Feed on
Posts
Comments

…sprendžiant iš ten piešiamų karikatūrų:

Turint omenyje, kad ir Egipte kyla anti-izraelietiškos nuotaikos, šitame regione įtampa tik augs. Arabiškasis pavasaris pereina į karštą vasarą?

8 Responses to “Libija: panašu, kad sukilėliai su Izraeliu nedraugaus,…”

  1. Paulius A. parašė:

    Na, tarp arabų ir Izraelio visada įtampos buvo.
    Tačiau Libija niekada nebuvo draugiška Izraeliui, tai čia kaip ir ne problema.
    O dėl Egipto sunkiau. Nes demilitarizuotas Sinajaus pusiasalis „is no more“. Iki demilitarizacijos Egipto manevrai jame baigdavosi Izraelio atakomis. Dabar įtampa tik kils. Tikėkimės, kad Izraelis ir Egiptas skirs daug pastangų diplomatiniams kontaktams ir pasitikėjimui stiprinti. Priešingu atveju, ką žmonės nuvertė teks kokiai Amerikai vėl atstatyt.

    • grumlinas parašė:

      Na taip. Kadafis visad buvo super-anti-izraelietiškas, nes saugiai pasislėpęs už Egipto. Ateinantys valdžion sukilėliai gi labai sasvotiškai jį įvardina Izraelio agentu, kas gali reikšti netgi žymiai radikalesnę Libijos poziciją, ypač turint omenyje, kad Libijoje valdžion ateina islamistai (kurie, galbūt iki sustiprėjimo, kurį laiką slėpsis už dabartinių sukilėlių oficialių vadovų nugaros). O Egipte kylančios anti-izraelietiškos nuotaikos kaip valstybinė politika gali būti įformintos po artėjančių rinkimų, kur vėlgi tikimasi islamistų pergalės. Pridėkim laukiamą Palestinos valstybės pripažinimą 1967ųjų sienose – mažai nepasirodys…

      • Paulius A. parašė:

        Huh… Na, dėl radikalesnių islamistų Libijoje tai ne itin pritarčiau. Libija šiaip gan sekuliari valstybė. Kone labiausiai nuo religijos nutolusi iš Šiaurės Afrikos šalių. O Nacionalinę tarybos pagrindas – išeiviai dėstytojavę garsiausiuose Vakarų universitetuose, kai kurie buvę Gadafio režimo pareigūnai (o tas režimas tikrai religingumu nepasižymėjo).

        • grumlinas parašė:

          Sekuliarumas greit ten baigsis IMHO. Ypač turint omenyje, kad didžioji dalis kovinių ir kovingų sukilėlių pajėgų, ypač Tripolyje, yra vienaip ar kitaip „al-kaidizuoti“ arba bent jau turi pro-islamiškas šaknis.

  2. pričkus parašė:

    Copy/paste: Россия признала ливийских повстанцев легитимными властями страны. Агония ливийского режима продолжается.

    Читать полностью: http://www.gazeta.ru/politics/2011/09/01_a_3752145.shtml

    • grumlinas parašė:

      Yep:
      Russia recognised the NationalTransitional Council (NTC) as Libya’s legitimate authorities on Thursday, moving to increase its influence in postwar reconstruction and protect its economic interests in the oil-producing North African nation.
      „The Russian Federation recognises the National Transitional Council as the current authorities and takes note of its declared reform programme, which calls for the development of a new constitution, the holding of general elections and the formation of a government,“ the Russian Foreign Ministry said in a statement. – Reuters

  3. pričkus parašė:

    Kaip manai, Gintarini, ką tai galėtų reikšti (aplenkdamas Tavo klausimą, galvoju, kad ruseliams tai buvo sunkus apsisprendimas…)

    • grumlinas parašė:

      Rusijos valdžiai neypač, nes Kadafis pašiko jiems kaip ir europėnams, užsisakydamas karinės technikos už kelis milijardus, o realiai nupirkdamas kažkokių remonto paslaugų ir detalių už kažkiek milijonų. Tik kad tradicinis priešiškumas Vakaramas rusams pakišo koją, uždelsiant pripažinti naująją valdžią