Feed on
Posts
Comments

…o gal ir niekad neturėjom: Hadžas ir Eid al-Adha
Hadžas – kasmetinė privaloma bent kartą gyvenime musulmonų kelionė į Meką. Be to, dauguma keliauninkų ta pačia intencija aplanko ir Mediną, nors tai neprivaloma. Jei neturi pinigų – gali susimesti kelios šeimos vienam keliauninkui. Keliauninkas po kelionės atpažįstamas iš to, kad jis gali nešioti čalmą. Šiaip įmanomas ir šioks-toks cheat’as – gali kelis kartus aplankyti kitas šventas vietas, ir tai atstos vieną kelionę į Meką. Pavyzdžiui, Kairuano (Tunisas), trečios pasaulyje pagal šventumą (po Mekos ir Medinos) musulmonams vietos aplankymas septynis kartus tolygus vienam Hadžui. Tiesa, man teko ten būti: įdomus ir labai griežtas miestas – visos moterys „suvyniotos į paklodes“, jokio alkoholio už viešbučių ribų, jokių savarankiškų vaikščiojimų/slampinėjimų nakties metu, įėjęs į kapines pafotografuoti buvau iš ten išvarytas pasipiktinusių vietinių šūksnių.
Pasibaigus Hadžo laikotarpiui, rengiama Eid al-Adha šventė, kurios metu privalomas gyvulių (avių ir ožkų) aukojimas. Šių gyvulių mėsa vėliau išdalinama vargstantiesiems. Tarp kitko, visi turintys pakankamas pajamas muslumonai dešimtą šitų pajamų dalį (be jokių atsikalbinėjimų) aukoja vargstantiems, tačiau tai nereiškia, kad tai išdalianama tiesiog gatvėje – visų pirmiausia pasirūpinama artimesne gimine, paskui tolimesne, o tik po to jau ateina gatvės vergetų eilė.

5 Responses to “Mes tokių švenčių nebeturim….”

  1. Evaldas parašė:

    Turim turim -prisivalgymo ir prisigėrimo šventę – Kalėdas 😀

  2. Evaldas parašė:

    Beje pas tave dažnai būna problemų su komentarų rašymu – parašas komentrą, spaudi pateikti komentarą ir tada išmeta puslapį, kur „error Error 50x: laikina problema“.

  3. grumlinas parašė:

    Na, varguoliams neaukojam 10% nuo atlyginimo…
    Serveris su WordPress’u nesutaria kai kada – mano provaideriai bando rasti, kas ten yra, bet nu niekaip… 🙁

  4. Eimantas parašė:

    O kaip šiais laikais yra su Meka? Ar netikiai gali pvz Kaabą pamatyt?

  5. grumlinas parašė:

    -> Eimantas – prisipažinsiu sąžiningai, nesu žento apie tai klausęs (o gal tikrai reiks prie progos paklausti), bet kiek žinau – NE. Be abejo, gali pabandyti prisiklijuoti prie kokios nors maldininkų grupės (niekas nevyksta pavieniui, viskas ten labai organizuoata), bet įtariu labai greit demaskuotų dėl nemokėjimo elgtis. Yra variantas suimituoti perėjimą į įslamą, jei nebaugina apipjaustymas ;0 , bet ten ilgas grajus išmokti visas apeigas