Feed on
Posts
Comments

Po pietų pertraukos, iki įsibėgėjant mastyklei, kilo kelios mintys 😉

Šiais anti-ACTA aktyvizmo laikais reikia turėti nemažai drąsos, kad atvirai gintum šį įstatymą. Nekalbu apie visokius iš pakampių kiauksinčius onaniminius autorinių-teisių-gynėjus™, išlindusius pas kolegą Rokiškį, kurie slepiasi po nick’ais, kalba eina apie atvirą gynimą. Ir čia labai įdomiai nuskambėjo kolegos Andriaus Užkalnio straipsnis, vertas perskaitymo, netgi jei nesutinkate su autoriaus pozicija – remiantis principu: „priešą reikia pažinoti“.
Man straipsnis sukėlė dvejopas mintis.

Viena, autorius vietomis pats sau biškį prieštarauja:


Pasižiūrėjus į pastarojo dešimtmečio, ar kelių dešimtmečių, istoriją, pamatysime, kad pasekmės niekada nebuvo tokios baisios, kaip projektuojama. Nė iš tolo. Net tokia JAV pokario istorijos dalis, kaip Makartizmas (“raganų medžioklė”) buvo ne įstatymų bazės, bet jos taikymo rezultatas.
O kur garantija, kad tai nepasikartos su ACTA? Nes makartizmas yra viena didžiausių kliurkų JAV demokratijos istorijoje, tuomet pavertusių JAV dermokratijos šalimi… Jei taip – tai gal ir nereikia įstatyminės bazės, kuri savyje neša totalių represijų potencialą?


Korporacijos apgins savo turtą (intelektinę nuosavybę) lygiai taip pat efektyviai (arba neefektyviai) ir su ACTA, ir be šios sustarties. Neproporcingų priemonių taikymas yra mažai tikėtinas, nes esamame viešųjų ryšių, bendrovių įvaizdžio ir nuotaikų balanse jis sukurtų didelį siūbavimą, kuris nepageidautinas patiems intelektinės nuosavybės gynėjams net labiau, negu piratams.
Nu jei jau be ACTA tos korporacijos susitvarkys – nafik tą ACTA taip prastūminėti, ir dar tokiu būdu, kai svarstoma slapta nuo visuomenės, kaip kokius „Galutinio sprendimo“ nutarimus? Tad nereikia stebėtis, kad pasaulyje kyla protestas, nes dabartinė visuomenė instinktyviai priešinasi totalitariniams totalitarinių įstatymų kūrimo metodams.


Kita vertus, autorius pasakė gerą mintį:


Esminė pergalė prieš intelektinės nuosavybės vagis (nelegalaus dalinimosi nustūmimas už socialiai priimtino vartojimo ribų) pasiekta jau seniai, o dabartiniai veiksmai yra ilgalaikio proceso dalis. Kovoje su piratavimu nebus vienos ir ilgalaikės pergalės, lygiai kaip jos nėra kovojant su mokesčių slėpimu, automobilių vagystėmis ar smurtu šeimoje. Tai ilgas procesas…
Čia matau absoliučią analogiją su karu prieš terorą – kažakada apie tai buvo paskelbta su didžiule pompa, tačiau jau virš 10 metų pasdaulis murkdosi tame liūne. Pasiekta daug pergalių, tačiau karo pabaigos nematyti. Ir nepasimatys tol, kol priešininkas turės socialinę, ekonominę, politinę, religinę bazę. Nebent pritaikysime totalią „išdegintos žemės“ taktiką. Taip ir piratavimas – vienintelis būdas jį pribaigti yra užmušti Internetą, nes jis regeneruojasi, juolab, kad daugeliui tokia „kova“ prieš korporacijas-monopolijas neatrodo nusikalstama.


Na, o labiausiai nusižvengiau iš tobulai užkalniškos frazė: „…protestai prieš ACTA tėra neproporcingai susinervinusių “laisvės saugotojų” nervingas erzelis, kuris užplūsta jaunus protus ir karštas širdis periodiškai.“ Visuomet galima pasakyti: „Jooo, mūsų laikais jaunimas tai buvo…“ Nors, tiesą pasakius, protestuodavome ir mes: išvaizda, apsirengimu, elgesiu, muzika… Kuo galėjome… Nes iš tikrųjų – jei jaunimo neapima periodiškas nervingas erzelis – visuomenė nebegyva.

28 Responses to “Ar iš balos tas drąsumas Andriaus prigimimo?”

  1. lokyz parašė:

    Bravo!

    • grumlinas parašė:

      Čia „bravo!“ man ar Andriui?

      • lokyz parašė:

        Pačiam, už skalpeliu praseparuotus išsišokiėliZmus..
        Jei jau Šimašius nėra tikras, ar ACTA gali įnešt gėrio, tai gal geriau jau niekas neneša to „gėrio“.

        • grumlinas parašė:

          Ajooo… nu kad aš taip pat prieš piratavimą, tačiau nemanau, kad tokie siūlomi metodai: 1) yra efektyvūs ir 2) yra korektiški tiek teisės, tiek moralės požiūriu.
          Piratavimas man yra dalinimasis+uždarbiavimas. Jei tai tik dalinimasis – esu linkęs būti liberalus, bent jau iki tam tikros ribos.
          Tuo tarpu korporacijų noras apmokestinti per gimtadienį dainuojamą „hepy berzdaj tu jū“ yra IMHO baustinas viešu tokių autorinių-teisių-saugotojų korimu miestų aikštėse, nesukant galvos dėl mirties bausmės uždraudimo Jevrosojūze. Nes idiotai turi būti utilizuojami be gailesčio, kad apvalyti žmonijos genetinį fondą.
          Apropos: šiaip ypač-labai-spuer efektyvus būdas užmušti piratus yra nustoti kurti, jei ką 😉 Kažin, kodėl jo nesiūlo kovotojai prieš piratus?

  2. liuka parašė:

    man patiko galutinis AU akordas.:
    „Kai aš buvau jaunas, 1992 metų spalį, aš laikiau nepriimtiną Lietuvos konstituciją, priimamą referendume, ir balsavau prieš ją, nes man atrodė baisūs ir nežmoniški valstybės įgaliojimai (ypač susiję su nuosavybe), ir įtikinamai ir baisiai skambėjo scenarijai apie tai, kaip valdžia ką panorėjusi darys su žmonių nuosavybe. Dabar net pasijuokiu prisiminęs“
    prisiminiau save -1990-1994m ir staugiau su jaunatvisku optimizmu daug tiesmukisku sukiu.is ko dabar tik juokas ima ir atrodo kvaila.kaip Pvz. „Lietuva -Lietuviams“ „noriu vemti-uzdekite Disco“.100 qnigu kataliku -100 fasistiniu smogiku“ buvau sudpankis ir kovojau uz gyvuliuku teises ir nesiploviau pazastu;-)
    manau ateitis parodys su ta nelemta ACTA .

  3. besistebėtojas parašė:

    Dabartinė „kova prieš piratavimą“ (įskaitant ACTA, autorių teisių atseit apsaugos institucijas ir t.t.) yra bandymai užgniaužti dalinimasį informacija, saviraišką, meną ir t.t., galimybę skleisti ir priimti paminėtus dalykus, o tuo pačiu – ir gebančius tai suvokti. Šių bandymų priežastys ir paskirtis yra tokie patys, kaip ir analogiškų draudimų sovietinėje „sąjungoje“.
    Viena iš konkrečiai įvardijamų priežasčių – visuomenės bukinimas, pateikiant tik tokius informaciją, kultūrą, meną ir t.t., kokie palankūs valdymui.

    • gunas parašė:

      Graikai naktį parodė „efektyvų“ kovos metodą- sudegino Atėnų centrą. Ten irgi normalus „periodiškas jaunimėlio „nervingas erzelis“?

      • grumlinas parašė:

        Valdžia neturi tūpčioti aplink liumpenus ir šūdproletorius tol, kol tie pasijaučia esą SVARBŪS, o kai valdžia nebapajėgia tūpčioti – išeina griauti ir naikinti. Tiesą pasakius, prieš tokius marodierius kaip Atėnuose IMHO reiktų naudoti kovinę amuniciją, užklupus nusikaltimo vietoje. Kitaip ir toliau turėsime nebaudžiamą deRmokratiją visu gražumu.

        • gunas parašė:

          Deja, kiaušai skysti renkamiems politikams. Bo tie patys liumpenai ir renka. Elektorato skriausti nevalia…

          • grumlinas parašė:

            Liumpenams, gaunantiems socialines pašalpas, turėtų būti atimta rinkimų teisė. Psio, jų įtaka politikams būtų minimizuota, o ir politikieriams elektorato neliktų

    • grumlinas parašė:

      Hmmm… galėtų ACTA negalioti toms visuomenės bukinimo priemonėms 😉

  4. […] pasisakymų prabilo net ir tokie tinginiai kaip aš, ką jau kalbėti apie gerokai guvesnį Grumliną, protestu nešališkai besidžiaugiančius Buržujų bei Zbygnewą, (pirmasis dar rašė žmonių […]

  5. Adas parašė:

    Kažkuri Užkalnio knyga buvo įdėta į Linkomaniją. Tai jis atsisiuntusių skaičių padaugino iš knygos kainos ir paskaičiavo, kiek pinigų prarado. 😆
    Nesisiunčiau ir nepirkau, lengvo turinio vienkartines knygeles skaitau tik valgydamas, tai vieną Užkalnį žmona iš bibliotekos tam reikalui buvo parnešus.

    • grumlinas parašė:

      Griežtai tu apie jį, vienok… 😉

      • Adas parašė:

        Reiktų vienąkart išsiaiškint sąvokas. 🙂
        Po rašymo grandų, kaip Kunčinas ar Gavelis, mirčių, mūsuose atsirado tuščia niša, kurią dabar apsimeta, kad užpildo tokie rašytojai kaip Užkalnis ir pan. 🙂
        Nėra prasmės aiškint išsamiau, pora moterų dar palaiko daugmaž lygio kartelę, bet mane tiesiog užmušė straipsnio lyg „delfy“ pavadinimas – „Kubilius knygų mugėj pirko Užkalnio knygą“ – kažkoks panašus buvo pavadinimas. 😆

        • grumlinas parašė:

          NUblemba, sunervyjai – aš irgi Užkalnio knygą pirkau, o niekas net neužsiminė: „Grumlinas pirko Užkalnio knygą“. Kur demokratija, klausiu, a? 😉

          • Adas parašė:

            Žinau, kad pirkai, bloguose rašė. 😆
            Tu tiesiog a la inteligento pavyzdys, kurį žiniasklaida užtikrino, kad Užkalnis yra a la literatūra. 😆

            • grumlinas parašė:

              ėėė… eee… Užkalnis yra literatūra. Savo nišoje, be abejo. Ir savo nišoje tikrai nebloga. Esu tokių dalykų skaitęs nemažai.
              O va Užkalnis-publicistas yra visai kita literatūra. Kuri man ne visada tinka. Turiniu arba stiliumi. Bet aš dažniausiai patyliu. Nes internetai nieko nėra įtikinę/perauklėję. O tuštiems pamokslavimams laiko gaila 😉

            • Adas parašė:

              http://lt.wikipedia.org/wiki/Literat%C5%ABra
              😆
              Sakiau gi, išsiaiškinkim vienąkart dėl sąvokų.

            • grumlinas parašė:

              mjooo… sunkioji artilerija… 😉

    • viz3 parašė:

      Užkalnis yra žurnalistas. Kaip suprantu, yra išspausdintos kelios jo knygos. Bet nemanau, kad tai yra pagrindas vadinti jį rašytoju.
      http://troyyestroy.blogspot.com/ – rašytojas.
      http://ketvirtadieniais.blogspot.com/ – rašytoja.
      http://www.alkoholikairnieksai.lt/ – rašytoja.
      O Užkalnis yra LRyto [lygio] žurnalistas. Rašantis laikraščiui, kuris man daro užsakytų straipsnių rinkinio įspūdį. Kurio prenumeratos atsisakiau (seniai seniai) po to, kai tame spaudos organe buvo didžiuuuulis straipsnis apie „Klaipėdos maistą“ (apie fabrike tvyrančią totalią antisanitariją, žiurkes gaminamose dešrose ir pan.) su pažadu parašyti daugiau. Ir kai po savaitės ar dviejų vietoj to straipsnio LRyte pasirodė didžiuuuulė „Klaipėdos maisto“ reklama.

      • grumlinas parašė:

        Užkalnis ir publicistas, ir rašytojas. Bėda ta, kad jo bekompromisinė publicistinė pozicija labai stipriai įtakoja jo publicistikos skaitytojų požiūrį į jo kelionių aprašymus. Kurie nėra grožinė litertūra, bet IMHO turi paknakmai literatūros požymių 😉

  6. Praeivis parašė:

    IMHO, viskas cia visa ne apie autoriu teises ir kita migla, autoriu teises tai tik smagus akiu dumimas – nu mazdaug „ziurek ten varna“ – legitymus infomracijos srautu kontroliavimas yra pagrindinis taikinys. Tai tik parodo, kad nuo manipuliacija informacija ir nuo informacijos uzlaikymo dar toli nepazengem.
    Kitas dalykas, kuris yra ganetinai keistas man, tai kad kovotoju taikiniai nera pacios tos neva tai sugotoju ir teisiu turetoju kompanijos (juk jos nera autoriai) ir ju pagalbininkai teisininkai ar ju teikiamos paslaugos, o valstybines institucijos, zinoma, gal, cia kazkur mano issilavinimo spraga.

    • grumlinas parašė:

      Viskas paprasta, Vatsonai:
      1) valstybinės institucijos pasirašo ACTA
      2) valstybinės institucijos ratifikuoja ACTA
      3) valstybinėsd institucijos prižiūri ACTA vykdymą/baudžia už jo nesilaikymą
      Kirsk per bet kurį iš šitų taškų – ACTA neveiks. 1) etapas iš esmės daufg kur buvo prašoktas dėl pasirašančių valdžiauninkų žemo intelekto ir prastos politinės-visuomeninės uoslės, bet va 2) etape išlindo visuomenė, ir politikieriai, kurie nejaučia jokio lytinio potraukio eiti prieš rinkėjų valaią, subruzdo. Tad 3) etapas veiks tik keliose valstybėse, kuros priėmė ACTA as is
      O amerikėnų megakorporacijos, kurios ir surašė ACTA savo interesams ginti, mato slystančius iš nagų pinigus ir paranda sveiką nuovoką, nes vėlgi rizikuoja susidurti su neigiama visuomenės reakcija, kuri išvis gali eliminuoti tą ACTA suvisam – rinkėjai yra jėga 😉
      Šiaip, pamąstymui – dainelių-filmukų saugotojai tėra tik durneliai, skirti kurti dūmų uždangai, kuri pridengia garmacijos ir genetikos megakorporacijas 😉