Feed on
Posts
Comments

1796 – Rusijos imperatorė Jekaterina II per Lietuvos generalgubernatorių Nikolajų Repiną paskelbė Lietuvos gyventojams manifestą, kuriame pareikalavo prisiekti jai ir pripažinti „amžiną ištikimybę


Perskaičiau šitai ir prisiminiau, kad XXa. pradžioje lenkų kalboje buvo naudojamas toks paniekinantis žodis „kataryniarze“. Šiaip žodis „kataryniarz“ reiškia „katarynininką“, t.y. žmogų, grojantį katarinka. Tačiau XX amžiuje šis žodis įgijo ir paslėptą reikšmę – rusiško vardo Екатерина lenkiškas atitikmuo yra Katarzyna, t.y. jame galima išgirsti sąskambį su katarinka 😉 Tuomet sąvoka „kataryniarz“ buvo panaudota apibūdinti tiems lenkų šlėktoms, kurie 1904m. sudalyvavo paminklo Jekaterinai II atidengime Vilniuje, taip parodydami savo ištikimybę carizmui. Juk būtent Jekaterinos II valdymo laikais likviduota bajoriškoji Abiejų Tautų Respublika, tad priešiškumas Rusijos carienei buvo skiepijamas šlėktų šeimose nuo vaikystės. Bet atsirado grupė lenkų bajorų, vadovaujama Ipolito Milevskio, kuri nutarė, kad kur kas protingiau būti galingos Rusijos Imperijos ištikimais pavaldiniais ir už tai gauti privilegijų, nei patyliukais (ir ne tik) priešintis tai imperijai. Jie susitarė su tuometiniu Vilniaus gubernatoriumi, kad bus atšauktas draudimas lenkų bajorams pirkti žemę – šis draudimas buvo įvestas po 1863ųjų sukilimo (kai buvo masiškai konfiskuoti sukilime dalyvausių šlėktų dvarai) ir stipriai kirto per lenkų žemvaldystę, tuo pat metu gerokai palengvinant lietuvių nacionalinį atgimimą – carizmas, stiprindamas lietuviškąjį-mužikiškąjį nacionalizmą, taip tikėjosi įgyti atsvarą lenkiškajam-bajoriškąjam. Tiesą pasakius, nieko doro iš to neišėjo (bo nėra ko džinų iš burtelių išleidinėti), o galų gale gavome nepriklausomą Lietuvą.

4 Responses to “Sausio 31 politinis įvykis ir trumpas komentaras”

  1. kept parašė:

    Kilo baisi mintis apie negerbiamą szhaman’ą, kurio pavardė lygiai tokia pati, kaip ir to ipolito, ir mintys jo lygiai tokios – apie galingą Lenkiją rusijos sudėtyje o_O Negi dėliojasi taškiukai ant i ir ė?

    • grumlinas parašė:

      Kiek man yra tekę skaityti jo blog’ą, tai tiesioginio giminystės ryšio nėra, tačiau jis priklauso panašaus į herbą Korwin herbo Šlepowron šeimai. Šiaip gaila, kad taip išmanantis klausimą žmogus yra bukai antilietuviškas, antilenkiškas (taip, taip, jis nekenčia dabartinės Lenkijos) ir didžiarusiškas.

      • kept parašė:

        Kurį laiką ir aš jį skaitinėjau, bet vėliau supratau, kad sferose, kuriose maniau jį nusimanant, jis toli gražu nenusimanė, o tiesiog kažką žinojo, citavo ir savaip interpretavo.

        • grumlinas parašė:

          Na, tas bachūriuks yra labai ideologiškai kryptingas ir žino, ką jis turi įrodyti, nepriklausomai nuo pradinių duomenų 😉
          Vienintelis pliusas – neblogas fotoarchyvas