Feed on
Posts
Comments

Žodis „tritaškis“ šiuo atveju yra specialistų, dirbančių prie Lietuvos valstybinių sienų nustatymo, pasirinktas terminas, reiškiantis trijų valstybių sienų susikirtimo tašką. Pakolkas oficialiai užbaigti du tokie taškai: LT-PL-RU ir LT-LV-BY, o trečiasis – LT-PL-BY yra ruošiamas.
Šiuometinės Citrojoninės vyko prie Vištyčio ežero, tad griekas buvo nenuvažiuoti prie tritaškio „Vištytis“, kur susikerta LT-PL-RU sienos. Privažiavimas prie jo tik per Lenkiją, iš Lietuvos pusės viskas užžėlę brūzgynais, o iš Rusijos veda pasienio kelias, užsibaigiantis tvora, kur ant kuolo įtaisyta videokamera budriai žvelgia, ar jevropeicai nesiruošia užpulti Matuškos-Rasiejos 😉
Jei sumąstsite ten nuvykti, galimi du keliai:
1) Važiuojame iš Kalvarijos į Vištytį 200 keliu, kol kairėje pamatome rodyklę į Vartelius ir Vyžainius (PL). Drąsiai sukame, nors senesniuoise žemėlapiuose gali būti parodyta, kad kelio Lenkijon nėra. Kuo puikiausias asfaltas su skiriamąja jusota eina iki pat Lenkijos sienos (bet būkite atsargūs – vietomis vingiuota ir kalvota), toliau siauras vingiuotas-kalvotas keliukas, vienas posūkis dešinėn, antras posūkis dešinėn, išvažiuojame į 651 kelią ir juo važiuojame kokius 4km, kol dešinėje pamatome medinę būdelę ir nediduką parkingiuką. Iš ten palei tvorą einame link miško kokį šimtą metrų.
2) Jei važiuojame pro Kalvariją – už sienos ieškome rodyklės dešinėn į 651 kelią (tipo į Goldapą) ir juo važiuojame iki Vyžainių. Pravažiavus juos, dešinėje matome rodyklę „Vištytis LT“ – tai yra anksčiau minėtas keliukas, tad nuo ten vėl minėti 4km.
Vietoje derėtų elgtis santūriau ir nepažeidinėti Rusijos teritorijos vientisumo, nes ten stovinčia vidokamera fiksuoti vaizdai vėliau gali būti panaudoti identifikuoti pažeidėjus, kai prireiks kokios nors Rusijos vizos. O ir lenkai žada -500ZL premiją tiems, kas įžengs į Rusijos teritoriją.
Šiaip labai įdomi savijauta, suvokiant savo laisvumą 🙂

16 Responses to “Tritaškis „Vištytis“”

  1. Rytis I parašė:

    Dėkui, esant progai būtinai reiks aplankyti, o štai be tokio aprašymo berods tai būtų ne taip jau paprasta padaryti. Ir mapse tarp lankytinų vietų tokios įžimybės nėra.
    Ale kestai kaip, – nu kas atsitiks, jei keliautojas apeis aplink tą stulpelį. Formalistai, biurokratai, fui, gerai kad ta kamera dar nepyškina koją pakėlus virš „šventosios“ prūsiškos žemės. Nu tikrai, kaip koks šiaurės – pietų korėjietiškas pasienis, europietiškas variantas…

  2. Voldemaras parašė:

    O kas, jeigu koks brisius pakels koją prie stulpelio…? Tai jau psio, nevjezdnoj…

    • grumlinas parašė:

      Mums būnant, jaunų lenkų pora neapsižiūrėjusi apvarė ratą tuo grindiniu. Paskui perskiatė taisykles ir ant greičio dingo 😀

  3. xminde parašė:

    Aš „netyčia“ pažeidžiau kamyninės šalies oro erdvę, nufilmavo kameryte kur ant žalios tvoros. Matysiu kai reikės tos šalies vizą gauti kaip bus :).

  4. Aha parašė:

    Reiks nusigrimuoti ir peruką užsidėti einant „ant tritaškio“. Mūsiškiai dabar dirba Kaliningrade, gal ir man reiks važiuot – neįsileis rupūžės.

  5. vls parašė:

    Įdomu, kad nereikia jokio leidimo. Prieš 3 metus, būnant už Drūkšių ežero, vykome prie LT/LV/BY taško, tai nerizikavome jo pamatyti, nes priegose iš LT pusės, neprisimenu kiek iki objekto, „stop“ ženklas ir baisingas perspėjimas. Gal dėl Bakos parėdymo.

    Beje, terminas „tritaškis“ – oficialiai? Kiek gūglinau, tai siūlo krepšinio temą…

    • grumlinas parašė:

      Kaslink LT-LV-BY, reiks kolegos užklausti, ar galima ten kaip nors prieiti
      Terminas „tritaškis“ visiškai neoficialus, nelegalus ir neteisingas – taškas ten vienas 😀

      • Taškas parašė:

        Būtent TAŠKAS. 🙂 ,

        kaip visada labai svarbus.
        Šiuo atveju trijų kreivių susikirtimo, bet, kaip visada TAŠKĄ galima interpretuoti iš savo TAŠKO – pvz. šiuo atveju- skirtingų religijų, rašybų, istorijų etc etc etc – iki begalybės.
        Toks kuklus pastebėjimas, be jokių asmeniškumų.

  6. vls parašė:

    Galbūt nevienodas pasienio režimas pas Batką ir pas Putiną… Pagarba už geo (-grafijos, -dezijos) žinių nešimą liaudžiai.

  7. […] Kunigaikštystės sienų susikirtimą žymintis 1545m. pastatytas stulpas. Tuometinis “tritaškis“, tsakant Labai įdomi kartografiniu ir istoriniu požiūriu vieta. Bandėme jį aplankyti […]

  8. scania parašė:

    O kodėl tritaškis, jei taškas tik vienas? 😉

    • grumlinas parašė:

      Kai kašyje „tritaškį“ krepšin įmeta – kamuolys irgi vienas? 😉

      • scania parašė:

        Tai ir nesako trikamuolys… 😉

        • grumlinas parašė:

          Tai ir čia – taškas tai vienas, bet iškart trim valstybėm priklauso

          • scania parašė:

            Aaaaa, tai ten trys taškai, skistingų valstybių nuosavybės, kurie yra vienoje vietoje! Supratau pagaliau 😀
            Man atrodė, kad ten taškas vienas, o kampai trys; nes galvojau geometriškai, o reikėjo – politiškai geografiškai.
            Patyrimo stoka, išsilavinimo spraga ir proto tingulys…
            Šiaip labai įdomu, kai matai daiktus kitų profesijų akimis, tikrai viskas kitaip atrodo.
            Panašiai, kaip vovlo fūros – šoferiams tai gėris, šaltkalviams galvasopis, nesgi vieni tą vovlo mato iš viršaus, kiti iš apačios 😀