Feed on
Posts
Comments

Štai atėjo eilė scenoje pasirodyti ir ispaniškajam tigrui – licenziniam amerikiečių šautuvo Winchester Model 1892 variantui El Tigre. Pagal dydį iš visų tigrų jis kol kas mažiausias, bet kiekiu toli lenkia visus kitus – net 1,034,687 šitokių tigriukų pasklido po pasaulį. Žiūrint į paveikslėlį, man kažkaip asociacijos su amerikiečių Laukiniais Vakarais ir XIX amžiaus pabaiga kyla, bet va tikrai nustebau dėl to, kad tarnavo jis iki 1980ųjų. Devyniasdešimt metų konstrukcijai… Nors būtent šaunamieji ginklai yra ypač konservatyvūs – išgrynintos ir paprastos konstrukcijos tik dabar pradedamos keisti vis tobulesnėmis ir sudėtingesnėmis. Viskas puiku, tik va su jų ilgaamžiškumu turbūt jau bus nekas…

5 Responses to “Savaitgalio tigras: El Tigre šautuvas”

  1. Rytis M parašė:

    Ta pati vinčesterio kilpa valdoma mechanika ir dabar dar gaminama- perdaug gera šita J Browningo konstrukcija kad į užmarštį nueitų per šimtą metų. El Tigre buvo ne kovinis ginklas- jis buvo skirtas tiems, kam reikėjo ginklo, bet kas galėjo ilgai jo ir nepanaudoti- civilinei gvardijai, apsauginiams, policininkams. Pilietinio karo metais jų gamyba baigėsi, jie buvo pakeisti „destroyer“ karabinais- pistoletiniam kalibrui pritaikytais mauzeriais.

    • grumlinas parašė:

      Tai Wikipedijoje tas maždaug ir išdėstyta, kad pagalbinių dalinių ginklas. O tos kilpos veikimą aš pirmąkart aiškiai pamačiau filme „Dersu Uzala“

  2. Rytis M parašė:

    Per „Dersu uzalą“ buvo taip pat brauningo konstrukcijos šautuvas- Winchester 1895.
    http://world.guns.ru/rifle/rfl25-e.htm

    Šie šautuvai su šiek tiek skirtinga paskirtimi- El tigre ir jo amerikietiškas prototipas buvo lengvi karabinai, kurie buvo skirti revolverių šoviniams su dūminiu paraku. Tai nebuvo koviniai ginklai, daugiau medžiokliniai, savigynos ar bendrąja prasme „jei prireiks“ šautuvai. Mechaniką jų buvo pakankamai silpna, dėtuvės vamzdinės, talpinančios nemažai šovinių, kurie buvo nelabai galingi.

    Winchester 1895 buvo Brauningo sukurtas kaip kovinis šautuvas, galintis naudoti galingus šovinius. Tai buvo bandymas prakišti savo produkciją pasaulio armijoms. Konstrukcija buvo gerokai tvirtesnė, turėjo dėžinę dėtuvę, kurią buvo galima pripildyti greičiau. Vinčesterio didžiausias kontraktas ir buvo būtent imperinė Rusija, JAV kariuomenė šių ginklų nepriėmė- pasirinko norvegiškus Krag, kuriuos labai greit pakeitė Springfield, kurie buvo nukopijuoti nuo mauzerio. Bet medžioklei šis ginklas tiko ir buvo pakankamai sekmingas gaminys- Teodoras Ruzveltas tokį naudojo Afrikoje ir vadino „liūtų vaistais“.

    • grumlinas parašė:

      Aišku, ačiū už info. Sėkmingas užtaisymo mechanizmas buvo bandomas panaudoti visur, kur tik įmanoma 😉

  3. Rytis M parašė:

    Tas jo sekmingumas kaip kada pasiteisindavo- veikdavo jisai greitai, lengvai išmesdavo sulankstytus ar brokuotus šovinius, ar nusprogusias tūtas, kas buvo svarbu tais senais laikais, bet juo buvo nepatogu šaudyti gulint, dėl to Winchester 1895 ir neprigijo kariuomenėse.
    Pirmas toks mechanizmas atsirado Henri šautuve pas šiauriečius pilietinio karo metais ir buvo rimtas argumentas prieš pietiečius su muškietomis ar vienšuviais. Per kažkurį Rusų-Turkų karą rusai su vienšūviais berdanais gavo velnių nuo turkų su importiniais Vinčesteriais.

    Toks mechanizmas buvo Vinčesterio apraizgytas patentais ir buvo tapęs jų prekiniu ženklu. Vinčester firma buvo sukurusi ir tokios sistemos šratinių šautuvų, bet mechanika jau veikė ant ribos, taigi devyniolikto amžiaus pabaigoje buvo pereita prie pompų.