Feed on
Posts
Comments

Keliauti? Keliauti!

Kadangi truputį pavargau rašyti (naudingus?) patarimus keliaujantiems po Egiptą (lėktuvų aprašymų sąskaita), tai šiandien nutariau atsipūsti ir tiesiog „pafilosofuoti“ apie keliones. Su brangiausiąja keliaujame senokai, nuo tų laikų, kai dukrą būdavo galima jau palikti namie vieną. Sovietmečiu, be abejo, kelionių nebuvo daug (nesirdukra buvo labai maža), pati įsoūdingiausia buvo povestinė kelionė Kaunas-Palanga-Kaunas-Ryga-Talinas- Leningradas-Kaunas. Turbūt pirmoji rimta kelionė užsienin man asmeniškai buvo komandiruotė į Kiruną (Švedija) už Poliarinio rato, sugrįžtant aplankant Stokholmą. Tada aš suvokiau, kad reikia ne tiek kaupti gėrybes, kiek stengtis pažinti pasaulį. Per komandiruotę Šveicarijoje pavyko ten atsigabenti ir brangiausiąją su dukra, tad joms tai buvo krikštas užsieniu. Paskui buvo neblogas periodas, kai Lietuvos kartografijai buvo teikiama daug ir įvairios pagalbos/a[mokymai iš užsienio ar vyko daug reikalingų konferencijų, tad ta proga pasivažinėjau nemokamai po tokias valstybes, kaip Anglija, Prancūzija, Italija, JAV, Vokietija, Danija, Lenkija, Čekija, Suomija, Austrija, Turkija. Dabar pagalbų srautas išseko, tad bevažinėju tik darbo reikalais ar į konferencijas, taip aplankydamas dar ir Chorvatiją, Bulgariją ir dar kažkiek šalių.
Truputį pagerėjus šeimos finansinei padėčiai, mudu su brangiausiąja pradėjome keliauti į autobusines turistines keliones. Pati pirmoji buvo į Vengriją per Lenkiją+Slovakiją. Atvirai pasakius, buvo neramu, kaipgi seksis. Viskas buvo normaliai, tad autobusais aplankėme ir Austriją, Slovėniją, Italiją, Prancūziją, Nyderlandus.
O kai šeima jau galėjo sau leisti dar daugiau, t.t., keliones lėktuvu, mūsų kelionės persikėlė į Afrikos žemyną, kurių pirmoji buvo į Tunisą, o antroji – į Egiptą. Deja, ties Egiptu Afrikos žemyno tyrinėjimas sustojo, nes, dukrai persikėlus ten gyventi, tenka lankytis ir pinigėlių kitoms kelionėms nebelieka 😉 O mano planuose (kai tik sunkmetis baigsis) yra apžvalginė kelionė po Turkiją.
Kadaise bandžiau susidaryti mano aplankytų vietovių žemėlapius, susidarė ganėtinai gražus vaizdas 😉
Aišku, dauguma tų kelionių tėra tik vieno ar kelių miestų aplankymas, tačiau per autobuso langą gali pamatyti ir tą kasdienį gyvenimą, kuris ir yra įdomiausia, suvokiant, jog mes visi esame kažkuo panašūs. Gal todėl man kai kada kyla noras vėl pavažiuoti į kokią autobusinę kelionę 😉 Kažką panašaus dabar darome su brangisiąja, kasmet važiuodami Lenkijon. Atvirai pasakysiu, mūsų nuomonė apie Lenkiją, kaip apie kažkokį kliuvinį, vykstant į Europą, gerokai pasikeitė – Lenkijoje daug įdomių vietų, gerai išvystyta turizmo infrastruktūra, nebrangu, o mokant kalbą – išvis puiku. Esame aplankę Lenkijos Baltijos pajūrį, tris kartus buvome Zakopanėje (kartu pašokdami į Slovakiją), šiemet ko gero važiuosime pajūrin. Be to, „Citrinos“ klubas palaiko gerus santykius su analogišku lenkų „Cytrynkos“ klubu, tad mes kasmet lankomės jų suorganizuotame susitikime kaskart vis kitoje Lenkijos vietoje. Taip kad norintiems kažką pamatyti nebrangiai, iškart galiu parekomenduoti pvz. Malborką, Gdanską ir aplinkinius miestus, tik apsistoti reikia stengtis mažesniuose miesteliuose, kur pigiau.

2 Responses to “Keliauti? Keliauti!”

  1. Marius parašė:

    Tik vienas pataisymas – ne Chorvatija, o Kroatija 😉
    Pritariu, kad jei yra galimybės (pirmiausia, finansinės) keliauti, tą daryti reikia. Ir ne taip, kaip kai kurie mėgsta, kad nuvažiuot ir drybsot prie viešbučio paplūdimy per visą kelionę – tokį „poilsį“ galima susiorganizuot ir čia, šalia kokio ežeriuko nusibrukus. Tiek daug visko pasauly galima pamatyt, drybsot paplūdimy plika bamba – tikras nusikaltimas.

  2. grumlinas parašė:

    -› Marius – kas nori, gali rašyti kalkę iš anglų (Croatia) ar vokiečių (Kroatien) kalbų, aš bevelyju rašyti taip, kaip jie save patys vadina (Hrvatsko) ir kaip tarpukario Lietuvos žemėlapiuose buvo rašoma (Chorvatija). O su gaidžiais. ops, vištomis iš VLKK ir jų šūdeksperčiais esu ta tema susikirtęs nekart 😉
    Tai vat, per paskutinę kelionę Egiptan (10 dienų kaip ne kaip) pusdienį braidžiau, pusdienį maudžiausi Raudonojoje jūroje. Gerai, kad dar dykumoje karštojoje versmėje išsimaudžiau, ir oazės viešbučio baseine 😉 Užtai pamatyta buvo daug kas.