Feed on
Posts
Comments

1905.01.01 – Vilniuje įvyko Rusijos sionistų suvažiavimas. Čia įsikūrė Rusijos sionistų organizacijos būstinė


1897ųjų surašymo duomenimis, Vilniuje tarp 154 532 gyventojų buvo 61 847 (40,0 %) žydai, 47 795 (30,9 %) lenkai, 30 967 (20,1 %) rusai, 6514 (4,2 %) baltarusių, 3238 (2,1 %) lietuviai, 4171 (2,7 %) — kitų tautybių.
Remiantis 1916 m. gruodžio 14 d. (Vokietijos okupacija) duomenimis, Vilniuje buvo 138 794 gyventojai, iš kurių 53,67 % sudarė lenkai (74 466 gyventojai), 41,45 % žydai (57 516), lietuviai 2,09 % (2 909), rusai 1,59 % (2 219), vokiečiai 0,63 % (880), baltarusiai 0.44 % (644) ir kitų tautybių atstovai 0,13 % (193 gyventojai).

13 Responses to “Sausio 1d. politinis įvykis su komentaru”

  1. Voldemaras parašė:

    Su Naujais Metais!
    Sakoma yra: melas, didelis melas, begėdiškas melas ir..statistika…

    • grumlinas parašė:

      SU!
      Šiuo požiūriu statistika negailestinga. Kaunui ji irgi panaši, beja 😉
      Aišku, svarbu suvokti, kad lietuviai tuomet dar buvo neurbanizuota žemdirbių tauta, ir nesiparinti dėl šitų skaičių.

      • proffanas parašė:

        Gal dar reikia suprasti ir to meto aplinką; būti litofcu buvo anaiptol ne madinga 😉 . Panašiai ir dabar tuteišai prie tautybės rašo „lenkas“, nors su lenkais bendro turi dar mažiau, nei afroamerikiečiai su afroafrikiečiais.

        • grumlinas parašė:

          Teko matyti ir statistiką, kai per metus Vilniaus krašte lenkų sumažėjo 25%, o lietuvių išaugo 25%. Čia kai Lietuva atsiėmė Vilniaus kraštą 😉
          Anyway – ne mūsų reikalas žmonėms nurodinėti, kokios jie tautybės – kad ir senovėsd babiloniečiai. Paimk tuos žydus, kurie sovietmečiu į izraelius migravo – turbūt tik pusė jų, pasiekę Vienos paskirstymo punktą, vyko į Izraelį, kiti išsibarstė po pasaulį. O juk ieškojo tų savo žydiškų šaknų per visus galus, kad tik gauti iškvietimus…

          • proffanas parašė:

            Aš per jaunas, kad atsiminti kaip ten kas vyko, o ir žydų pas mumim reikia su žiburiu ieškoti… Pamenu tik vieną atvejį, kai buvau pusbernis (kokiais ’86), kaip emigravo kaimynų žydų šeima. Nuemigravo tiesiai Izraelin; su jų sūnumi mano jaunėlis brolis ligšiol ryšius palaiko. O daugiau nesu susidūręs.

            Anyway, manau, kad žydus liečianti tų laikų statistika yra ganėtinai tiksli. Niekas stambesniu maštabu neturėjo rimtesnio pagrindo apsimesti žydu, ar savo žydišką kilmę slėpti. Pas mus tik liankai mėgsta patapti litofcais, ir atvirkščiai… 🙂

            • grumlinas parašė:

              Mano prisiminimai dar iš Vilniaus – didžiulėse nedažytų lentų dėžėse išvažiuoantys žydai iš penkto aukšto kranu išsikelia turtą.

          • Voldemaras parašė:

            Kazlauskas buvo Kazlowski, Petrauskas- Petrowski, Sakalas- Sakalewch(Sakalowski), Kleiza- Kleizowski…o po
            to…Kleizauskas

  2. vjurdh parašė:

    surašymą lenkiška (kitokių nebuvo) vykdė

    • grumlinas parašė:

      1897 ir 1916 tikrai ne lenkai… 😉 o prieš 1939 taip, lenkai, bet 1940 jau lietuviai. todėl ir skaičiukai lakstė

      • Voldemaras parašė:

        Todėl statistika baisiau už patį baisiausią melą.
        Toks nuotykis:
        Kartą Nikita Chruščiov’as sukirto su John Kennedy kuris iš jų greitesnis bėgti. Kaip tarė, taip ir padarė -bėgo, kadangi John buvo gerokai sportiškesnis tai ir nugalėjo.
        Tarybinė(!) spauda parašė: „Jungtinėse Amerikos Valstijose surengtose valstybių vadovų bėgimo varžybose Nikita Sergejevičius atbėgo ANTRAS, o JAV prezidentas priešpaskutinis…“

        • grumlinas parašė:

          …Amerikiečių spauda parašė: „Mūsų prezidentas atbėgo PIRMAS, o sovietų premjeras – paskutinis“ 😉

          • Voldemaras parašė:

            Čia ir pasireiškia manipuliavimas skaičiais…