Feed on
Posts
Comments

…bet V.Radžvilas, ko gero, yra teisus:
Sąjūdžio pastangomis atkūrus nepriklausomą Lietuvos valstybę tikėtasi, kad ji taps demokratine ir laisva šalimi. Priklausomybė civilizuotų ir demokratiškų Vakarų šalių bendrijai turėjo tapti papildoma garantija, jog mūsų šalies piliečiams niekada nebeteks patirti ne tik totalitarinio valdymo baisumų, bet net ir menkiausių jo apraiškų. Atrodė, kad Lietuvoje bus tvirtai ginamos žmogaus ir piliečio teisės, o ypač – Konstitucijoje įtvirtinta sąžinės, minties ir žodžio laisvė.
Šios viltys neišsipildė. Į Lietuvos visuomeninį ir valstybinį gyvenimą sugrįžta ir stiprėja politinė ir ideologinė prievarta. Ji įgyja naujos totalitarinio valdymo formos bruožų. Tokio valdymo požymių gausėja, jie darosi vis akivaizdesni. Lengviausiai ir greičiausiai juos atpažįsta sovietinio komunistinio totalitarizmo sąlygomis gyvenę Lietuvos žmonės.
Šalyje vis atviriau reiškiasi vadinamosios „pažangios jėgos“ – negausios, bet agresyvios visuomenės grupelės, kurios, pretenzingai pasiskelbusios „vakarietiškos civilizacijos“ skleidėjomis, mėgina prievarta primesti savo ideologiją, vertybes ir gyvenimo sampratą tautos daugumai. <...>
Dangstydamiesi skambiais „demokratijos“, „laisvės“, „lygybės“, „tolerancijos“ šūkiais liberalistinio totalitarizmo diegėjai sparčiai grąžina tautą ir šalį į ideologinės bei politinės priespaudos laikus. Vis atviriau ir įžūliau viešojoje erdvėje puolami savarankiškai, laisvai ir kritiškai mąstantys ir kalbantys žmonės. Tikintiems krikščionims ar krikščionybės civilizacinį bei kultūrinį vaidmenį pripažįstantiems ir gerbiantiems asmenims uoliai klijuojamos iš sovietmečio ateizmo arsenalo pasiskolintos „klerikalų“ „tamsybininkų“, „pažangos priešų“ etiketės. Tiesa, „pažangiųjų jėgų“ žodynas ir ideologinių etikečių arsenalas šiek tiek pasikeitė ir praturtėjo. Krikščioniškomis gyvenimo ir žmonių santykių sampratomis besivadovaujantys, tautiškai susipratę ir patriotiškai mąstantys žmonės vadinami jau nebe „reakcionieriais“, „retrogradais“, „buržuaziniais nacionalistais“ ar „fašistais“. Šiandien jie tapo „homofobais“, „rasistais“, „ksenofobais“, „laisvės ir lygybės“ priešais.

Už nuorodą ačiū grippen 🙂

8 Responses to “Gal aš ko ir nesuprantu,…”

  1. Giedrė parašė:

    man tuo kartu patinka ir nepatinka politologai/filosofai – gal ir pasako tiesios, bet numeta ją kaip kokią bombą – tvarkykitės. Esė be sprendimų. Ir aš tikrai gilinausi į tai, ką jis rašė ir nesupratau nieko ką jis norėjo tuo pasakyt. Kas tos apraiškos? kas tas liberalusis totalitarizmas?
    Mano galva dabartinis ES prezidentas H. Van Rompuy, kuris yra totalus konservatorius aiškiai išsakė savo poziciją tiek dėl ES plėtros, tiek dėl nacionalumo.
    Tai kas nors gali paaiškint apie ką čia, 8 dešimtmečio vaikiui ;]

  2. Dalius parašė:

    Ačiū dievui neteisus. Ir išvis į vieną mintį tiek suplakta, kad panašiau į „atsipiskit nuo manęs – aš visada teisus“, o ne bandymą pasakyti kažką konstruktyvaus.

  3. grumlinas parašė:

    -> Giedrė, Dalius – Radžvilo bėda – kad jis tą straipsnį parašė taip, tarsi visa auditorija žinotų oš praktinės patirties, kas tai yra totalitarizmas, t.y. skaitytojui būtų 35-40 metų. Tad ir gaunasi toks sujauktas rašinys, nes, kiek bekaitytum protingų knygelių apie sovietinį režiąm – jo nepatyrusiam ir užaugusima jau Nepriklausomoje Lietuvoje kai kurie dalykai yra mistika.
    Įtariu, reiks straipsnio komentarą kada suregzt

  4. Denis parašė:

    -> Grumlinas. Būtų įdomu tą straipsnio komentarą paskaityt.

    Bijau prisipažinti kitų šios palėpės lankytojų akivaizdoje, bet skrandžiu aš jaučiu kažką panašaus, ką rašo Radžvilas.

  5. grumlinas parašė:

    -> Denis – yra būtent taip, kaip tu ir rašai – „skrandžiu aš jaučiu kažką panašaus, ką rašo Radžvilas“ – t.y. galvoje tos mintys yra, bet daugiau kaip nuojauta, kurią gana sunku išreikšti taip, kad tą suprastų kiti. Ir suprastų ne kaip kažkokių konkrečių faktų rinkinį, nes ir tie faktai dažnai būna tokie, hmm, „kaip pasuksi – tą ir gausi“, o būtent tą visinį neramumą dėl mūsų visų padėties. Nes ta padėtis nėra gera.
    Jooo, jaučiu, teks kažką tikrai parašyt protingo, o ne kaip apie šunis, draskančus aligatorių 😉

  6. Denis parašė:

    Pirmadienio rytui „šunys, draskantys aligatorių“ labiau tinka 🙂

  7. Ikaras parašė:

    Mano kaime,kuris isdidziai tituluojasi miestu,tolerastu ne tik su ziburiu,bet ir su bonka nerasi -zodziu viskas po senovei 🙂 Kada pas mus prasibraus Briuselio liberastai-labai sunku 🙂

  8. grumlinas parašė:

    Tolerastija – liūdna Lietuvos tikrovė…