Feed on
Posts
Comments

1972 – mirė Stasys Asevičius, Lietuvos kariuomenės majoras (g. 1895)


Jau beveik norėjau parašyti, kad ši diena nykiai nyki ir nieko mane dominančio istoriško neįvyko, tačiau, beskaitydamas šio majoro biografiją, pamačiau intrigą:
1926 m. gruodžio mėn. dalyvavo perversme, vairavo šarvuotį „Karas“ ir vedė koloną prie vyriausiojo štabo.
1927 m. vasario 10 d. perkeltas į pirmos karo apygardos štabą suteikiant majoro laipsnį. 1928 m. vasario 23 d. perkeltas į pirmąjį pėstininkų pulką trečiojo bataliono vadu. 1931 m. rugpjūčio 17 d. išklausė aukštesniųjų karininkų kursus.
1932 m. liepos 6 d. išėjo į atsargą. 1934 m. Kariuomenės teismas pašalino jį iš atsargos karininkų. 1938 m. kovo 8 d. grąžintas atsargos majoro laipsnis.

taigi – dalyvavo perversme ir ne kaip eilinis dalyvis. Tuoj pat kyla karjeros laiptais, išklauso aukštesniųjų kaeininkų kursus, t.y. atsidaro kelias link pulkininko, o gal ir generolo. Ir staiga tik tykšt – ir, būdamas 37 metų, išeina atsargon. Negana to – po poros metų atimamas atsargos majoro laipsnis. Ir tik po 4 metų laipsnis grąžinamas. KAŽKAS turėjo atsitikti, kad taip sužlugtų karjera…
Įdomi turėtų būti istorija, ania?

8 Responses to “Rugsėjo 7 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. Maumaz parašė:

    Voldemarininkai?

    • grumlinas parašė:

      Įtariu, nes pučas buvo 1934m. ir tada jam atėmė laipsnį. Bet kokio galo jį švystelėjo iš kariuomenės 1932m.? Gal vėlgi – voldemarininkas?

  2. Gunas parašė:

    Šarvuočio „Karas“ nebuvo, čia greičiausiai iš kokio nors vertimo. Buvo tankas Renault FT-17 pavadinimu „Kovas“, kuris ir dalyvavo perversme.

  3. Gunas parašė:

    Asevičius nukentėjo, nes dalyvavo Kubiliūno nepavykusiame sukilime 1934 birželio 6-7 dienomis. Patiko perversmai, matyt, bet tąkart pastatė ne už tą žirgą…