Feed on
Posts
Comments

Suprasti kitus

Šiandien buvau svečiuose pas gminietį, kuris radikaliai pakeitė savo asmeninį gyvenimą. Susitikau su man nepažįstamais ir manęs nepažįstančiais žmonėmis. Susipažinom, pasišnekėjom, pasisėdėjom ne prie vandens stiklinės. Ir visą gerą pusdienį bei vakarą manęs nepaliko mintis apie supratimą.
Kas iš mūsų nėra girdėjęs sakralinės frazės „Suprask ir mane“? Juk neretai mes matome kitų žmonių poelgius ir mums ganėtinai sunku suprasti, kokia gi tokių veiksmų priežastis. Bet tada turbūt stengiamės tą padaryti, panaudodami visą mūsų turimą informaciją. Mes išmokome pamatyti pasaulį pasinaudodami aplinkinių ir savo pačių patiritimi. Ir tada visas šitas žinių ir patirties bagažas mums suteikia galimybę priimti kitų padarytus pakitimus pasaulio sandaroje. Galbūt, tai ne visada lengvas ir greitas procesas, ne visada mums malonus, tačiau būtent jis leidžia mums pakelti savo pačių ir viso pasaulio supratingumo lygį.
Kiekvieno iš mūsų supratingumo lygis skirtingas, nes jis vystosi priklausomai nuo amžiaus ir patirties. Juk dvimetis vaikas visiškai kitaip supranta pasaulį nei šešiolikmetis paauglys ar trisdešimtmetis suaugęs. Iš kitos pusės – jei tas šešiolikmetis elgiasi kaip dvimetis – mes tai įvertiname kaip nebrandumą ir socialinio išsivystymo lygio neatitikimą. Tik čia vėlgi svarbu neužmiršti, kad kaip kad kiekvieno iš mūsų kelias yra skirtingas, taip ir kiekvieno iš mūsų vaidmuo šiame pasaulyje yra skirtingas. Tad galbūt protingiausia yra ne teisti kitus pagal savo reikalavimus, o pabandyti suprasti. O supratus kažką sau pačiam, dažnai nebelieka ir ką bei už ką teisti.

8 Responses to “Suprasti kitus”

  1. Eugenijus parašė:

    Ne visada, bet retkarciais tikrai verta pameginti suprasti kitus 🙂

  2. grumlinas parašė:

    „suprasti“ – ne visda reiškia „pateisinti“ ar „atleisti“

  3. Marius parašė:

    Čia ne apie tolerastiją kalba netyčiom? Va ir vėl nerimsta:
    http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=28126659

  4. grumlinas parašė:

    Nea, aš rašiau ne apie tai – mano giminietis yra lesbietis, bo myli moteris 😉
    O kaslink TŲ dalykų – paskaičius kažkaip norisi spiritu ekraną pradezinfekuoti.

  5. Marius parašė:

    Tai va tik kad ekranas nėr kaltas… Įdomu, kodėl jie nesugalvoja po Kauną pasivaikščiot, turbūt kad ir kokie ereliai jaučiasi (nors kažkaip apie kitą paukštį pagalvojau), drąsos visgi turbūt trūksta 😀

  6. grumlinas parašė:

    Žino, kad Vilniuje kailin negaus 😉

  7. Eugenijus parašė:

    Ei, na nereik cia tokiu uzuominu 😛

  8. Marius parašė:

    grumlinas -> Nee, nereik taip… Vilniuj kailin turbūt gautų mažiau negu Kaune 😉