Feed on
Posts
Comments

1386 – Lenkijos bajorų seimas Liubline išrinko Lenkijos karaliumi Jogailą


Taigi, taip Lenkijoje prasidėjo Jogailaičių dinastijos valdymas, pasibaigęs Žygimanto Augusto mirtimi 1572.07.02. Dinastija gal ne tiek ilgai valdė – 186 metus, bet tikrai ne vienadienė buvo. Juolab, kad jos atstovai pavairavo ir Vengriją bei Čekiją. Ta pačia proga prisiminiau, kad Jogailaičiai tuos beveik 200 metų valdė ir Lenkiją, ir Lietuvą, o va Gediminaičiai, iš kurių kilo Jogailaičiai, valdė tik Lietuvą. Na, aišku, tuomet labai DIDELĘ Lietuvą. Ir valdė 1315-1572 metais, t.y. virš pustrečio šimto metų. O Rusijos Imperijos aristokratų tarpe turėti Gediminačių kraujo reiškė tos giminės labai seną kilmę ir aukštą statusą. Taip kad nėra čia ko bėdavotis, reikia daugiau istoriją skaityti. Ir ne apie kokius sarmatus ar palemonus 😉

10 Responses to “Vasario 2 istorinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. Inga parašė:

    Gediminaičiai „valdė tik Lietuvą. Na, aišku, tuomet labai DIDELĘ Lietuvą. Ir valdė 1315-1572 metais, t.y. virš pustrečio šimto metų“.
    Kokie Gediminaičia, anot jūsų, valdė „tik Lietuvą“ iki 1572 metų nevaldydami Lenkijos?
    Jogailaičiai ne „kilo iš Gediminaičių“, o yra tie patys Gediminaičiai, jų tąsa, taigi Gediminaičiai valdė Lietuvą, o nuo Jogailos – ir Lietuvą, ir Lenkiją.

    • grumlinas parašė:

      xe-xe-xe 😉 įveldamas šią dviprasmybę, tikėjausi, kad tuoj atbėgs kolega lokyz ir sudraskys mane į gabalus. Na bet pakolkas neatbėgo, tai keletas komentarų:
      1) Jei paklausti lenkų istorikų, kas valdė Lenkiją 1386-1572 – tai bus „dynastia Jagiellonow„. Taškas. Iš ko jie kilę – neesmė – Lenkiją jie valdė tik kaip Jogailaičiai.
      2) Lietuvos valdovai 1318-1572 buvo Gediminaičiai, ir Lietuvą jie valdė būtent kaip Gedimino palikuonys. Tai, kad jų atšaka Jogailaičiai valdė Lenkiją – vėlgi neesmė. Tarp kitko, jei vistik Jogailaičius, kaip dinastiją, pripaišyti Lietuvai – jų valdžia išsidėsto labai įdomiai: 1377-1401 valdo Jogaila (kaip Gedimino vyriausio sūnaus Algirdo įpėdinis), paskui LDK tampa Vytautas ir ne-Jogailaičiai valdo Lietuvą iki pat 1440 metų (Švitrigaila 1430-1432, Žygimantas Kęstutaitis 1432-1440), kai Lietuvos ponai atsikviečia iš Krokuvos jaunesnįjį Jogailos sūnų Kazimierą ir jį patapdina LDK valdovu. Kazimieras Jogailaitis patapo Lenkijos karaliumi tik 1447m., kai jo vyresnis brolis, Lenkijos ir Vengrijos karalius Vladislovas III 1444 žuvo mūšyje ir lenkai 3 metus gyveno be valdovo.
      Taip kad tie dinastiniai dalykai yra įdomūs ir labai priklauso nuo atskaitos taško

      • Inga parašė:

        Toliau pinate. „Jų atšaka…“ Ne atšaka, o tąsa.
        1572 metais Gediminaičių dinastija baigiasi ne kažkokio Gediminaičio ( kuris valdė tik Lietuvą), o Žygimanto Augusto Jogailaičio, mirtimi.
        Jogailos palikuonių pavadinimas Jogailaičiais nieko nekeičia: Jogaila pats buvo Gediminaitis (Gedimno anūkas) ir jo palikuonys yra Gediminaičiai, kurie valdė ir Lietuvą, ir Lenkiją.

        • grumlinas parašė:

          Aš apie Joną, pati apie sijoną… Lenkijos jokia Gediminaičių dinastija nevaldė, reikia bent kiek domėtis istorija kad ir Wikipedijos lygyje http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adcy_Polski#Jagiellonowie
          Tai, kad Jogaila buvo Gedimino anūkas – nekeičia esmės, tik kad ši dinastija yra Gediminaičių dinastijos atskira atšaka. Ne tąsa, o atšaka, nes Gedimino sūnūs pradėjo rusų kunigaikščių šeimas. Apie Gediminaičius, kaip dinastiją, galime kalbėti tik Lietuvos aspektu.

          • Inga parašė:

            Gal aš jau pati apsispręsiu, kokiu lygiu man domėtis istorija, be arogantišų, savo pranašumą demonstruojančių jūsų patarimų.
            Jūsų požiūris, kad Gediminaičiai nevaldė Lenkijos, galimas tik tuo atveju, jei vieną ir tą patį asmenį (trijų paskutinių kartų po Jogailos valdovus) suvoksim kaip dvigubus padarus: Kazimieras Jogailaitis, Aleksandras, Žygimantas Senasis ir Žygimantas Augustas kaip Gediminaičiai valdė tik Lietuvą, o kaip Jogailaičiai – tik Lenkiją. Jei toks požiūris jums atrodo protingas, turėkitės jį. Nes nebuvo atskiros Gediminaičių linijos iki 1572 metų, nuo kurios būtų atskyrusi Jogailaičių atšaka: ir Lietuvą ir Lenkiją valdė tas pats asmuo Gediminaitis-Jogailaitis.

            • grumlinas parašė:

              Tik nereikia lia-lia apie aroganciją ir badaujančius Afrikos vaikus 😉
              Į Wikipediją pati buvai nukreipta, nes ten aiškiai ir vienareikšmiškai parašyta kaslink šakos:
              http://lt.wikipedia.org/wiki/Gediminai%C4%8Di%C5%B3_dinastija : Gediminaičių dinastija – ilgiausiai valdžiusi Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dinastija. < ...> Viena Gediminaičių dinastijos šaka – vad. Jogailaičiai, buvo ir Lenkijos, Čekijos bei Vengrijos karaliai.
              http://pl.wikipedia.org/wiki/Giedyminowicze : Giedyminowicze – dynastia władców litewskich wywodząca się od wielkiego księcia Giedymina. Jej gałęzią była dynastia Jagiellonów, a także wiele polskich, litewskich i ruskich rodów książęcych.


              http://lt.wikipedia.org/wiki/Jogailai%C4%8Diai : Jogailaičiai – lenkiškoji Gediminaičių dinastijos šaka, kurios atstovai 1440-1572 valdė LDK, 1386-1572 Lenkijos karalystę, 1471-1526 Čekijos karalystę, 1440-1444 bei 1490-1526 metais Vengrijos karalystę.
              http://pl.wikipedia.org/wiki/Jagiellonowie : Jagiellonowie lit. Jogailaičiai – gałąź dynastii Giedyminowiczów, wywodząca się od Władysława II Jagiełły, wielkiego księcia litewskiego i króla Polski. Jej przedstawiciele panowali w Polsce w latach 1386-1572, na Litwie w latach 1377-1401 i 1440-1572, w Czechach w latach 1471-1526 oraz na Węgrzech w latach 1440-1444 i 1490-1526.


              Nepatinka Wikipedija? Jamam enciklopediją
              LTE, t.4: GEDIMINAIČIAI. Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dinastija (XIIIa. pab.-1572); LDK, Rusios, vėliau Rusų valstybės kun-ščių ir polit.veikėjų giminė, Lenkijos, Čekijos, Vengrijos karalių dinastija (nuo XIVa.)
              LTE, t.5: JOGAILAIČIAI. Gediminaičių šaka, Lietuvos didžiųjų kun-aikščių ir Lenkijos karalių dinastija, valdžiusi t.p. Vengrijoje ir Čekijoje


              Kaslink dualumo. Šiaip iki Liublino unijos egzistavo teorinė galimybė, kad Lietuva ir Lenkija gali turėti atskirus valdovus, tik kad ji pasibaigė 1447. Antras svarbus momentas – aprašomu metu Lenkijos karaliumi turėjo būti Jogailaitis, o Lietuvos Gediminaitis. Taip jau sėkmingai sutapo, kad bet kuris Jogailaitis buvo ir Gediminaitis, tad ta dualumo problema ir išsisprendė pati savaime.

      • lokyz parašė:

        Nedraskau aš taip jau paprastai žmonių:)
        Jogailaičiai yra Lenkijos dinastijos pavadinimas, nes Karūnos soste sėdo nauja giminė, todėl ir naujas pavadinimas, nuo pradininko.
        Lietuvoje tai tie patys Gediminaičiai. Nors ir skirtingų šakų, bet Gedimino giminės linija išlieka, nesvarbu kuris pusbrolis valdo. Šiuo požiūriu nepertraukiama.

  2. Inga parašė:

    Tai gerai, visos tos enciklopedijos nieko neprideda prie to, ką jūs parašėt pačiame įraše.
    Jei Gediminaičių dinastijos pabaiga laikomi 1572 metai (vadinasi, Jogailaičiai įtraukiami į jos valdymo trukmę), tai nesąmonė teigti, kad ši dinastija valdė tik Lietuvą. Aš tik ir reagavau į šitą prieštaravimą.
    Žodis šaka/atšaka – ne esmė. Esmė ta, kad nelogiška nurodyti Gediminaičių dinastijos valdymo metus su Jogailaičių šaka, ir čia pat teigti, kad jie nevaldė Lenkijos, – tai jau atsiriboti nuo tos šakos.

    • grumlinas parašė:

      Jos pridėti negali, nes greičiau tik patvirtina tai, ką aš rašiau.
      Šiaip dinastiniai ryšiai tuomet buvo kur kas svarbesni, nei mums, įpratusiems prie dermokratinės politkierių karuselės, atrodo. Juk net Normandijos hercogas Vilhelmas, kuris užkariavo Angliją, tiesiog realizavo kažkuria dinastine linija savo turėtą paveldėjimo teisę į Anglijos sostą.
      Šiaip mano įrašas buvo apie Lenkijos valdymo pradžią, jei ką 😉 Nes Gediminaitis-Algirdaitis Jogaila, pradėdamas valdyti Lenkiją ir pradėdamas Jogailaičių dinastiją, iš esmės prarado LDK sostą dėl savo pusbrolio Gediminaičio-Kęstutaičio Vytauto intrigų. Tik kad vėliau Jogailaičiai dėl Lietuvoje likusios Gediminaičių šakos (Vytautas-Švitrigaila-Žygimantas Kęstutaitis) išmirimo galėjo tą sostą atsiimti Kazimiero Jogailaičio rankomis (ar užpakaliu, jei tai sostas 😉 )
      Šiaip viskas susiveda į terminologiją 😉 Kad pilani subalamūtinti, galima pasakyti, kad 1569-1572 nebebuvo atskirų Lenkijos ir Lietuvos sostų, tad tie Gediminaičiai-Jogailaičiai-ar-kaip-ten-juos valdė Abiejų Tautų Respubliką, t.y. nebe Lenkiją ir nebe Lietuvą 😉