Feed on
Posts
Comments

Latvijos įspūdžiai


Na štai, balius-balius, ir po baliaus 😉 Ta prasme – sudalyvavau Baltijos šalių (karinio pobūdžio) kartografavimo konferencijoje ir grįžau namo. Kelias gertas ir pirmyn, ir atgal, uraganas nepagavo.
18ta konferencija jau, savo laiku amerikonai, Baltijos valstybes ruošdami į NATO, inicijavo keitimąsį patirtimi tarp trijų sesių, o dabar jau ir visokių švedų-norvegų-lenkų-beigi-kitų vis sudalyvauja. Aišku, įdomu stebėtiu tiek pranešimų temų kitimą, tiek dalyvių keitimąsį. Kažkada keitėmės patirtimi, kaip pradėti naujobišką kartografavimą, dabar jau žemėlapių atnaujinimas ir šiaip visokios naujobės tipo bepiločiai lėktuvukai lenda. O žmonės… Mjooo, pamažu nueina karta tų, kurie viską pradėjo – kas darbą keičia, kas pensijon, kas į vadus… Ateina kiti, pradžioje nepažįstami, paskui kaip ir susidraugauji. Stebi kartografavimo tarnybų reorganizacijas, kaip visur valdžiauninkai kantriai lipa ant to paties grėblio, ir kai kada ne po vieną kartą 😉 Anyway, prasminga išvyka.
Kol pirmčą pusdienį vyko grynai kariškiams skirta sesija, pabandžiau pasivaikščioti po Rygos senamiestį, bet užsiroviau ant totalaus lietaus 🙁 apsukau porą kvartalų, padariau porą kadrų ir grįžau viešbutin striukės ir batų džiovintis 😀 Pravalas šiuo atžvilgiu.
Šiaip Rygos centras labai išgražėjęs – matosi, kad ir sostinė, ir uostas, ir finansų centras. Patiko tai, kad visas visuomeninis transportas: autobusai, tramvajai, troleibusai – visi nudažyti pagal vienodą spalvinę schemą. Ne taip, kaip Lietuvoje, kur visas tas senas šrotas taip ir važinėja, kaip kokioje Olandijoje ar Belgijoje juos kažkada nudažė.


Mes, lietuviai, laukėme kokio nors kolegų latvių komentarų apie Maximą. Absoliut jokių priekaištų. Be abejo, mes visai ne prie ko, bet paprastai mėgstam juk apibendrinti, ania? Per oficialią vakarienę gerai pasikalbėjom apie viską su kolega Valdžiu. Šiaip tai jie prieš tuos didžiuosius centrus neturi jokio priešiškumo, kaip ir mes, nes tie centrai leidžia žymiai didesnį prekių pasirinkimą, nei mažytės privačios krautuvėlės, kur taip pat rizikuoji ir nusipirkti pasenusių produktų. O Maxima – kalti bus rasti. Ir nubausti.

13 Responses to “Latvijos įspūdžiai”

  1. Sarunas parašė:

    Bet machima taigi kazkokia olandu bendrove, tai ar ji mums turetu rupeti? 😉

  2. Aurelijus parašė:

    Kelias gertas ir pirmyn, ir atgal, uraganas nepagava. gertas – smagi korektūros klaida. 🙂

  3. Voldemaras parašė:

    Na o kaltus tai būtinai suras !
    Nenustebsiu, jeigu tyrimas parodys, kad kiemsargis Vasia šluotas laikė atrėmęs į statramsčius…

    • grumlinas parašė:

      Nustebsiu, nes preliminariniai tyrimai rodo projektavimo klaidas

      • Voldemaras parašė:

        Tada paaiškės, kad kopijuotoja(s) blogai nukopijavo darbinius brėžinius…

        • grumlinas parašė:

          Kopijuotojų nebėra – spausdinama tiesiai iš kompo. Šiaip situacija valdžiai rimta tiek, kad jie kalba apie ekspertų kvietimą iš užsienio. O ir stačiusių firmelių dokumentacija bei kompai paimti.

  4. Taškas parašė:

    Was ist das – “ Kelias gertas ir pirmyn, ir atgal, uraganas nepagavao.“? Trinken snaps?

    Ryga visada buvo toks turtingas hanzos miestas. Sunku su ja lenktyniauti. Veik neįmanoma. Realistas Zuokas ir bandė (bando) kovoti prieš Rygos įsidominavimą regione. Pirmiausia – nenusileisti skrydžiais iš aerouosto. Tas subinė Žiemelis kiek pridirbo padėdamas Rygai, dėl kažkokių apgailėtinų 10 milijonų … Subinė kvadratu.

  5. Rytis I parašė:

    Tokio pobūdžio seminarais nesidomiu. Ba, neduokdiev nutekinsiu ką nereikia (iš blogo į blogą, pvz). Dėl latvių požiūrio: aišku, kad tarp kolegų, kas jie nebūtų, – kartografistai, radijomėgėjai ar pašto ženklų kolekcionieriai – tokio pobūdžio įvykiai kaip pastato sugriuvimas jokios reikšmės nedaro. Ten savi santykiai, profesionalų ratas, tautybė ten paskutinėj vietoj. Visgi paėmus bendriau, įtariu, kad latviams irgi kiek akys atsivėrė, ta prasme, kas per įmonės pas juos ateina ir iš kur jos ateina.
    Paprastas dalykas. Tfu tfu, o bet pamodeliuokim – kas būtų, jei tokia nelaimė atsitiktų Lietuvoje. Ar atsistatydintų vyriausybė, marketo vadovas, kaip reaguotų kontroliuojančios institucijos ir kokie pareiškimai būtų daromi. Kažkodėl įtariu, kad triukšmas būtų visai kitokio pobūdžio: visi kaltintų vienas kitą ir geriausiu atveju būtų nušalintas nuo pareigų koks kontroliuojantis tarnautojas, kuris paskiau prisiteistų… Na, čia jau žinomos istorijos, nereikia net modeliuoti 🙂 Skirtingai nei pas latvius, pas mus valdininkas – ponas, pilietis – baudžiauninkas, tai tęsiasi kažkur nuo paksogeito ir kedogeito laikų, kai politikieriai galutinai įsisamonino kas yra patvoriniai, runkeliai ir kiti durneliai, o jų politinė „kultūra“ pasiekė „aukštesnį-aukščiausią“ lygį, dar labiau primenantį kokią Nigeriją. Vienžo, įtariu, kad būtų taip, jog nieko nebūtų 🙁 …

    • Rytis I parašė:

      p.s. turėjo būti – „kartografai“

    • grumlinas parašė:

      Be abejo, visai kitas santykių modelis būtų: Latvijoje Maxima atėjūnė, Lietuvoje turi savo lobi. Nors ne visur ir ne visada sugeba pramušti savo planus ir Lietuvoje 😉