Feed on
Posts
Comments

Visi žinome, kad negerieji amerikonai visur plaukioja savo lėktuvnešiais ir bombina niekuo dėtus sadamus beigi benladenus. Kažkaip susimąsčiau, kurios valstybės dar turi lėktuvnešių? Sąrašiukas nėra tragiškai didelis, bet ir ne toks jau mažas:
JAV – 11 rikuotėje, 1 rezerve, 3 statomi
Italija – 2 rikiuotėje
Ispanija – 2 rikiuotėje
Indija – 1 rikiuotėje, 2 statomi, 1 perstatomas
Didžioji Britanija – 1 rikiuotėje, 2 statomi
Brazilija – 1 rikiuotėje
Prancūzija – 1 rikiuotėje
Rusija – 1 rikiuotėje
Tailandas – 1 rikiuotėje
Kinija – 1 perstatomas
Australija – 2 statomi
Vienžo, plaukiančių aerodromų, iš kurių galima argumentuoti savo politiką, yra ne tiek jau mažai.

Bet kalba ėjo ne apie lėktuvnešius, o apie sovietų sukurtą ir 1976-1991 metais naudotą denio lėktuvą Jak-38, kuris buvo pirmas toks aparatas sovietų laivyne (ir tuo man ypatingai įdomus). Deja, pirmas blynas buvo ganėtinai prisvilęs, tad patys sovietiniai lakūnai apie jį buvo neypatingai aukštos nuomonės:
1) iš 241 pagaminto lėktuvo sudužo 83 (34%), tad ne veltui gimė dainelė: «В небе реет грозный Як, Як об палубу …уяк!» (Danguje plasnoja grėsmingas Jak’as, Jak’as denin tekšt!)
2) Ypatingai mažas veikimo radiusas (maks skrydžio tolis 1300km, kovos radiusas 250-370km) ir menkas kovinis krūvis (1000-1700kg) suteikė Jak’ui dar vieną pašaipią pravardę: «Советская военная угроза: взлетел, напугал, приземлился» (Tarybinė karinė grėsmė: pakilo, išgąsdino, nutūpė).

16 Responses to “Pora žodžių apie denio lėktuvą Jak-38”

    • grumlinas parašė:

      Чушь, пиздеж и провокация – nupieštas tas lėktuvas, o startuoja normali raketa

      • Taškas parašė:

        Jo, nupaišytas, bet gerai nupaišytas. O kur tuptų? 🙂

        • grumlinas parašė:

          Vienkartinis už x-iolika melejonų… arba kamikadzinis 😀

          • Taškas parašė:

            Pretekstas( dar vienas ) subombinti Iraną:

            Сегодня иранские компании Air Farce и the Navy Admiral, отвечающие за субмарины, провели необычную военную демонстрации. Демонстрация должна была быть секретной, но в последнюю минуту была разглашена, чтобы позволить западной прессе сообщить о новых возможностях иранской оружейной промышленности. Далее небольшое видео о том, как проводились испытания.

            Источник: liveleak.com

    • grumlinas parašė:

      Kad išmokti EFEKTYVIAI naudotis lėktuvnešiais, neužtenka juos turėti – reiks kelių metų atkaklaus darbo, kad jis taptų operational ready. Įtariu, kad jis taps mokomuoju, o kiniečiai bandys kažką statyti savo, tačiau vėlgi – lėktuvnešis statomas keletą metų

  1. robertas parašė:

    Lėktuvnešis – gana griozdiška kovinė „mašina“, bu vienas neplaukioja. Sauganti palyda sudaro 10-20 įvairių laivų, kriuos, vėlgi, reikia aprūpinti kuru ir kt.
    Mano manymu, tai daugiau politikų žaislas pasaulinėje smėlio dėžėje 🙂

  2. DDb guru parašė:

    kažin kodėl autorius tokį video įdėjo, bo šis Jak’as galėjo kilti/leistis vertikaliai. O kadangi su lėktuvnešiais CCCP kariniuųoperacijų beveik nevykdė tai buvo lėktuvas apmokymams. Nors iš tikro tai buvo nevykėlis kaip ir 90% rusiškos technikos. Dėl lektuvnešių taip pat galima ginčytis, nes čia manau reiktų įskaičiuoti ir Helicopter/VTOL lektuvų ar net Mistral klasės carrier’us. Didžioji Britanija dar metų pradžioje turėjo tris lėktuvnešius (du nurašė) ir statosi tris naujus…

    • grumlinas parašė:

      Kadangi reikėjo efektyviai atrodančiso katastrofos, tai ir įdėjau tą video 😉
      Kaslink apskaitos – nesukau sau galvos dėl apskaitos, surašiau kaip Wikipedija liepė – nes jei pradėsime derėtis dėl Mistralių (kurie šiaip skirti desantui aptarnauti), tai išlįs ir dar visokių quasi-lėktuvnešių