Feed on
Posts
Comments

…vėlgi susigeneravo dvi mintys:
1) Janukovičius kiba durnas – pasiųsti „Berkutą“ agresyviai išvaikyti demonstrantų naktį iš penktadienio į šeštadienį yra totali glupstva. Žmonės ryte susirinks vien iš principo, juolab, kad išeiginės ir nereikia derinti laisvo laiko su darboviete. Ką mes ir pamatėme. Aišku, pamatėme ir agresiją iš demonstrantų pusės dieną, kuri man sukėlė kitą mintį:
2) Kai Janukovičius Vilniuje Jevrosojūzo vadams pakartojo, kad asociacijos sutarties nepasirašys – kažkuris iš tų vadų (dabar nebeprisimenu katras) pasakė, kad sutartis bus pasirašyta su kita vyriausybe ir kitu prezidentu. Tuomet pamąsčiau, kad ESui teks biškį palaukti, bo iki naujų rinkimų Ukrainoje bene pora metų. Dabar gi panašu, kad rinkimų neprireiks, į ką aiškiai rodo provokacijos. Baisiausia, kai revoliucija pavirsta livoriucija…
P.S. Kažin kur dingo „Oranžinės revoliucijos“ kūdikis eks-prezidentas Juščenka? Laukia patogaus momento išlįsti iš šešėlio ar vistik nutarė livoriucijoje nedalyvauti?

16 Responses to “Žvelgiant į įvykius Kijeve,…”

  1. Taškas parašė:

    Įdomiai nušnekėjo Kirkilas (berods, per Lnk):
    *LR Seimo pirmininko vizitas buvo su Kijevu suderintas
    *Priėmimas pagal protokolą – su raudonu kilimu
    *Darbotvarkėje – ir tas mitingas
    * (!) Jame turėjo būti ir …Ukrainos Prezidentas

    Gal kažko nesupratau.

  2. Inga parašė:

    Taigi Juščenka Vilniuje buvo prieš savaitę ir kalbėjo apie tos Partnerystės reikalus, kaip čia praleidote?

  3. Skirmantas parašė:

    Primink, Grumlinai, kas yra „livoriucija“?

    • grumlinas parašė:

      Čia kai revoliucija, siekiant nuversti negeriečius, pavirsta klanų ir politikierių kova (galimas variantas – netgi pilietiniu karu) už valdžią, pasinaudojant teisėtu žmonių pasipiktinimu.

      • Skirmantas parašė:

        A… Bet tai o kiek istorijoje buvo ne livoriucijų? 😀

        Šiaip karštakošiai ukrainiečiai – tas tiesa. O ir laikai gal kiti (kalbant apie Sausio 13).

        Man pačiam žiūrint štai šį video http://youtu.be/rWNdeRtBmWA porą kartų buvo užviręs kraujas lengvai. Žiaurumas gimdo žiaurumą.

        • grumlinas parašė:

          Mūsų 1990ųjų revoliucija sugebėjo prašokti livoriucijos etapą IMHO. Aišku, klanai ir politikieriai veikė ir pas mus, tačiau mes turėjome išorės priešą, prieš kurį susivienijome ir neperėjome prie pilietinio karo (ar kažko panašaus), o va Ukraina neturi išorinio priešo, tad pileitinio karo galimybė ten ganėtinai galima

  4. Marius parašė:

    O štai jau pasigirsta ir „liaudies balsų“, prašančių įvesti kaimyninių šalių kariuomenes „tvarkai palaikyti“ beigi „apginti rusakalbius“. Kur čia tas scenarijus jau matytas buvo…

  5. Siaubas parašė:

    Žiaurios represijos prieš protestuotojus manęs nenustebino. Ligi šiolei Janukovičius buvo politinė iškamša, kuri atlikdavo įvairių interesų grupių ruporo vaidmenį. Jam nuolat vis kažkas nurodinėdavo kaip ką daryt, o kai prasidėjo mitingas, buvo labai tikėtini 2 scenarijai:
    1) kažkas Janukovyčiui liepė nedelsiant bet kokiais metodais išvaikyti protestuotojus, nes yra pakankamai reikšmingas oligarchų sluoksnis, kuriuos tenkina status quo ir kurie jau 90-taisiais pramokę kruvinai traiškyti oponentus, nelabai žino kitokių metodų;
    2) šįkart niekas jokių nurodymų nedavė ir Janukovyčius tiesiog supanikavo, nes lygios it biliardo kamuolys smegenys tiesiog nepajėgė suvirškinti situacijos ir įsijungė defaultinis smurto režimas, užgyventas zonose ir su kaimo diskotekų muštynėse.
    Juščenka tai irgi įdomus atvejis. Čia taip pat man formuojasi 2 scenarijai:
    1) oranžinė revoliucija buvo daug taikesnė, bet ir tai vos jam nekainavo gyvybės ir jį patį suluošino, dar galimai porą dešimtmečių sutrumpino gyvenimą, todėl Juščenka tiesiog bijo už savo gyvybę ir nenori vėl paišytis taikinio ant kaktos;
    2) pasimokęs iš pirmojo sukilimo, kad anot Robespierre‘o Revoliucija – hidra ryjanti savo vaikus, jis nusprendė pabūti nuošalyje, o prasidėjus neišvengiamom razborkėm tarp nugalėjusiųjų, ramiai ateiti valdžion, kada oponentai spės vienas kitam gerkles persigraužti.
    Stebint naujausius įvykius man įdomūs truputį kitokie dalykai. Janukovyčiaus režimas yra neišvengiamai pasmerktas. Dėl to į valdžią ateis provakarietiškos jėgos. Čia spekuliacijų jokių būt negali. Baisiai įdomus yra tolimesnis situacijos vystymasis, nes Ukraina turi pinigų bukvaliai keliems mėnesiams. Mažiausiai tiek laiko užims visokios rokiruotės, kad vėl galima būtų pasirašyti sutartį su ES. Įdomu, ar pavyks suspėti pasirašyti sutartį ar iki to laiko Ukrainos ekonomika užbuksuos ir desperacijos apimta populiacija vėl mesis pas Kremliaus mažąjį princą išmaldos prašyti? O dar yra toks įdomus scenarijus, kad Ukrainą visiems iš po nosių gali nugvelbti Kinija.

  6. jmlab parašė:

    Panašu , kad Juščenka nebeišlys. Jo partija skilo, dauguma jo šalininkų užima aukštus postus dabartinėje valdžioje. Pagrindinė „Mūsų Ukraina“ partijos dalis apkaltino Juščenką išdavyste ir išmetė jį iš partijos. Žodžiu – politinis lavonas.
    Kitas dalykas – niekur neradau oficialios informacijos apie Janukovičiaus teistumą (ko apie Juliją to nepasakysi apie laikotarpį gerokai prieš paskutinį nuosprendį), nors jis vietinių vadinamas zeku. Gal „vor v zakone“ Ar vis tik sėdėjęs? Tokį faktą juk ne taip lengva nuslėpti.
    Dar… Galutinai nusivyliau Rolandu Paulausku – dedasi dideliu Ukrainos istorijos ir politikos ekspertu (ir daug kam daro įspūdį , kas nieko apie Ukrainą nežino) , bet taip varo pro šalį prisigaudęs rusų propogandos klišių, kad žiauru. Ar jis durnas ar kažkam dirba?

  7. jmlab parašė:

    Sorry, šiek tiek radau:
    15 декабря 1967 года в возрасте 17 лет Виктор Янукович был впервые осуждён на 3 года лишения свободы за участие в ограблении по статье 141 ч. 2 УК УССР (грабёж) как член преступной группировки «Пивновка»[176][177]. Наказание Виктор Янукович отбывал в колонии Кременчуга в течение 6—7 месяцев и был досрочно освобожден по ходатайству администрации за образцовое поведение. По свидетельству жителя Смелы Московченко Николая, который в то время также находился в этой колонии, Виктор Янукович сотрудничал с администрацией исправительного учреждения[177].
    8 июня 1970 года Виктор Янукович был повторно привлечён к уголовной ответственности за причинение телесных повреждений средней тяжести по ст. 102 УК УССР (нанесение телесных повреждений средней тяжести) и осуждён на 2 года лишения свободы[176][177]. Но при этом досудебное следствие и рассмотрение дела в суде тянулись 9 месяцев[177]. По свидетельству одного из «друзей» Януковича Александра Мартиненко, во время инцидента присутствовала девушка, которую Янукович будто защитил от пьяных ухаживаний