Feed on
Posts
Comments

Kas šis žmogus?



Sovietmečiu vienas iš pačių griežčiausių tabu buvo V.I.Lenino žydiškos šaknys.
Taigi, nuotraukoje V.I.Lenino senelis iš motinos pusės Srulis Moiševičius Blankas, po krikšto tapęs Aleksandru Dmitrijevičium. Šiaip Uljanovų šeimos geneologija gana supainiota, galva susisuka bandant suvokti, kaip ten buvo iš tikrųjų.
Prisimenu, kaip paauglystėje-jaunystėje dalinomės Lenino žydiškos kilmės paslaptimi, nelabai suvokdami, nei kas tie žydai, nei kodėl Leninas visad buvo vadinamas rusu 😉 Nors šiaip pagal tėvą jis buvo kalmukas 😉 Dabar susimąstau, kodėl tuo metu (1972-77) tas klausimas tapo toks aštrus, ir vienintelė mintis – tuo metu TSRS buvo formuojamas negatyvus požiūris į žydus dėl jų pastangų emigruoti į Izraelį. Oficialiai tai buvo įvardinama kaip kova su sionizmu, tačiau realiai tai buvo toks soft-antisemitizmas. Juk netgi masinės žydų žudynių vietos buvo įvardintos kaip „tarybinių žmonių žudynių vietos“.

5 Responses to “Kas šis žmogus?”

  1. Taškas parašė:

    Jo, kieti tie žydeliai. Pamenu tuos laikus, kai kokiuose Žirmūnuose žiojėja išimtas langas ketvirtame aukšte, po kiek laiko kranu iškeliama dėžė. Reiškia, dar vienas „pardavė tėvynę“, išmestas iš partijos, darbo… Atrodo, net už įgytą aukštąjį mokslą turėjo sumokėti ar ne 5000 rublių. Kalbėjo, kad tos dėžės buvo daromos iš gero medžio, storų lentų, tai Izaraelyje už ją gaudavo daugiau negu turtas joje.
    Dar buvo kalbų, jog turimus dolerius atiduodavo rabinui, tas juos sudegindavęs, duodavęs raštelį pagal kurį Izraelyje atgaudavo žaliuosius.

    Beje, Džeksono-Veniko dar veikia, nors TSRS senai nebėr. 🙂

    • grumlinas parašė:

      Dėžes per langus ir aš atsimenu. Ir kokybišką medį. Ir tai, kad jose pagrindinai būdavo geri kilimai. Dar iš Raudonosios Armijos prospekto laikų, t.y. iki ~1973-74m. O sumokėti jie turėdavo ar tai 12.000, ar 20,000rb?

    • Andu parašė:

      oi kiek tokių langų ir didelių dėžių vaikystėj tuose pačiuose Žirmūnuose prisižiūrėjau… Net ir iš mano namo kelios tokios dėžės iškeliavo

  2. proffanas parašė:

    Nepatikėjau, kad tikrai Srulis 🙂 . Nugi akurat. http://www.sql.ru/forum/actualthread.aspx?tid=45698