Feed on
Posts
Comments

2011: Šiandien prieš 63 metus
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1948 – LSSR MT nutarimu nacionalizuoti visų tikybų maldos namai, kiti bažnyčių pastatai bei kulto objektai. Pradėtas ideologinis Lietuvos Katalikų Bažnyčios puolimas.

…o 1988aisiais Arkikatedra grąžinta tikintiesiems. Ateistinis blūdas tetruko 40 metų.

2009: Šiandien prieš 910 metų
Trumpa frazė iš Wikipedijos:
1099 – First Crusade: 15,000 starving Christian soldiers march in a religious procession around Jerusalem as its Muslim defenders look on.

Pamąsčiau apie kryžiaus žygius. Kadaise tai buvo šventas reikalas, o o koks buvo skandalas prieš keletą metų, kai prezidentas Bušas paskelbė KRYŽIAUS žygį prieš terorizmą. Koks islamistų spiegimas kilo, kad krikščionys vėl ruošiasi užpulti musulmonus… Ir kaip žviegė tolerastai, auklėdami Bušą. kad taip įžeisti šventi musulmonų jausmai tai jau piesiec… Kokių muslmonų, leiskite paklausti? Tų, kurie naikino bokštus-dvynius? Tų, kurie sprogdino šimtmečius išstovėjusias statulas? Tų, kurie uždraudė moterims mokytis skaityti ir rašyti? Tų, kurie sodino į kalėjimus bebarzdžius vyrus? Nereikia lialia apie mažus baltus ir pūkuotus musulmonus, kuriuos skriaudžia dideli juodi baisūs krikščionys… Abi pusės, įsivėlusios į konfliktą, turi savo juodų dėmių.
Nors, kai pažvelgi į visą šitą reikalą iš lietuvio varpinės – kryžuočiai mums ytra blogis. Buvo, yra ir bus istorinis priešas, su kuriuo mes kariavome kelis šimtus metų. Mes nejaučiame jokios simpatijos kryžuočiams ir nesiejame su jais jokių posityvių asociacijų. Dar daugiau – mes (beveik) sąmoningai nesidomime kryžiaus žygiais. Kaip visdėlto negatyvi istorinė patirtis gali nutrinti visą istorijos sluoksnį…

2 Responses to “Liepos 8 prieš NN metų”

  1. Zigmantas parašė:

    Dėl Bušo, tai grynai iš karinės pusės vadiniti karinę operaciją vardu kuris vietiniams asocijuojasi su priešu yra klaida, jei jau siunti karius į Iraką ar Afganistaną tai bent jau neaitrink situacijos. Panašiai jei koks politikas ar derybininkas atvykęs į Lietuvą kad ir juokais pasakytų kad atvežė „Stalino saulę“, asocijacijos iškart neigiamos.

  2. grumlinas parašė:

    Na, žodis „crusade“ tikrai nebuvo pats geriausias, gal geriau būtų tikęs „holy war“, bet kad jau taip įvardino – taip jau įvardino, tiesiog tas reikalas buvo labai jau sureikšmintas. Nors šiaip islamas pagrindinai plito užkariavimų pagalba – paimk iš pradžių arabų karus – prieita iki Prancūzijos, paskui turkų-otomanų agresiją – prieita iki Vienos. Krikščionybė pradiniu laikotarpiu Europoje ploto taikiai, tačiau „atsigriebė“ Amerikoje, kur prievartinis jos diegimas yra palydėtas ištisų civilizacijų fiziniu sunaikinimu.

    O dėl „Stalino saulės“ tai čia liux palyginimas – iš tikrųjų, mes tokio palyginimo tikrai nesuprastume net juokais – per didelės neigiamos asociacijos.