Feed on
Posts
Comments

Šis įrašų ciklas skirtas gal daugiau man pačiam užsifiksuoti tas studijas, kurias teko atlikti, kad mano LEGO dvarelio projektas būtų kiek įmanoma realistiškesnis, tačiau jų metu sukaupta medžiaga ir jos pagrindu sugeneruotos mintys gali sudominti ir kitus LEGOfilus. Pats projektas fiziškai dar nerealizuotas, nes vyksta galutinis permanentinis perprojektavimas.


Beklaidžiodamas tarp pilių ir dvarų, užsiroviau ant tokio ganėtinai įdomaus įtvirtinto dvaro (Fortified Manor) sąvokos. labai įdomus objektas – (dažniausiai) vandens pilno griovio apsuptas uždaro kiemo tipo dvaras. Ne pilis, bet pakankamai apsaugotas nuo visokių plėšikų ar maištininkų. Paplitęs (ir išlikęs) Britanijoje ir Prancūzijoje.

Ightham Motte
Ightham_Mote,_W_&_S
Ightham Mote plan


Baddesley Clinton
Baddesley_Clinton_house_N
Baddesley-Clinton plan


Galų gale po ilgų klaidžiojimų liko du dvareliai, kurie ir pasitarnaus prototipu mano LEGO dvareliui.
Burbiškis (Radviliškio raj.)
Dvaras buvo aplankytas ir gana atidžiai apfotografuotas. Puiku tai, kad žinoma visų patalpų paskirtis. Aišku, baldai nebe originalūs, tačiau ekspozicijoje surinkti daugmaž atitinkantys epochą ir stilių. Įdomu tai, kad (pakolkas) vienintelis iš mano rastų lietuviškų dvarų, kur pastatai suformuoja uždarą kiemą, t.y. kažkas panašaus į įtvirtintą dvarą. Aišku, tai jau vidutinių ar net stambių dvarininkų buveinė, bet architektūriškai labai patiko – buvusi klasikinio dvarelio stiliaus oficina, perstatyta į dvarelį su priklijuota veranda ir gyvenamuoju bokštu, pagal kiemo perimetrą aplipinta visokiais statiniais.
Įrašas iš mano dvarinėjimų, kur sudėtos nuorodos į kelias fotogalerijas.
1 IMGP6813 Stitch
1 Burbiskis-patalpos


Boczkowice Świętokrzyskie
Labai įdomus dvarelis su įdomia istorija. Smulkiojo dvarininko (33 ha žemės, samdomas stiprus valstietis su 2 bernais, plius 3-4 moterys pačiame dvarelyje) buveinė. Pats pastatas aiškiai klasikinio dvarelio ir pristatyto fligelio mišinys.
Boczkowice Swietokrzyskie
Boczkowice Swietokrzyskie rzut

(bus daugiau, kai bus)

2 Responses to “LEGO dvarelis: medžiaga apmąstymams [6]”

  1. Taškas parašė:

    Briugėje radau vienaukštį su pastoge namelį su užrašu ANO MDXLI. Viešpatie, pagalvojau, taigi pastatytas 1041 metais, kai pas dar …. kiek pas mus karų, okupantų, kitokių pokyčių buvo…
    Kiek „nuramino“ draugelis – tai 1541 metais statyta…