Feed on
Posts
Comments

Čia kolegos Pričkus ir Kleki Petra susimąstė, kurią iš pusių reikėtų palaikyti dabar atsinaujinusiame (ir vėl prigesintame, bo ką tik pasirašytos eilinės paliaubos) konflikte. Susimąsčiau ir aš, nes situacija ne triviali. Taigi, į ją galima pasižiūrėti dviem aspektais:
1) subjektyviai. Čia situacija kaip ir aiški – armėnai yra krikščionys, t.y. beveik savi, gi azerai yra musulmonai, t.y. kaip ir svetimi; Armėniją valdo demokratiškai išrinkta valdžia, Azerbaidžaną – Alijevų klanas. Nu kaip ir aišku, katroje pusėje turi būti simpatijos, ania? Palaikome krikščionišką Armėniją prieš musulmonišką Azerbaidžaną, bo muslimai yra blogis a priori. Juolab, kad ten vyksta kova už neprigulimybą etc.itd.
2) objektyviai. Čia situacija labai sumalta – Kalnų Karabache, sovietmečiu buvusiame Azerbaidžano sudėtyje, gana kompaktiškai gyvena armėnai, kurie turi apsisprendimo teisę. Deja, tą teisę, griūvant TSRSui, jie realizavo paprastai ir aiškiai, kaip kokie Donbaso opochmelencai ar Kosovo narkotrafikantai, t.y. kariniu būdu užgrobė teritoriją ir paskelbė vienašališką nepriklausomybę. Azerbaidžanas tuomet buvo silpnas kariniu aspektu (o ir dabar tai ne ypatinga karinė jėga, dabartinės jų pergalės greičiau išimtis nei taisyklė), tai armėnai, padedami rosijanų, nesunkiai davė liūlin azerams ir paskelbė Kalnų Karabacho Respubliką, kurią pakolkas tepripažino de fakto Armėnija ir klasikinis prorusiškų klounų trio: Padniestrė, Abchazija ir Pietų Osetija. Tai kaip ir aišku, kas čia per projektas ir ką jis reiškia, ania? Turėkime omenyje, kad Armėnija vienintelė Užkaukazėje aklai eina Rosijanijos politikos farvateryje, skirtingai nuo Gruzijos ir Azerbaidžano, kurie pasirinko kokį-tokį, bet provakarietišką kelią. Ir čia nėra mano politika „viskas gerai, kas kenkia Rosijanijai“. Tiesiog pagalvokite, kaip sureaguotumėte, jei staiga Vilniaus krašto tutejšiai, inspiruoti kokios nors užsienio jėgos (btw, tai nebūtinai Lenkija, gal netgi būtent ne Lenkija), paskelbia Vilnijos Liaudies Respubliką (tarp kitko, panašus projektas buvo realizuotas, gal kada reiks parašyti apie tai). Esate sužavėti ir palikote tutejšius ar vistik nea? Analogiška padėtis dabar Donbase, o ką ten palaikote, mielykaliegos, a?
Kaip jau minėjau – padėtis labai sudėtinga. Ir nežiūrint to, kad musulmonišką Azerbaidžaną valdo Alijevų klanas, mano simpatijos šiame konflikte – Azerbaidžano pusėje. Be abejo, Kalnų Karabacho armėnai turi teisę apsipręsti, bet tam reikia tarptautiniu mastu pripažinto referendumo. Įtariu, rezultatą galima pasakyti jau dabar, bet yra tarptautinė teisė, kuri viską tvarko labai formaliai. Kryme po okupantų padu įvykęs „referendumas“ ar Lugandono bei Dumbaso liumpenų organizuoti „referenfdumai“ yra niekiniai, nes tarptautinė opinija į juos pažiūrėjo kaip į balaganą. Taip kad šiuo metu Rosijanijos palaikomas rusenantis konfliktas gali būti išspręstas, bet ne kariniu būdu – abi pusės tiesiog neturi pakankamai pajėgumų: viena – atsiimti prarastas teritorijas, kita – priversti kitą pusę pripažinti tas teritorijas sdau.



Šviesus plotas „NKR“ _ Kalnų Karabacho Respublika, apimanti didžiąją dalį ex-Kalnų Karabacho Automominės Srities (uždaras kontūras Azerbaidžano viduje) ir dalį Azerbadžano teritorijos


P.S. Įtariu nuliūdinau pro-krikščionis… 😉 Nu bet aš jau toks, asocialus 😛

16 Responses to “Armėnija vs Azerbaidžanas”

  1. Pričkus parašė:

    Ar neatrodo, kad jei ne rusija, azerai nesunkiai atsiimtų tos teritorijos valdymą?

    • grumlinas parašė:

      Dabar – galbūt, tačiau prieš 10 metų, netgi prieš 5 metus – nea. Jėgų pusiausvyra, stumdyk nesistumdęs.

  2. Voldemaras parašė:

    O gal geriau stebėkime kuo visa tai baigsis, kaip mano tetulė -kuri visada palaiko laiminčią
    komandą…
    Atsiprašau, jei mano komentaras kam nors nepatiks.

  3. Taškas parašė:

    Eilinį kartą pasirodysiu kaip kremlinis teigdamas, kad Vakarai (=mes) prakišam tam niekadėjui Putinui ?
    *kai JAV turėjo tikrus Prezidentus – juk buvo Kemp Devido susitarimas ir situacijoj kur kas sudėtingesnėje nei Karabache.
    *JAV šitiek veikusi (ir nuveikusi!) Gruzijoj, paliko šį kampelį (savieigai= Putinui), o Obamos politikos ryškiausia pergalė – Kuba 🙂
    *Vakarai nemoka, nenori, nesugeba davesti jokio politinio tikslo iki galo – ŠIANDIEN tą pamatysime Olandijos referendume dėl Ukrainos.
    *situacija Karabache dėl teisngų simpatijų ir partnerių ne tik sumalta, bet ir sumauta – vietoj to, kad pakovotume su Putinu neprasivardžiuodami, leidžiame tarpti jo kariniam pramoniniam kompleksui ( Alijevas kasmet perkasi už 2 milijardus USD)

  4. Kleki Petra parašė:

    Sveiki,
    Gaspadoriaus pamislijimai priminė man du dalykus.
    1. Dėl “Tuteišijos“. Gi iki 1918 vasario 16 buvo paskelbtas “Litbelas“ [pamenu dar m-loje tokią ploną Lietuvos istorijos knygelę XX a. kokiais 70 -aisiais]. Skelbė jį ne Lenkija, o Lietuvos komunarai ir gudų bolševikai . Bet tas Litbelas popierinis ir tebuvo… .Tačiau Gaspadorius teisingai įmintijo, kad gali visokių “gudručių“ būti [ va dabar ponulis V.Tomaševskis oficialiai užprašė ryšių tarnybų dažnių – nori savo “ruporą“ radijo kraštui atidaryti – primena 25 m. istoriją su Steigvilos ir kt. radijukais iki pučo 1991 žlugimo] . O minėtas ponulis neprimena lenkų mylėtojo, o panašių karabachinių autonomijų “prie didesnio rytų kaimyno . O mažesnis rytų kaimynas su Batka priešakyje, atšilus europai po Minskų 1-2 , kalbina ir Lenkiją labiau draugauti su juo, gi geri kaimynai, Aloyzovičiaus stipriai nuskriausti, o ir dabar jis žodžiais [ne darbais] su kremlium ginčijasi.
    2. Dėl rytų ukrainietiškų “autonomijų“ čia mačiau jutubėje rodos, o gal ir “durnadėžėje“ ,kai Ukrainos žinias retransliuoja, kaip antiseparatistai pas mus sveikatos pasireabilituot atvykę pasakojo [ir eksministeris karo ponas Audrius iš signatarų, kaip patarėjas- ekspertas šalia sėdėjo ] jog jie per paliaubas naktim tarp kovos linijų su čečėnų bataljono komandosais bendravo gražiuoju prie butelaičio netgi [nežiūrint čečėnų promusulmoniškų papročių], jog kaukaziečiam tas konfliktas “po barabanu“ Ukrainoje, bet liepė Kadyrovas ir šventa. O dienomis pašnekovai iš savų karo pozicijų aklomis šaudo vienas kito pusėn . Kilo mintis, kad ten silpnos tos ideologinės grandys iš rasiejos. Ne stipresnės jos tur būt ir su armėnais, teisingai čia kolegos anksčiau rašėt, svarbu “ginklų versliukas“ dabar, o po to ?
    O tarptautininkai dabar “Panamą“ pasigavo [kur ir p. Porošenką sako pagavo [neskaičiau angielskai, 35m. po studijų “nusilpau“], tik atsiliepimus- komentarus per žinias ir internetus pažiūriu] . tai tas Karabachas primečiau ne daugiau 20 proc. savo problemomis ką jaudina. Ir NATO broliai nekomentuoja [išskyrus artimą klausimams Erdoganą], o Europa dar mažiau [tur būt teisingai kolega Taškas varažija dėl Olandų referendumo , tai rodo , kad ir tuo klausimu klaustukas vis didesnis ].
    Klydo muset mūsų pažymose žvalgai, kad Rusija svarbiau už terorizmą mums [aš bent dėčiau lygybės ženklą], o Europai vis tik [ir JAV] dabar baisiau džihadistai.
    Tikėkimės , kad Karabachas pamažu nurims [dar ir neįsiplieskė labai], kaip sako viltis kieno ten motina? O ir Telavivas tylu, kaip ir Daukanto a. su p. Skverneliu tylu… ?
    Na ir primaišiau čia “vinigreto“, pats nesugromuliuosiu… .

    • grumlinas parašė:

      LitBelas buvo fignia, praėjo be pėdsakų. Kur kas pavojingesnis ir litvinizmas, kurio adeptrai – šiuolaikiniai Baltarusijos opozicionieriai – mūsų yra globojami, o rezultatas gali būti LDK istorijos pavertimas ne Lietuvos, o Baltarusijos istorija
      Kaslink susidomėjio priritetų. Taip, kalnų Karabacho kofliktas tejaudina tik azerus ir turkus iš vienos bei rusus ir armėnus iš kitos pusės. Didžioji dalis pasaulio net nežino, kur tai ir kas tai. Mūsų suisdomėjimas lokalus ir laikinas, o po savaitės-kitos, jei ten laikysis paliaubos – vėl užmiršime keliems metams iki naujo konflikto paaštrėjimo

  5. Vytas parašė:

    Man tai žiūrint į žemėlapį labai įdomu kaip azerai su savo ekslavu – Nachičivanės respublika – ryšį palaiko. Lėktuvais virš Irano, kiba?…

    • grumlinas parašė:

      Turbūt kad taip, nes sprendžiant iš to, kad beveik visi armėnai iš ten išvyti, o armėnų istorinis-kultūrinis paveldas naikinamas – Armėnija tikrai neturrėtų praleisti azerų

  6. scania parašė:

    Armėnija kariauja už rusų pinigus?

    • grumlinas parašė:

      Iš dalies taip – korumpuotas kraštas, taip iki galo ir neatsigavęs po emės drebėjimo

      • Taškas parašė:

        o rusai juos duoda armėnams iš to pelno, kurį gauna kasmet pardavę ginklų azerams. Net nežinau 🙂 ar 🙁 bet tokia jau politika