Feed on
Posts
Comments

Kai iš fotoaparato iškroviau nuotraukas į kompiuterį, kiek nustebau, neradęs nei vienos fotkės apie trečiosios dienos įvykius. Pabandžiau prisiminti – taip, tądien mes kėlėmės vėlai, pusryčiavome, paskui į svečius atėjo dukros draugė – rusė iš Murmansko – su savo vyru egiptiečiu – buvusiu jūrininku, dabar vandentiekio ir santechnikos sistemų įrengėju viešbučiuose – ir vaiku. Sėdėjome, gėreme kavą, arbatą, valgėme saldumynus ir taip pamažu atėjo vakaras. Diena lyg ir veltui, tačiau buvo įdomu pabendrauti su žmonėmis „iš vidaus“. Pvz., sužinojau kiek keistoką faktą, kad anksčiau Egipte registruojamiems automobiliams numeriai buvo suteikiami nuo 1 pagal gamintoją. Todėl kiekviena automobilio markė (ne modelis!) prasidėdavo 1 ir ieškant automobilio pagal numerį, būtinai reikėjo žinoti jo gamintoją. Dabar pereinama prie mums labiau įprastos sistemos 3 raidės+3 skaitmenys kiekvienai provincijai, bet tik naujiems automobiliams. Senieji važinės su senais numeriais, kurių ir taip jau yra dvi versijos, bet egiptiečiai visai dėl to nepergyvena.

Na o šiandien šiek tiek apie Hurgadą, apart to, ką galima rasti lietuviškai, angliškai, rusiškai, lenkiškai.
Visų pirma, reikia pažymėti, kad Hurgada dar prieš kokius 20-30 metų buvo viso labo varganas žvejų kaimelis. Ji pradėjo vystytis turizmo bumo metu ir laikosi ant turizmo. Gamybos nėra, tik viešbučiai, parduotuvės, maitinimo įstaigos ir turizmo agentūros. Dabar, atėjus sunkmečiui ir labai sumažėjus turistų srautui, Hurgadoje gyventi pasidarė tikrai nelengva, gatvėse pasirodė elgetaujančios moterys su vaikais, įvyko keli užpuolimai, ko iki tol nebuvo.
Priskrendant prie Hurgados, galima pastebėti dykumoje nutiestų susikryžiavusių kelių tinklą, kurių sankryžos netgi su žiedais. Tai mane ganėtinai nustebino pirmą kartą, nes nesupratau , kas tai yra. Atskrendant antrą kartą, dalis tų kelių suformuotų stačiakampių jau buvo užstatyta, ir pagaliau aš suvokiau – dykumoje jau nutiestos būsimojo miesto gatvės, telieka kvartalus užstatyti namais 😉

Hurgados pagrindinių dalių ir smulkesnio padalinimo schemos
Šiaurinė, seniausia miesto dalis vadinama Daharu.Į pietus nuo jos yra naujamiestis – Sakalla. Dar labiau į pietus palei jūrą išsivingiavusiame Village Road rajone išsidėstę didžiuliai prabangių „all in one“ viešbučių kompleksai ir gyvenamųjų namų/vilų kvaratalai.

Daharas
Taigi, Hurgada pradėjo vystytis vietoje, dabar vadinamoje Daharu. Tai savotiškas senamiestis, viešbučiai čia ne tokie dideli ir prabangūs, pagrindinė gyventojų masė – egiptiečiai. Tačiau čia prabangiuose rūmuose įsikūręs Raudonosios jūros provincijos gubernatorius, nemažai gražių ir brangių namų ir vilų. Į šiaurę nuo Daharo palei jūros krantą vyksta intensyvios statybos (daugiausiai privačių namų ir vilų kvartalų). Jei norite pamatyti labiausiai autientišką vietinį gyvenimą – jis yra Dahare. Teko pagyventi Daharoje esabčiame „Sand Beach“*** viešbutyje – visai normalus, pliažas geras. Paėjus toliau nuo jūros galima rasti visokių parduotuvių-parduotuvyčių, kur galima gana neblogai apsisuvenyrinti.

Sakalla: šiaurė ir pietūs
Iš Daharo į pietuose einančią Sakallą geriausia važiuoti taksi (5-10LE, kaip pavyks susitarti). Čia teko gyventi „Bella Vista“*** viešbutyje – mums labai patiko, nes pats miesto centras, visada judrus, visada įdomus. Pliažas nedidelis, labai geras. Pagrindinis pavojus – daugybė viskuo prekiaujančių parduotuvių-parduotuvyčių, tad piniginei pavojus čia gana didelis 😉 Vakare labai smagu pasivaikščioti, pažiopsoti. Neseniai Dahare pajūryje atidaryta milžiniška Marina – prieplauka, kur galima apžiūrėti daug gražių jachtų, pavalgyti jaukiose kavinėse, apsiprekinti parduotuvėlėse.

Village Road: šiaurė, centras, pietūs
Dar toliau į pietus nuo Sakallos palei jūrą išsidėstę didžiuliai viešbučių kompleksai, kurių viename – „Golden 5″***** teko pagyventi naktį, iškart galiu pasakyti, jog jei iki jūros reikia pėdinti bent 10 minučių, restoranas pilnas triukšmingų naujarusių – ajkit velniop su savo žvaigždutėmis. Čia yra prekybos centrų su standartinėmis turistams skirtomis prekėmis, tačiau tai labiau primena Maximos parduotuvikes nei arabišką egzotiką.

Tai va tiek apie Hurgadą.

Comments are closed.