Feed on
Posts
Comments

1940 – Sovietų Sąjungos kariuomenė okupavo Lietuvą. Dėl 1941 m. birželį vykdytų trėmimų ši diena dar vadinama masinio tautos naikinimo diena


Be okupacijos nebūtų buvę ir masinio tautos naikinimo. Tad kai aš perskaitau kur nors lialia apie sovietines notas ir savanoriškus Lietuvos valdžios sprendimus įsileisti raudonąsias ordas į šalį – apima tiek žvengas (jūs ką, mane idiotu laikot?), tie pasiutimas dėl nusmuktkelnio Smetonos ir išdaviko Vitkausko neveiklos lemiamu kraštui momentu. Be abejo, bepigu iš 70 metų perspektyvos matyti, kuo baigėsi ta nota, o iš tikrųjų ultimatumas, bet ne pirštu jie gi buvo maitinti…

8 Responses to “Birželio 15 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. Voldemaras parašė:

    O ką Lietuvėlė galėjo priešpastatyti su Pikuoliu ir dar dviem tankais? Tie patys sugedo važiuojant iš Kauno į Vilnių sostinės „grąžinimo“ paradui.

  2. Taškas parašė:

    Taigi, taigi, kaipgis. Bepigu mums dabar svarstyti… Ir vis dėl to…

    O juk žinojo kovas Ispanijoj. Net dalyvavo ir – abiejose pusėse.
    Žinojo suomių karą.
    Girdėjo per radiją „Uwaga, uwaga, nadchodzi“, gal net šaipėsi iš ulonų, puolančių tankus. Ar Želigovskininkų… Gal net girdėjo apie japonų fanatišką atsidavimą imperatoriui.

    Ir tarp visų – generolų, leitenantų, net tarp 62000 šaulių, neatsirado nei vieno, kuris vykdytų pirmąjį (iš dešimties) įsakymą: Gink Lietuvos nepriklausomybę ir lietuvišką žemę.

    • Taškas parašė:

      P.S. Analizuodamas geopolitinius procesus Europoje, K.Pakštas matė didžiulį pavojų Lietuvai ir siūlė Smetonai išvežti visas vertybes (tarp jų – ir M.K.Čiurlionio tapybos darbus), archyvus ir apie 100 (kitur rašoma – 1000) talentingiausių studentų, kurie, pabaigę studijas užsienyje, po Lietuvos okupacijos galėtų grįžti į Lietuvą. Prezidentas A.Smetona tik mandagiai jį išklausė, o Ūkio banko direktorius Jonas Vailokaitis pasakė: “Jei žinočiau, kad tavo šiurpi pranašystė išsipildys, tau duočiau milijoną”. Milijono nedavė, tačiau pačiam teko bėgti nuo okupantų į JAV. Pats K.Pakštas vėliau paskaičiavo, kad 1939-1959 metais Lietuva dėl genocido neteko beveik 1,3 mln. žmonių. Šito išvengus, 1959 m. Lietuvoje būtų gyvenę apie 5,5 mln. žmonių.

      Skaitykite daugiau: http://kauno.diena.lt/dienrastis/kita/nepripazinto-pranaso-odiseja-tesiasi-25064#ixzz1xqy7XVtp

    • grumlinas parašė:

      Visi pakluso neveiklumo įsakymui… 🙁

      • Taškas parašė:

        Šauliai priėmę 10 įsakymų:
        Gink Lietuvos nepriklausomybę ir lietuvišką žemę.
        Švieskis ir šviesk.
        Stiprink valią ir kūną.
        Būk drausmingas ir mandagus.
        Gerbk ginklą.
        Būk tiesus ir teisingas.
        Tesėk žodį.
        Būk budrus.
        Saugok valstybės turtą.
        Brangink šaulio vardą ir lietuvio garbę.

        ????????????????????