Feed on
Posts
Comments

Apie Chodorkovskį

Na štai, Putinas patenkino Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio malonės prašymą ir paleido jį į laisvę. Ne tiek daug jam bebuvo likę sėdėti, bet jau girdėjosi kalbos, kad jam gali iškelti trečią bylą ir tada jis vėl sės ilgam. Taip kad amnestoija savotiškas ženklas, kad jei jis elgsis protingai – bylos gali ir nebūti. Nors – va čia visi ir domisi – kaip gi jis elgsis? Ar kaip a.a. Nelsonas Mandela, kuris sugebėjo nekeršyti savo priešams, ar vistik užsiims kokiu nors kerštu kam nors?
Šiaip visi puikiai žino, kad jį pasodino ne tiek už jam inkriminuotus nusikaltimus (kiti Rusijos oligarchai ne tokių bajerių yra prikrėtę), kiek už atvirą pagalbą Rusijos opozicijai jos kovoje prieš dabartinį Kremliaus režimą. Jis pažeidė principą: „Vogi – vok, bet politikon nelįsk!“, tad tapo pavyzdžiu kitiems oligarchams, kas nutinka, kai nuo ekonomikos bandai pereiti prie politikos. Šiuo atžvilgiu, tik kur kas mažesniu masteliu, panaši istorija nutiko kvaišelėms maištingosioms py**utėms, kurioms už jų padurniavimus būtų pilnai pakakę kokių 15 parų arešto už smulkų chuliganizmą. Bet – jos metė iššūkį ne tik Kremliui, bet ir su juo suaugusiai Rusijos pravoslavų cerkvei, tad ir joms buvo atseikėta pakankamai, kad ir kiti panašūs kreaklai suprastų, jog yra tam tikros ribos, iki kurių galima maištauti. Peržengei tas ribas – lauk rimtų nemalonumų.
O kaslink Chodorkovskio – tai jam turbūt dabar reiks susidėlioti savo biznio reikalus (tiesą pasakius, mane vis žvengas jama, kai per mūsų radijų girdžiu jį įvardijant „naftos magnatu“, nors Jukoso seniai nebėra) ir, ko gero, rimtai pasikalbėti su savo verslo partneriais, kurie, įtariu, leido sau paišdykauti, kol bosas kalėjime sėdi. O tada matysim – eis Chodorkovskis opozicinėn kovon, ar ne.

23 Responses to “Apie Chodorkovskį”

  1. max parašė:

    man labai juokinga, kai žyniasklaidoj skaitau, kad Miša dabar kaip ir disidentas. Gal mūsiškis Petrikas taip pat disidentas? Kaip Terleckas?

  2. Siaubas parašė:

    Kremliaus mažasis princas prieš olimpines žaidynes sugalvojo mėšlinus saldafoniškus kerzus išsivalyt. Blizgėt gal pradės, bet išmatų ir susifermentavusio prakaito dvoko visgi nepasiseks paslėpti, ypač po neišvengiamo žaidynių fiasko.

    • grumlinas parašė:

      Be abejo, tai tobulas Putino žingsnis įmyžo pagerinimui, kadangi olimpiados boikotas jau horizonte

      • Taškas parašė:

        Būtent – tobulas. Kokia režisūra!!!

        Prieš kokį mėnesį- pusantro pasigirdo kalbos apie trečią bylą, po to tylu, Chodorkovskiui iki rugpjūčio ne tiek ir daug lyginant su dešimčia atsėdėtų metų, žinovai komentavo, kad amnestija specialiai taip suformuluota, kad … vienžo- etc.
        Per susitikimą su 1300 žurnalistų nei žodžio apie tai, tik jam pasibaigus jau koridoriuje – „a, prisiminiau, taigi Michail Borisovič parašė malonės prašymą, kurį ARTIMIAUSIU metu patenkinsiu.

        Toliau – įvykiai tiesiog žaibiški.
        O Kiseliovas JAU puola Chodrkovskį, kam „ne pas motiną, o Berlynan išmovė“

        • grumlinas parašė:

          Kiseliovas yra krūva š*, tą pripažįsta netgi ultra-rusiški rusai, nes jiems gėda už tokį primityvą

  3. Rytis I parašė:

    Joo, vienžo toj šaly nieks nesidaro paprastai ir normaliai – visur čekistai žaidžia kokius tai štirliecus, operacijas, agentus ir t.t. Kur daugiau dar taip gali būti, kad pagal patenkintą Prezidento prašymą (taip suprantu, kad prašymas buvo pasirašytas tik ryte) kalinys paleidžiamas dar naktį, ir ne šiaip paleidžiamas, bet – kaip pateko į kalėjimą, su lėktuvu, – taip su lėktuvu iš jo ir išskraidinamas… Pasitinka Vokietijoje vėlgi čekistas misteris Raras, kuris gal netyčiom tik apsišviečia (vienintelė nuotrauka, ilgai kabojusi internetuose), – šiek tiek liudija, kokio lygio kanalai tarp Vokietijos ir Rusijos. Chodorkovskis laisvas: bet ar ne per didelė kaina sumokėta, nes aišku viena – jis davė įžadus (politika – ne, kova dėl Jukos aktyvų – ne), ir kaip tokiu atveju jaustis tiems, kurie dėl jo tiek kovojo, o kai kurie net pareigas prarado, ir caro prielankumą. Nežinau, šiendien mačiau tik konferencijos ištraukas – jei tikrai blogai su motina – tada vertėjo…

    • grumlinas parašė:

      Sprendžiant iš jau duotų interciu – Chodorkovskis pakolkas labai atsargus, nerizikuoja nieko užkabinti

    • grumlinas parašė:

      Mazgote per snukį kai kam 😉

    • scania parašė:

      Nesąmonė, kad ten nebeliko oligarchų. Jie dabar tyli, bet ką veikia patyliukais? Net jei jie nieko negali daryti, tai gali laukti. Savo valandos, kada vėl pasiims valdžią.
      Nes jei nepasiims, tai kiti ateis.
      Pagrindinis visatos dėsnis – kas tie turtai, jei neturi valdžios?! 😉

    • Rytis I parašė:

      Rodos per snukį, ir mazgotę jau gavo 🙂
      http://aillarionov.livejournal.com/588240.html

      • grumlinas parašė:

        Ne vienas Pozneris skeptiškai žiūri į šv.Michailą 😉
        http://www.inosmi.ru/politic/20110111/165539018.html#ixzz2o6zExdol

        • Rytis I parašė:

          Be abejo, – ne vienas, o ir bet kaip kažkas šian pasakė: turbūt Pozneris apie Chodorkovskį žino daug daugiau, negu mes visi kartu…
          Aišku viena, kad: ŠV. nebuvo tada, nėra ir dabar. Toks gyvenims 🙂

        • Rytis I parašė:

          P.s. Perskaičiau. Kai ko nesupratau, pvz.:
          / „Именно европейские и американские банки принимали деньги российской мафии и тем самым способствовали тому, что великая страна оказалась на грани распада.“ – prie ko čia bankai? Milijardieriais tapo tai tie patys rusai komsomolcai, bei įvairaus plauko banditai – o kur tie užsieniečiai bankininkai, kurie ant TSRS žlugimo susikrovė kapitalą? Neteko girdėt..
          // „Уже через несколько месяцев после прихода к власти ему (Putin) удалось поставить олигархов перед выбором: в обмен на обещание правительства не пересматривать результаты хищнической приватизации … они должны были отказаться от всякого вмешательства в политику.“ – ne keisti mainai? Atseit, netrukdyk man, netrukdysiu tau? Politika, arba banditizmas, kriminalas. Banditų „strielka“, tiesiog. Keisčiausia, kad tai pateikiama, kaip GĖRIS… Viena pusė 🙂

        • Rytis I parašė:

          PP.ss. įdomus intervu – „…jūs net nežinote, kaip reikia draugauti su Kinija…“ Dėl to gal ir sėdo. Kažkur nuo 3 minutės:
          http://tvrain.ru/articles/viktor_geraschenko_eks_predsedatel_soveta_direktorov_jukosa_ja_dumaju_hodorkovskij_smozhet_vernutsja_v_rossiju-359363/

        • jmlab parašė:

          Čia apie autorių, senąs Putino draugas:
          http://www.liveinternet.ru/users/thomas_m/post147066351/

          • grumlinas parašė:

            mjooo, fains bachūrs 😉
            bet ir šiaip daryti iš Chodorkovskio kovotoją su Kremliaus režimu nekorektiška – tiesiog jis po to, kai pakliuvo po Putino plentvoliu, bandė apginti savo garbę bei orumą ir tiek. Šiaip jo suvulgarintas variantas yra Navalnas, kuris, kad išvengti persekiojimo už finansinius nusikaltimus, užsidėjo kovotojo su korupcija aureolę.
            Nu netikiu aš atsivertusiais į angelus oligarchais, nors tu ką 😉

            • jmlab parašė:

              Netikiu ir aš. Ypač , kai paklausius Chodorkovskio pasisakymų, darosi aišku , kad jis toks pat imperialistas kaip ir dauguma rusų.
              „Priešo priešas – nevisada draugas“ 🙂

            • grumlinas parašė:

              …ir išvis – neik su velniu obuoliauti. va amerikonai nuėjo su Ben Ladenu… 😉

  4. Rytis I parašė:

    Visgi kiekvieną sykį iš naujo stebiuosi mūsų žiniasklaida. Visi pagrindiniai portalai pateikia tą pačią BNS žinią, kuri nurašyta nuo proputinškų „Izvestijų“:
    „M.Chodorkovskis po savo paleidimo į laisvę ne kartą sakė, kad vienintelis dalykas, trukdantis jam sugrįžti į Rusiją, yra skola biudžetui, dėl kurios jam gali būti nebeleista vėl išvykti į užsienį.“ Nuoroda turbūt nebūtina – visur tas pats.
    Ir tai viskas, ką reikia žinoti ES piliečiams apie Chodorkovskio paleidimą? Ar redakcijose nebeliko žmonių, kurie supranta angliškai, vokiškai ar bent jau rusiškai, todėl naudojasi vienpusiu agentūros pranešimu? Kiek peržiūrėjau ar perskaičiau apie paleidimą, berods niekur jis asmeniškai neminėjo apie kokias tai savo skolas Rusijai, – vien apie bylų uždarymą. O tai – visiškai ne tas pats. Išvis, juokingiausia, – kaip su tokiom skolom jį išvis užsienin paleido, po laiko atseit apsižiūrėjo?..