Feed on
Posts
Comments

Kažkadaise esu trumpai užsiminęs apie HDR (High Dynamic Range Imaging – aukšto dinaminio diapazono vaizdai) nuotraukų gavimo ir apdorojimo techniką.
Tai vat dar vienas straipsnelis apie tai, ar gali HDR pagelbėti nuotraukai. Verta bent permesti akimis, kad būtų aiškiau, kaip tos keistokos nuotraukos užgimsta.

Šis fotografavimo metodas tampa vis populiaresnis, nors mano asmenine nuomone tai jau patapo mados dalyku – vietoje to, kad pateikti natūralų kadrą – bandoma jį „dailinti“ fotoapdirbimu. Na, bet tai yra kiekvieno autoriaus reikalas. O Webshots netgi pravedė konkursą HDR tematika, kurios nugalėtojo nuotrauka gana įdomi

9 Responses to “Keli žodžiai apie HDR”

  1. Eugenijus I. parašė:

    HDR man patinka:) Aisku tinka ne visom foto, bet kaikurios tikrai nusipelno but „padailintos“:)

  2. banditaz parašė:

    Šis fotografavimo metodas tampa vis populiaresnis, nors mano asmenine nuomone tai jau patapo mados dalyku – vietoje to, kad pateikti natūralų kadrą – bandoma jį “dailinti” fotoapdirbimu.

    Na, kaip pažiūrėsi. Vienas fotografas savo fotoblogebloge vienam komentatoriui dėl postprocessing’o atkirto taip: „o į maistą prieskonius tai dedi?“ (ne originali citata, bet panašiai skambėjo). Su fotografija – analogiška. Žinoma, kitas reikalas – kiek ir kokių prieskonių pridėsi, tai jau priklauso nuo virėjo ir jo skonio 😉

  3. benamis parašė:

    Vienu momentu tiklaraščiuose buvau užtikęs šnekant apie šį dalyką, bet pamečiau siūlo galą, buvo instrukcijos lietuviškai apie visokius kampus, šešėlius ir t.t., vėliau niekaip neprisiminiau, kaip visas tas dalykas vadinasi, tagi šis tavo postas keliauja į pažymėtus užrašus.
    Gaila, aš rusiškai nemoku.

  4. grumlinas parašė:

    -› Eugenijus I., banditaz – panašu, mielykaliegos, kad neperskaitėte iki galo 😉 Toliau gi aiškiai parašyta: „Na, bet tai yra kiekvieno autoriaus reikalas.“ Jeigu autorius mato savo nuotrauką kaip HDR technika apdorotą produktą – why not?
    Pažįstu žmonių, kurie dailina nuotraukas „iki sąmonės netekimo“. Vėlgi – tai jų asmeninis reikalas, nes mane daugiausiai domina ne sudėtingos apdorojimo technikos (yra fantastiška R.Dichavičiaus knyga apie tradicinės fotografijos apdorojimą specefektais), bet siužetas.

    -› benamis – tai tas Webshots straipsnis kaip ir leidžia suvokti, ką-ir-kaip reikia daryti. O šiaip tai yra mintis kada išbandyti tą technologiją ir aprašyti lietuviškai. Kai bus laiko… 😉

  5. Eugenijus I. parašė:

    As isvis neskaiciau;) Tiesiog pasakiau ka manau apie hdr:)

  6. Adas parašė:

    Įdomu būtų pabandyt, tik dabar savo seną priprastą Photoshopą reikia nauju keist, visi pluginai skirti tik jam. 🙁

  7. MariukasM parašė:

    Labai gera analogija su prieskoniais 🙂 Jei tai daroma teisingai ir subtiliai – tai kodėl to nedaryti? Ypač tuo atveju, kai tai padeda pataisyti kadro kokybę. Kai peržengiama riba – tai jau ne fotografija, o paveiksliukas. Bet, kaip sakoma, dėl skonio nesiginčijama.

  8. Eimantas parašė:

    Rekomenduoju besidomintiems pasižiūrėt į tokį žvėrį ‘Enfuse’, jis dirba panašiai, tik rezultatai mažiau valdomi ir natūraliau atrodantys.

  9. siesta parašė:

    tik plyz, neperspauskit be“hdr“indami, nes kai kurios nuotraukos tampa visišku kiču.
    o šiaip tai įdomu, bet aš vis tiek už tradicinę profesionalią fotografiją 🙂