Feed on
Posts
Comments

1920 – Maskvoje pasirašyta Lietuvos-Rusijos taikos sutartis. Rusija de jure pripažino Lietuvos nepriklausomybę


Šiaip tai tikrai labai svarbus įvykis, IMHO antra spo Vasario 16 Nepriklausomybės akto, nes Rusija atsisakė savo suvereno teisių Lietuvos teritorijai. Aišku, ką ten mums dieduška Leninas turėjo nori-nenori nusileisti, dėdulė Visarionyčius sugebėjo su kaupu atsiimti.
Na, o mūsų ultrapatreotams ių tų laikų liko Didžiosios Lietuvos žemėlapis, kur musm priklauso bene penktadalis Baltarusijos. Nors aš asmeniškai prieš šitų žemių pasiėmimą, net jei mums jas kas pasiūlytų – užtenka mums demografinio džiaugsmo su Vilnijos lenkais 😉

18 Responses to “Liepos 12 istorinis faktas ir trumpas komentaras”

  1. Marius parašė:

    Na, sako, kad tautos skirtingos… štai kad ir paskutinis pavyzdys su futbolo čempionatu – ir žurnalistai, ir paprasti sirgaliai vis paminėdavo ukrainiečių svetingumą ir nuoširdų rūpestį – bet ar girdėjot tą patį čempionato metu kalbant apie kitos valstybės žmones? – aš tai ne. Šiaip ir apie baltarusius kalbama, kad jie dar nėra sugedę – nedaėjo vakarų dermokratija su savo „vertybėmis“.

    • grumlinas parašė:

      Baltarusija – sudėtingas atvejis: iš vienos pusės, tai postsovietinis reliktas modernioje Europoje su autoritarine valdžia, kuri ganėtinai dubasinas savo piliečius; o iš kitos – aibė dermokratinių/tolerastinių dalykų, kurie nervuoja ganėtinai konservatyvius žmones, į ten kelio dar nerado. Tiesiog visuomenė turi prie kai ko pribręsti pati savaime, o ne būti prievarta subrandinta

      • Lokyz parašė:

        Baltarusiai ir patys norėjo prie Lietuvos jungtis 1918. Tuomet kai dar istorija buvo kažkiek artimesnė ir bendra. Gardine net pulkas buvo susikūręs, bet gan greitai užgesintas lenkų. Endekai kai muziką diktuot pradėjo, jie dalį „Vilniaus krašto“ atsisakė iš sovietyno perimt. Čia ta dalis, kuri dabar jau rusiškai kalba.
        Tai nėra kalba apie žemių pasiėmimą, atvertinėti į kokį nors kitokį tautiškumą, na, nedėkingas užsiėmimas. Nors tarpukaryje tai buvo gan grubiai daroma, tiek lietuvių, tiek ir lenkų. Privalomas švietimas – tai kur manipuliuojama protais. Baltarusijoje mokyklose jau nebemokoma gimtąja kalba. Litvinizmas ten kaip kažkokia tapatumo išsaugojimo forma jau tampa.
        O baltarusiai kentėjo taip iš esmės nuo visų – jų inteligentijos sluoksnius šlavė tiek bolševikai, tiek lenkai, tiek ir naciai. Su tokiais buldozeriais praeita, kad plaukai piestu stojasi. Mano keli draugai baltarusiai iš Lukašiaus šaiposi, kaip anas įsivaizduoja, kad kalba baltarusiškai. Viena jų, beje, buvo taip nuo antros klasės tėvų išleista į lietuvišką mokyklą, beveik nei žodžio nemokėdama lietuviškai. Kalba lietuviškai geriau nei pusė įvairių interneto komentatorių.

        • grumlinas parašė:

          Taip, tiek raudonieji, tiek trikoloriniai baltarusiai savo laiku turėjo planų eiti kartu su Lietuva – vistik LDK iš esmės buvo ne lietuvių, o baltarusių-lietuvių valstybė, jei jau demografij pakutenti 😉

          • Lokyz parašė:

            Lietuvių gal labiau, čia mūsų kraštiečiai į jų kraštą plėtėsi, kaip ir sakei, žemes imdami. Yra išlikęs posakis – Литва идёт, ir tai reiškė kad bus nelinksma.
            Istorinė demografija yra gan sudėtingas klausimas, nes skaičiavimai tik nuo 19 amžiaus kiek tikslesni, o ten jau antroje amžiaus pusėje buvo nemažai faktorių – spaudos draudimas, muštynės bažnyčiose dėl kalbos ir Rusijos Imperijos bandymas pleištą kalt tarp lietuvių ir kitų LDK ir ATR buvusių bendrapiliečių.
            Kalbos klausimas iki tol nebuvo toks aktualus, kur įsigyvendavo taip ir kalbėdavo – tiek koks Vaišvilkas, tiek ir Daumantas ar tie patys Radvilos. Raštui atėjus procesai pajudėjo kiti iš pradžių cerkvinė rusų kalba, kuri buvo kiek labiau unifikuota, po to lenkų, kuri Vakarų kryptimi labiau orientuota. Po to lietuvių, kuri atsisakė lenkiškos rašybos ir perėmė iš dalies vokišką rašybą (mažoji Lietuva), iš dalies čekiškus rašmenis.Milošas gi kadais leptelėjo, kad mūsų valstybė – filologų sukurtas darinys. Nors paties į Vavelį neįledo palaidotam būt, nes per daug lietuvis. Kaip jie dar Jogailos neiškasė?

  2. Taškas parašė:

    Kelio citatos:

    1. Bet ką aš noriu pabrėžti – lietuviai dažnai elgiasi tarsi jų dabartinė jų valstybė – Lietuvos Respublika – būtų tiesioginis LDK tęsinys, tarsi ji būtų didžiulė, nors iš tiesų yra maža – tiek teritorija, tiek gyventojų skaičiumi.

    2. Man atrodo, kad daugeliu atvejų Estija elgiasi racionaliai ir daro sprendimus į ateitį, o ne žvelgia praeitin.

    Taip lietuviškai kalbėjo estas Raudas 2009 metais čia:

    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=20628544

    Mes gi padarėmė išvadas ir per tą laiką susipykome su lenkais galutinai. Dabar – latvių eilė.
    Aplink vieni 3,14zdukai, tik mes teisuoliai.
    O dar vienas žymus ir mums žinomas lietuvis’as parašė taip :

    • Lokyz parašė:

      Raudas yra labai gerbtinas žmogus. 17, berods, kalbų mokėjimas ir ironijos lygis yra tobula.
      Bet Estijos istorija yra gan trumpa, o pamiršti mūsų istoriją, tai būti vaiku – regis Herodotas tai sakė. Su lenkais nesipykom ir nesipyksim – čia jau beveik porą šimtmečių, lenkai mano kad aukšesnės prigimties, lietuviai bandom įrodyti kad lygūs ir nemažiau išdidūs, galbūt nebūtinai ūgiu. Mano iš abiejų šakų giminės po pusę lenkų, ir aš vis bandau suprasti – kodėl jie vis dar bando Kresus atkurti.
      Čia apie ateitį žiūrint.

    • grumlinas parašė:

      ėėė…eee… lietuvis’o citatą paprašyčiau
      O šiaip tai jooo – stovim mes iškilūs tarp aplinkinių nevykėlių ir stebimės, ko iš mūsų šaiposi, kad nusmuktkelniai…

      • Lokyz parašė:

        Iš lenkų berods ir išmokom ne pinigus uždirbinėt, o įvaizdį darytis, dar pasibylinėt tik iki paskutinio grąšio betrūksta. Kultūrinės patirtys greitai nenunyksta.
        Grumlinai – nagi nesam nusmuktkelniai. Negruzyk taip.

      • Taškas parašė:

        „Taip, laikinajai sostinei pasisekė su Wilno okupacija 🙂 “

        http://www.grumlinas.lt/?p=32720#comments

        Taigi, tas žinomas lietuvis’as savo gi temoje „Liepos 4 istorinis įvykis ir trumpas komentaras“ ŠITAIP parašė perskaitęs mano komentarą, kuriame išreiškiau susižavėjimą labai kryptingai ir sparčiai moderniu miestu padarytą Kauną.

        Ta jo mintis pasėjo baisią BAISIĄ sėklą – jei jau taip, tai turime būti przekams dėkingi ir už Pirmosios LR piliečių vienybę, tautinę savimonę, pasišventimą etc etc etc ir t.t – net LDK istorijos didybę, kurią tie netikėliai atėmė ir patys prarado…

        • grumlinas parašė:

          Taip, Kaunas rovė Wilno sąskaita, ir tas yra geari, nes turime du padorius tarpukario miestus

          • Lokyz parašė:

            Atgniaužta spyruoklė taip iššovė, kad Jergutėliau. Ir Vilniuj būtų tekę, ir Klaipėdai užteko. Kada mes išsivaduosim iš sovietinės letargijos, kažkokių man nesuvokiamų karų su tariamais priešais. Kaimynai, čia dar vienas kultūrinis stereotipas, visad nėra „geri“ rusams bulbašai ir chacholai, katriem tie yra maskali, lenkams „chamai“, lietuviams zirga galva, anglams varliaėdžiai ir tt. Kažkada tai gal ir baigsis. Kai vieni kitų pretenzijas irnuoskaudas išgirs.

            • Taškas parašė:

              Tai, kad vieni kitus patraukia per dantį- normalu. Nenormalu, kai keičiantis pasauliui žiūrima tik atgal- į skriaudas.

              Va, varliaėdžiai ir bošai sugebėjo peržengt per save – gimė ES, dabar maskoliai keičiasi kažkiek, nors ne visada aišku į kurią pusę 🙂 ir t.t

              Tik mums nereikia JOKIŲ strateginių parnerių, mes jau NATO ir ES.
              O juk ir ten – būtina savo chebra. Su PL – jau beveik 45 milijonai, ateityje – UA – dar 50, kada nors – BY 10 , var ir yra 100 milijoninė DLK Europos sąjungos rėmuosė.

            • Lokyz parašė:

              @Taškas
              Boįai nesuistarė su prancūzais, prancūzai vis dar nemaža dalim gyvena iš vokiečių, kaip ten Maxa’s Webberis rėžtelejo – protestant work ethics., nos teorija jau kiek kritikuojama.

  3. kava namams parašė:

    Teisingas paskutinis komentaras : )

  4. Taškas parašė:

    to Lokyz:

    1. Gal prancūzai ir išnaudoja vokiečius, tai nusipelnė abu to 🙂

    2. „Iš lenkų berods ir išmokom ne pinigus uždirbinėt, o įvaizdį darytis,…“
    Man rodos, baisiau – iš lenkų perėmėm šlykščiasią ir kvailiausią jų bruožą – begalinį PASIPUTIMĄ.