Feed on
Posts
Comments

IMGP2609Marijos paveikslas
Ši freska italų menininko Mikelandželo Pallonio nutapyta Węgrowo Švenčiausios Panelės Marijos Ėmimo Dangun bei šventųjų Petro, Povilo, Andriaus ir Katerinos bažnyčioje.
Su šiuo paveikslu susijusi įdomi istorija. Jis unikalus tuo, kad pabrėžia ne tiek Kristaus, kiek Marijos kančią. Tai va, karo metu į bažnyčią užėjo aukšto rango vokiečių karininkas. Apėjo, apžiūrėjo, o prie šio paveikslo išstovėjo bene valandą. Kitą dieną užėjo vėl, tiesiai prie paveikslo, vėl žiūrėjo kokią valandą. Trečią dieną, jam vėl žiūrint į paveikslą, prisistatė jau susinervinęs lenkų kunigas, kuris pasidomėjo, kas čia yrA? Į tai vokiečių karininkas atsakė, kad jis yra apvažiavęs daugybę Europos muziejų ir bažnyčių, pats renka paveikslus, bet tokį įspūdingą mato pirmą kartą. Tai jis planuoja iš netoli esančio konclagerio atsigabenti kalinių, kad jie tą paveikslą išimtų iš sienos ir jis tą meno kūrinį parsigabens į Berlyną. Kunigui žandikaulis stuktelėjo į grindis, tačiau jau buvo pietų metas ir jis pasikvietė karininką kartu pavalgyti. Valgant kunigas bandė atkalbėti karininką nuo jo užmačios, bet tas jau buvo viską suplanavęs ir nesileido perkalbamas. Galų gale kunigui į galvą šovė išganinga mintis ir jis pasakė vokiečiui: „Bet juk jūs jau nugalėjote, tad galite bet kada atvažiuoti čia pasižiūrėti to paveikslo. O juk jis yra nupieštas ant tinko. Tarkime, kaliniai jį sėkmingai iškals su sienos gabalu. Tarkime, jį sėkmingai pakraus į sunkvežimį, prikrautą kokų minkštų patiesalų. Tarkime, jis atlaikys kelių šimtų kilometrų kelionę Lenkijos ir Vokietijos keliais. Tarkime, jį pavyks sėkmingai iškrauti ir patalpinti į kolekciją. Bet jeigu nors viename etape nepavyks – šito paveikslo tiesiog nebeliks, nes jis subyrės…“ Vokietis susimąstė, o paskui pasakė, kad jis apsigalvojo ir paveikslo nebekrapštys iš sienos.

P.S. Węgrowas turi gana stiprias lietuviškas šaknis – 1593-1664 metais jį valdė radvilos, jis buvo reformacijos centru.

8 Responses to “Istorija apie vieną paveikslą”

  1. liuka parašė:

    na Rusu(sovietu) karinikas butu vietoj,neklauses jokiu aiskinimu,pasikvietes koki kareivi kuris moka piesti ir lieptu nupaisyti ant priesisko stabo grazu ideologiskai teisinga „Vaizdeli“.

    • grumlinas parašė:

      Sovietų karininkas greičiausiai net nebūtų užėjęs…

      • Taškas parašė:

        Beje, toks sovietų majoras pats to nenorėdamas išsaugojo kelias freskas Kauno karininkų Ramovėje. Vietoj to, kad jas uždažytų aliejiniais dažais laikinai uždengė faneriniais skydais su lozungais.
        Tas „laikinai“ gavosi iš tikrųjų laikinai.
        Bet jo garbei- visumoj turtą išsaugojo, netgi ar ne 9 metrų ilgio stiklą, dengiantį vienos menės stalą.

  2. Grumlino palėpė parašė:

    […] Istorija apie vieną paveikslą Marijos paveikslas Ši freska italų menininko Mikelandželo Pallonio nutapyta Węgrowo Švenčiausios Panelės Marijos Ėmimo Dangun bei šventųjų Petro, Povilo, Andriaus ir Katerinos bažnyčioje. Su šiuo pa… […]

  3. Arvydas parašė:

    Lenkų kunigas atliko neurolingvistinio programavimo (NLP) veiksmą 😉

  4. Andu parašė:

    … vat tai Palonis – prichaltūrino visoje Ržečpospolitos teritorijoje… 🙂