Feed on
Posts
Comments

Šiandien pereisime prie to, ko mums dažniausiai ir prireikia – žemėlapių ir vaizdų. Taigi – inateraktyvūs atlasai Internete, kuriuose galime rasti kelių ir miestų schemų, kosminių vaizdų ir kitokių gėrybių.
Žemiau pateiktuose atlasuose kai kur bus duriama pirštu į Kauną.

Pradėsime nuo turbūt aktualiausio lietuviams ir populiariausio atlasoHnit-Baltic sudaryto Maps.lt, kuriame rasime tikrai pilnavertį
Lietuvos kartografinį atvaizdą. Į reikalingus objektus pateksime, užpildę paieškos laukus.
Kitas ypatingai populiarus atlasasGoogle Maps, kurį paruošė, be abejo, Google. nagi, durkime pirštu į Kauną. Šiame atlase galiem grožėtis ir kosminiais Žemės vaizdais, analogiškais Google earth.
Mažiau populiarus, bet irgi naudotinas atlasasMapQuest. Čia irgi pasižiūrėkime, kur tas Kaunas. Šis atlasas skirtas daugiau keliaujantiems automobiliais, tad jame yra ir atitinkamos informacijos (netgi apie degalų kainas) jei tokia buvo surinkta.
Skirtingai nuo kitų atlasų, Terra Server pagrindas – kosminis vaizdas su uždėta informacija. Kaunas, be abejo čia irgi yra.
Visi žinome Wikipedia internetinę enciklopediją, tačiau gal ne visi susidūrėme su jos atlasu Wikimapia, kuri irgi panaudojo savo pagrindui kosminius vaizdus, pasiskolintus iš Google. Šiame atlase yra pridėta daug įvairios informacijos, pateiktos naudotojų. Kaunas ir čia nepamirštas.
Ne vienas pakeiksnojame firmą MicroSoft (nors ir nenustajame naudotis jos sukurta programine fatware įranga). Ji yra paleidusi keletą internetinių paslaugų, ir viena iš jų yra MicroSoft Encarta Map Center – tikrai geras informacijos šaltinis, sukurtas klasikinio atlaso stiliumi. Kaunas pažymėtas ir šiame atlase.
Kažkiek silpnesnis, tačiau irgi vertas aplankyti yra Maps for Free atlasas, kuris specializuojasi gražiame reljefo atvaizdavime. Kauno paieška ir čia davė teigiamus rezultatus.
Atlasas, apjungiantis kelis kosminių ir aerofotografinių vaizdų šaltiniusFlash Earth vertas dėmesio. Bėda, kad toli gražu ne visi šaltiniai vienodai dengia visą Žemę (Lietuvai galime rasti tik kosminius vaizdus iš Google), bet vistiek verta pasižiūrėti į Kauną.
Automėgejams skirtas dar vienas atlasas su kelių informacijaMap24, pagrįstas Wikimapia duomenimis. Gal kiek primityvokas, tačiau Kauną surasime ir čia.
Dar vienas atlasas, panaudojęs Wikimapia duomenis – ACME Mapper. Kauno schemą lai verina patys kauniečiai.
Galbūt pavargome nuo Wikimapia klonų, tačiau supažindinsiu su dar vienu – MultiMap, kuris pateikia gana nablogą Kauno pravažiavimų schemą.
Grįžtant prie originalų atlasų, paminėsiu GeaBios, derinantį kosminę nuotrauką su kita informacija. Kauno vaizdas čia nelabai koks, bet… „dovanotam arkliui į dantis nežiūrima“.
Neypač aukštos kokybės kosminius vaizdus naudojantis Image Atlas nusipelno vizito. Bent jau kad vėl pažvelgti į Kauną.
Dar vienas grubokus kosminius vaizdus naudojantis atlasas – McFly neskirtas detaliai navigacijai, o daugiau greitam Landsat palydovų vaizdų peržiūrėjimui. Tačiau Kauno vaizdas čia nežavintis.
Atlasas, ko gero neturintis didelės praktinės vertės, tačiau tikrai įdomus pasižiūrėti, kaipgi mūsų žemė atrodo naktį – – Blue Marble. O Kaunas ir nemaža Lietuvos dalis – tik šviesos salelės tamsos jūroje.
Na šiandien tiek, insternetinių atlasų temą pratęsime sekantį kartą.

Comments are closed.