ar nuo šitų [3].

11 Responses to “Tikrieji amerikiečiai”

  1. Kleki Petra [atsarginis] parašė:

    Ši tauta mano sąmoningoje paauglystėje [1970] padėjo man formuoti požiūrį į gyvenimą. Tada giminaitė davė paskaityt Sat Oko “ Druskingųjų uolų slėnis“ [ tikro metiso – Aukštojo Erelio ir vienos lenkų emigrantės sūnaus atminimų knygos iš jo vaikystės pas tėvą prie Kanados sienos Ševanezų gentyje, kaip jis augo, tapo kariu, prieš II Karą grįžo Europon, kalėjo nacių stovykloj, ėmė rašyti apie indėnų gyvenimą ]. Sovietai nedraudė tos temos, bet daugiau ją eskalavo per grožinę pusę [Lizelotės Velskopf Henrich knygas apie Harką – Tokei Ito ir Defa bei Jugoslavų filmus su Giko Mitičium, klasika – D.F. Kuperiu apie Čingačguką, Unką bei Natanielį Bumpą, daugiau mergaitišką Main Ridą, suaugusiesiems D.Londono apsakymus ir kt.
    Be to klasiokai gavo smetoniškos literatūros Karl May apie Winnetou ir Old Shutterhandą bei jo nuotykius net Kurdistane [“Per dykumą“], kuria dalijomės ir mėgdžiojome. Vasaromis grupelė bendraminčių eidavome į gamtą ir ten stovyklaudome, mokykloje vadinomės indėniškais pseudonimais.
    Tai bręstant padėjo iš dalies formuoti požiūrį į gyvenimą, lavinti tam tikras charakterio savybes.
    Iš tikro tais 1970 m. vyko indėnų pasipriešinimo protestai Vunded Ni [Dakotoje], kur Raselas Minsas ir Denis Benksas su gentainiais garbei ir vardan išlikimo , prisimenant Sėdinčio Jaučio [Tatankos Jotankos] pergalę indėnų karuose XIX a. prieš generolą Kusterį netgi ginklu kariavo prieš nacionalinę gvardiją ir FTB agentus [ apie tai LNK 2016 kovą rodė D. Benkso pagalba kurtą meninį filmą“Griausmaširdis“ ].
    Netgi pernai lapkričio mėn. indėnų genčių atstovai protestavo Dakotoje [ tūkstančiai ir remiami net JAV karo veteranų ]prieš naftotiekio tiekimą jų rezervato žemėse greta protėvių kapų, vėl buvo pritrauktos ginkluotos ir policinės pajėgos, suimtieji, teismai , bet indėnai laimėjo “mūšį“ – darbai buvo sustapdyti [nežiūrint , kad ten investavęs ir D.Trampas].
    Pernai kovą mirė Crow genties vadas , apdovanotas B.Obamos aukščiausiu prezidentiniu apdovanojimu, buvęs JAV vienos divizijos žvalgybos vadas II kare – liko jo anūkas, kuris tapo aktyvus indėnų teisių gynėjas.
    Taigi man ir grupelei iš tų dienų draugų po šiai dienai aktualu ir “arčiau negu 150m.“tų žmonių gyvenimas .Malonu , kad Gaspadorius kartais paliečia tą temą [per Laikžudyną būdavo dažniau].
    P.S. kas nežinojo, mano pseudonimas Kleki Petra išliko pasirinktas pagal K.May lyrinio herojaus apačių baltojo mokytojo vardą iš daugiaknygės apie Vinetu. Juo ir Facebuke rašiau, kol neišpašalvonijo kaip feiką.

    • grumlinas parašė:

      Įdomu, tikrai 🙂
      Na, laikažudynai numiro pakolkas – nors ir tebeskaitau daug internetų, bet kažkaip nesirašo, vos ne kryžius ant rašymo 🙁 Krizė?

  2. . parašė:

    Kažkuris indėnų panašus į šį

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Pontiac-chief-artist-impression-414px.jpg

    Tai – Pontiac, Kkurio vardu automobilius nuo 1905 metų vadinti pradėjo, kažkur skaičiau tai, nors wiki to nėra.

    • Kleki Petra [atsarginis] parašė:

      Nors mes čia visi daug/maž laisvamaniški, bet šis portretas man panašus į Šv.. Chuaną, pirmąjį indėnų šventajį, pripažintą Bažnyčios po Kolumbo. Ten šalia Gvadelupos mergelės , prie Meksikos rubežiaus. Šiaip indėnų tikėjimas yra Didžiąja Paslaptimi Vakantanka. Jų pasaulėjauta gamtos gerbimo. Simboliai ratas ar svastikos, žalčiai, žaibai ir pan. Apie tai gruodyje Klaipėdos Balticum kanalu [ne BTV] ėjo įdomus režisieriaus Šindlerio serialas “Vakarai“.

  3. grumlinas parašė:

    nujau nėra:
    Pontiac was also the name of a popular automobile brand of General Motors, developed and originally based in Detroit, which was discontinued in 2010.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pontiac_(Ottawa_leader)
    ne tas wikipedijas skaitai 😉

    • . parašė:

      Skaičiau lietuviškai, perbėgau akimis, beje, tą pačią nuorodą – būtent iš ten portretą spėjamą to indėno įdėjau.

      Automobilio PONTIAC wiki aprašyme pavadinimo kilmės neradau.
      Tai būdinga nūdienos informacijai- matant uodą, nieko nepasakoma apie dramblį, ant kurio tas kuisis tupi.
      Galima pagalvoti, jog indėnų vadų vardais kas antra brendas.

      • grumlinas parašė:

        Neskaityk lietuviškai, skaityt pindosiškai 😉

        • . parašė:

          Jei rimtai, tai jeigu nori internete kažką rimtai pažiūrėti – tik RU.
          Manau, ir Tau ne naujiena tai, kai remontuodavai savo aTa senąjį citroeną.

          Tas pats pvz. klasikinėje muzikoje, net dailėje.