Feed on
Posts
Comments

1941 – hitlerininkai sušaudė ir sudegino 35 Ablingos bei 7 gretimo Žvaginių kaimo gyventojus


Va-va – ko nederėtų užmiršti, kai pradedama sapalioti apie nacius-Lietuvos gelbėtojus nuo stalinizmo. Tiesiog vieną okupantą keliems metams pakeitė kitas ir tiek.

12 Responses to “Birželio 23 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. proffanas parašė:

    Tiek tie, tiek anie šaudė „už kažką“, o ne kad „snukis nepatiko“… Aš šventai netikiu šventąja nekaltybe; sorry man už išankstines nuostatas. 😉

    • scania parašė:

      O romėniška decimacija – irgi normalu, nes už reikalą? 😉

    • grumlinas parašė:

      Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą 1941 m. Ablingoje įsikūrė Raudonosios armijos 295-asis statybos batalionas.
      TSRS-Vokietijos karo pradžioje Ablinga įėjo į vokiečių kariuomenės 291 pėstininkų divizijos 505-ojo pulko puolimo ruožą. 1941 m. birželio 23 d. vokiečių kariai-fašistai trijose vietose sušaudė 42 kaimo žmones: 33 Ablingos, iš jų 20 vyrų ir 13 moterų, 6 Žvaginių kaimo vyrus, bei 2 vyrus ir 1 moterį, atvykusius iš kitur. Pretekstas žudyti gyventojus – sovietų kariai apšaudė vokiečių dviratininkų būrį, keli jų buvo nukauti. Vokiečiai kai kurių gyventojų namuose rado ginklų. Be to, vokiečių žvalgybos duomenimis, kai kurie gyventojai palaikę ryšius su sovietų kariais, teikę jiems pagalbą. Sušaudę žmones vokiečiai kaimą sudegino. Gyvi liko 20 gyventojų.

      • proffanas parašė:

        Ar tame „buvo rasta ginklų“ reiktų įžvelgti litofcų šv.Nekaltybę, ar nereiktų?… 🙂 Aišku gi, kad fokiečiams panižo rankos atkeršyti už nukautus chebrantus, o kad tokiais laikais kaimelyje buvo rasta ginklų- normaliau, nei normalu. Ale bet tačiau, rankos fokietukamz tebeniežtėjo… Nu tai ir gavosi Ablinga. Tačiau įvertinęs visą okupuoto krašto grūzą, su visais jo všyvais partizanais, manau, kad prakeikti okupantai elgėsi daugiau nei humaniškai. Batkos Džo laikais lietuviai nuo Lietuvos garavo kaip kamparas, tuo tarpu prie fokiečio- iš lėto; lyg saliara ant saulytės…

        • grumlinas parašė:

          Matai, man tai yra civilių žudymas, pažeidžiant bet kokias konvencijas – nebuvo jie pagauti su ginklu rankoje, kaip kad partizanai, kuriuos fokiečiai turėjo IMHO pilną teisę tvatyti be jokių teismų – ne civiliai ir ne kombatantai.
          O Visarionyčiaus šiuo konkrečiu atveju pritempinėti nederėtų, bo gaunasi „Už tai pas jus Amerikoje negrus muša!“

          • proffanas parašė:

            Aš gi nedatempinėju… Aš tiesiai šviesiai sakau, kad fokiečius sunervavo tie keli jų nukauti chebrantai, ir kad jie žmogiškai suprantamais pagrindais padarė artimiausių kaimų „začystką“. Grynai profilaktiškai; kad atvejai nebesikartotų. Didžiai abejoju, ar toje Ablingoje fricai tikrai rado ginklų (ne tokie durni mūsų valsčionys, kas aftamatą viešai ant vagio laikyti), bet yra kaip yra. Užjaučiu aš tuos kaimelio gyventojus, bet pilnai suprantu ir okupacinę valdžią. Jie nematė kito varianto, kaip tik duoti visiems prisratsa. Patys kalti. Bet sušaudytiems nuo to ne lengviau…

            • grumlinas parašė:

              IMHO situacija buvo elementari – tas kaime dislokuotas sovietų stroibatas, prieš nusmauktom kelnėm pasprukdamas ir palikdamas pas mužikus tiobose tabelnoje oružije, pašaudė. Fokietys gi pasielgė suprantamai, bet totaliai necivilizuotai ir nežmoniškai. Todėl man naciai ir liks tiesiog dar viena okupantų govėda, jei ką

            • scania parašė:

              „bet pilnai suprantu ir okupacinę valdžią.“ – viena iš priežasčių, kodėl jie karą pralošė, tai kad jų elgesys su taikiais gyventojais buvo toks žiaurus. Tai okupacinė valdžia elgėsi nesuprantamai neteisingai.

            • proffanas parašė:

              Nežinau; nebuvau. Manoji įvykių interpretacija kiek skiriasi nuo Tamstos interpretacijų. Bet aš nė nemanau stradalinti dėl to, ką rusai vadino „издержки производства“. Žmonių gaila, nes jų vienintelė kaltė- kad pakliuvo ne laiku ir ne vietoj. Bet ir fricus, kaip jau minėjau, pilnai suprantu… Nutiko tai, kas turėjo nutikti. Jei valdžia nebūtų savo šunų pristabdžiusi, Ablingos ir Pirčiupiai būtų kartojęsi kas savaitę.

            • grumlinas parašė:

              Matai, nenoriu duoti fokiečiams indulgencijos ar nuodėmių išrišimo dėl nekaltų žmonių žudynių. Kaip ir sovietams.

            • proffanas parašė:

              Tai kad aš irgi nedalinu indulgencijų… Bet, mano supratimu, tie, kas šaudė- viso labo vykdė įsakymą… O įsakė koks mažiukas pyzdukas su mažiuku pimpaliuku; kuris nusprendė šitaip atsigrajinti už kelis apylinkėse nušautus fokiečius. Ir sakyk ką nori, bet tokia mažiukų pyzdukų su mažiukais pimpaliukais taktika tebelikusi po šiai dienai.

            • grumlinas parašė:

              Na taip – mažiukų pizdukų su mažais pimpaliukais užtenk ir dabar…