Feed on
Posts
Comments

Sumąsčiau iš LEGO sukonstruoti tokį rimtesnį projektą – dvarelio modelį. Ne rūmus a la Pakruojis ar Palanga, bet eilinį kaimo dvarelį a la Veliuona ar Petesa. Pakolkas tik (su malonumu) sugrioviau viską, ką turėjau pradėjęs-nebaigęs ar netgi-kaip-ir-pabaigęs, išrūšiavau detales, o dabar visa veikla nukrypo į studijas – o kaipgi tas dvaras atrodė ir funkcionavo? Šiaip dvarų architektūros Lietuvoje+Lenkijoje vystymosi istorija labai įdomi, ypač pokytis XIXa. po baudžiavos panaikinimo.
Besiblaškant po internetus, į akį krito du dvareliai, susiję su kilusiu iš Lietuvos Juzefu Pilsudskiu, tarpukario Lenkijos valstybės sukūrėju, o vėliau ir diktatoriumi.
Taigi, pirmas dvarelis – Zalavo (Zułowo). Dar klasikinė bajorų gūžta: akmeniniai pamatai, maumedžio sienos, dengtas malksnomis. Sudegė 1874 m., vėliau nebeatstatytas, nors tokių planų ir buvo tarpukariu, kuriant J.Pilsudskio memorialą. Šiandien jo vietoje tėra ąžuolas pamatų vietoje.
Klasiškumas: pats namas skirtas tik ponams, jokių virtuvių (pilių laikotarpio palikimas, kai virtuvė būdavo potencialus gaisro šaltinis) ar tarnų kambarių (baudžiavos palikimas, kai tarnai ateidavo į darbą kasdien). Įdomus momentas – vaistinėlė, kadangi gydytis dažniausiai tekdavo patiems. Dar vienas klasiškumas – palėpė negyvenama, skirta tik daiktams sandėliuoti. Na, ir egzotikos mėgėjams – nei tualeto (šikpuodžiai!), nei vonios (ąsočiai su vandeniu) 😉
Zulow planas
Zułowo dvarelio planas
Zulow vaizdas
Zułowo dvarelio modelis (tarpukaris)


Antrasis dvarelis, kuris su dvaru kaip žemės ūkio struktūra nebeturi nieko bendro, o yra vila Milusin, kurioje nuo 1923 m. gyveno J.Pilsudskis. Kodėl priskyriau prie dvarelių? Todėl, kad Lenkijoje iki 1PK ir tarpukariu buvo madingi tokie dvarelio stiliaus statiniai, o ir dabar nemažai turtingesnių lenkų stato savo namus su papuoštais kolonomis prieangiais.
Būdingas bruožas: virtuvė jau pastate, o prie jos patalpa tarnaitei, nes nebėra aibės baudžiauninkų, kasryt ateinančių atidirbti darbadienių. Sanitarinis mazgas: ir vonia, ir tualetas. Radau du brėžinius: vienas originalus architekto, kur pirmame aukšte yra šeimininkų miegamasis ir vaikų kambarys. Tačiau Pilsudskis iškėlė miegamąjį (įsirengdamas kabinetą) ir dukrų kambarį (įrengdamas bendrąjį kambarį) į palėpę.
Šiame dvarelyje/viloje apsilankiau 2011 m., reiktų nuvažiuoti kada nors kitąmet, nes 2017 m. čia turi būti įrengtas Pilsudskio muziejus.
IMGP2525 1923
Originalus vilos Milusin planas
IMGP2526 2011
Vilos Milusin rekonstrukcijos planas
IMGP2514
Vilos Milusin vaizdas 2011 m.

2 Responses to “Juzefas Pilsudskis: du dvareliai”

  1. troy parašė:

    Seksiu šitą projektą. Man labai įdomu.

    • grumlinas parašė:

      Pakolkas aš asmeniškame stupore – atrodo, info turėtų būti dafiga, bet realiai nelabai kas. Patalpų išdėstymo schemas dar gali kai kur rasi, bet va patalpų paskirtis beveik niekur nenurodyta. Pradinis projekto variantas buvo vadinamojo keep (bokšto) tipo pilaitė, kur info (ypač apie Britanijos bokštus) dar galima rasti, bet paskui mane velnias nunešė į dvarus ir tada buvo jau pypiec dėl info stokos 🙁 bet kažkokios mintys gimsta pamažu 😉