Feed on
Posts
Comments

Dar keletas praktiškų patarimų (tiek tespėjau iki išvažiavimo į pasitarimą Vilniuje), kaip elgtis Egipte, šįkart apie keliones ir šiaip elgesį jų metu.

1. Važiuojant autobusu iš oro uosto į viešbutį, pasistenkite išklausyti turizmo agentūros mergaičių instruktažą, kur jos jums šiek tiek paaiškins, kaip ir kada jus pasiims kelionei atgal. Dideliuose viešbučiuose būna stendas, kur agentūros turi savo storą segtuvą su visa informacija, mažesniuose – iškabina skelbimą lentoje. Kadangi skrydžiai užsakomieji, tai ir informacija dažniausiai pasirodo skrydžio išvakarėse. Be to, vistik užsirašykite bent kokį jų telefoną, kad kraštutiniu atveju, nepagailėjus tų 8 ar kiek ten litų, pasiskambinti.
2. Kadangi esmi smalsus žmogus, tai į svetims šalis važiuoju apžvalginėse, o ne poilsinėse ekskursijose. Aišku, jos visada brangesnės nei padrybsojimas ant smėliuko prieš saulutę, tačiau mane naujame krašte kur kas labiau domina daugiau pakeliauti+pamatyti nei daugiau pavalgyti+pagulėti. Tačiau taip pasirinkdamas visados imu dar 4-5 dienas poilsio po ekskursijos, per kurias ir pasiilsiu nuo daugyvės naujų įspūdžių. Jei kalbėti konkrečiai apie Egiptą, tai pirmoji mūsų kelionė buvo iš firmos „Izidė“, kurios savininkė lietuvė, o Egipte mums vadovavo jos vyras egiptietis, tad servisu buvome labai patenkinti. Jei ką sudomino, ką gi mes ten pamatėme/nuveikėme – reportažas. Pati kelionė vadinasi „Ramzis 2“, jei ką.
3. Jei su pinigais kiek striukiau ir imsite poilsinę kelionę – daugelį dalykų galima pamatyti, nusipirkus išvykas vietoje. Tik tokiu atveju nerekomenduoju imti kelionių tipo „all included“ – tai pririša prie viešbučio, nes reikia pietauti pagal grafiką, o kur kas įdomiau pavalgyti kažkur mieste. Mes, imdami tokią poilsinę kelionę, paprastai gerai privalgome pusryčių, jei nesame išvykę ekskursauti – pietums kažkur kažką užkandame; jei esame išvykę – tai koks nors maitinimas būna suorganizuotas, o vakarienei vėl gerai užkertame. Realiai dieną net ir nelabai norisi valgyti.
4. Viešbučiuose stovi policijos apsauga (rudenį/žiemą.pavasarį juodos uniformnos, vasarą – šviesios) ir viešbučio apsauga, reikia eiti pro metalo detektorių. Jis baisingai cypia, nes metalo mes nešamės daug, bet apsuaga nelabai į tai kreipia dėmesį. Jei mes vakariečiai. Vietiniams įėjimas į viešbučius labai apribotas, juos pakankamai krato, Hurgadoje jie gali būti tik su spec-leidimais, o ir nedirbantys turizmo paslaugų biznyje neturi teisės vambrinėti palei viešbučius. Tad jei turite problemų su vietiniais – dažnai užtenka pasakyti „Ai vil ask for tuurizm polis“ ir to užtenka. O jei neužtenka – kreipiatės į tokius policininkus, jie bent kelis žodžius moka angliškai ir jūsų skriaudėją greit pašalins iš matymo lauko.
5. Viešbučiuose būtina atkreipti dėmesį, kad pusryčiams gėrimai nemokami, o vakarienei – mokami. Tad jei turite minčių įsinešti vandens ar sulčių iš išorės (kur jie žyyymiai pigesni) – neškite taipo, kad nematytų viešbučio apsauga – jie pasistengs konfiskuoti jūsų gėrį, nes jūs gi mažinate jų pelną 😉
6. Perkant išvykas vietoje, labai lengva permokėti už jas bent pusantro karto, susidėjus su lietuviškomis turizmo agentūromis, kurios pasiūlo savo paslaugas poilsiautojams dar pakeliui iš oro uosto. Aišku, turėsite lietuviškai šnekenčią grupės vadovę etc., gal geresnį džipą ar autobusiuką, bet mes paprastai perkame išvykas pas vietinius, kas gaunasi žymiai pigiau. Tsakant, jūsų valia rinktis.
7. Kur galima paekskursauti Hurgadoje? Na, populiariausios yra išvykos yra laivu į jūrą (pažvejojimas, panardymas „su vamzdeliu“, pietūs, apsilankymas Al-Gūnoje+akvariumas+pasiplaukiojimas kanalais), džipu į dykumą (vienintelės tose apylinkėse kopos aplankymas, palakstymas nuo statesnių kopų, apsilankymas turistams skirtame beduinų kaimelyje, pasijodinėjimas ant vienkuprio, pietūs, kaip opcioja pasivažinėjimas keturračiu/žvaigždėto dangaus stebėjimas), išvyka į Luksorą (šventyklos ir kapavietės) ar Kairą (muziejus ir piramidės+Sfinksas), pasiplaukiojimas laivu su stikliniu dugnu/povandeniniu laiveliu stebėtiu povandeninį gyvenimą ir t.t. Viešbučiuose būna prikabinėta tokios minformacijos, plius gulint pliaže ten pastoviai vambrinėja paslaugų siūlytojai.
8. Apsirengimas. Va čia mūsų turistai (teisingiau, turistės) ir pasigadina reputaciją 😉 Šiaip mes, vakariečiai, nelabai kreipaime dėmesį į tai, kaip į mūsų išvaizdą reaguoja vietiniai gyventojai. Tuo tarpu jie reaguoja ir pasidaro atitinkamas išvadas. Kažin, kaip jūs reaguotumėte, pamatę kur Gedimino prospektu ar Laisvės alėja žygiuojančią merginą tik su kelnaitėmis ir papinuku? Ar vyriuką tik su šeimyniniais „triusikėliais’? Va būtent taip į mūsų išsinuoginusias turistes ar turistus ir žiūri vietiniai, nejausdami jiems jokios pagarbos (kadangi jūs savęs negerbiate), o matydami tik pinigų maišelius. Atkreipkite dėmesį, kaip rengiasi vietiniai, ir pamatysite, kad atviros tik rankos ir kojos, visa kita uždengta. Dėl labai praktinės priežasties – kad nedegtų saulėkaitoje. Bet tai tapo jų religijos dalimi, tad derėtų bent truputėlį į tai atsižvelgti. Kitas dalykas – išsiplikinusios turistės tarsi signalizuoja apie seksualinį potraukį (kas labai daugeliu atvejų yra teisybė, bet tiesiog bent jau kol kas nenoriu apoie tai šnekėti), tad nereikia stebėtis, kokias pastabas tarpusavyje jie laido – kai dukra išvertė, ausys iki pečių nulinko 😉 Nereikia apsigaubti vienuoilio gobtuvu, užtenka, kad kojos būtų pridengtos bent iki kelių, o moterys pridengtų rankas iki plaštakų (į vyrų trumparankovius marškinėlius žiūrima atlaidžiau).

4 Responses to “Egiptas’2009 [8 atsakymai į neužduotus klausimus]”

  1. cgedas parašė:

    Gal šiek tiek keistokas santykis nustatytas su vietiniais, bet , matyt, stengtasi įtikti vakariečiams. Kita vertus, net atmetus visą snobizmą, jei atvažiavai ramiai pailsėti, gal nevisuomet norisi derėtis su kiekvienu vientiniu, kurie, kaip suprantu, visi jaučia tam pareigą:)

    p.s. du atsakymai sepntinti:)

  2. grumlinas parašė:

    -› cgedas – dėl vietinių – antiteroristinės priemonės ir tiek. Iš pradžių ginkluoti automatais policininkai prie viešbučių yra egzotika, paskui tampa kasdienybe. Kaip ir policijos/saugumo kontrolės postai prie kiekvieno miesto
    p.s. dabar jau tik vienas septintas 😉

  3. Blogorama #563 parašė:

    […] partiją. Visi prisijungs. • Jei dar užteks santaupų kelionei pas faraonus (amžinatilsį), tai dėkitės į užrašų knygelę kelis svarbius patarimus. • Dabar žinau, kokiame iš visai nesusijusių su mano veikla renginių norėčiau dalyvauti. […]

  4. cgedas parašė:

    Žinoma, suprantu antiteroristinių priemonių paskirtį. Nuotaikos pernelyg jos man negadina, pavyzdžiui, kad ir lipimo į lėktuvą procedūros. Bet kai pažvelgi į viską iš šono, gali pasirodyti keistai:)