Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 76 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1935 – Adolf Hitler orders the Luftwaffe to be re-formed, violating the provisions of the Treaty of Versailles.

Kas mane labiausiai stebina – Luftvafė atkurta 1935isiais, o po 4,5 metų ji tvatiijo vieną po kitos Europos šalių karines oro pajėgas, kurios buvo kuriamos ir vystomos nepalyginamai ilgiau. O ir technika, kurią 2PK pradžioje turėjo Luftvafė, skirtingai nuo mitų, nebuvo pati-pačiausia. Didžiausias turtas, kurį turėjo vokiečių lakūnai – geras pasiruošimas, leidęs metus viešpatauti Europos oro erdvėje, kol nebuvo susidurta su RAFu. Ir tik Hitlerio strateginė klaida, kai jis liepė bombarduoti Londoną ir anglų miestus vietoje to, kad sunaikinti aerodromus ir aviagamyklas, išgelbėjo tiek Didžiąją Britaniją, tiek (ko gero) ir visą pasaulį.

2009: Šiandien prieš 73 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1936 – Adolf Hitler opened the 1st Volkswagen plant in East Germany.

Tai va, Hiltleris sukūrė lietuvių tautinio automobilio markę. Jei ne Volkswagen – lietuvis iki šiol arkliais važinėtų 😉

3 Responses to “Vasario 26 prieš NN metų”

  1. Voldemaras parašė:

    Kas link dėl Luftvafe, tai dauguma vokiečių lakūnų dar toli iki 1935m. buvo ruošiama Lipeck’e. Net ir „pats“ Herman Goring(Geringas) ten kurį laiką dirbo skraidymų instruktoriu ir … paliko palikuonę dukrą( NKVD labai tuo naudojosi).
    O dar, jeigu kam įdomu, tai per WWII ant Lipeck’o nenukrito nei viena bomba, nes vokiečių lakūnų palikuonių ten radosi ir daugiau…

    • grumlinas parašė:

      Taip, bet masinio paruošimo tokiomis sąlygomsi nevyko. Nors va būtent aukštos kvalifikacijos lakūnų elitą tikrai buvo galima paruošti. Kaip kad mūšyje vokiečių puskarininkis be vargo komanduodavo būriui (karininko lygmuo) ar eilinis kareivis skyriui (puskarininkio lygmuo)

    • Taškas parašė:

      Yra ir kita versija – atseit, nebombordavo, nes norėjo ten įkurt kurortą. O skraidymo mokykla buvusi svastikos formos, tad teko sparnus nugriauti.