Feed on
Posts
Comments

Keletas tokių kaip ir praktiškų patarimų vykstantiems amžinai saulėton Egipto žemėn. Šiaip pasižadu temą pratęsti arba sugalvodamas, kas jums būtų įdomu, arba atsakydamas į klausimus (jei tokių bus 😉

1. Skaitantiems mano rašliavą, gali kilti klausimas, kodėl aš vis kalbu apie Rygą. Bėda ta, kad dukra, kaip pastoviai gyvenanti Egipte, pagal kažkokį Egipto įstatymą neteko teisės skraidyti užsakomaisiais reisais, todėl ji tegali naudotis pastoviais skrydžiais. Ir būtent Air Baltic reisai į Rygą mums tėra optimalus sprendimas. Šiaip dar yra variantas pirkti iš agentūros vien aviabilietus, bet būkite pasiruošę mokėti bent 100LT antkainį.
2. Vizą keliaujantiems su turizmo agentūra paprastai parūpina būtent turizmo agentūra. Tačiau tokiems laukiniams keliautojams kaip mes vizą reikia pirkti Hurgados oro uoste. Tam tikslui tik nusileidus lėktuvui ir įėjus į didžiulę atskridimo salę, minate nedelsdami link dešinėje esančių kabinų a la „Currency Exchange“, kur jūs (lygtai už 15USD) ir nusipirksite tą vizą, kurią jums ir įklijuos į pasą.
3. Atskridus būtina užpildyti atvykimo kortelę, kurią pasiims pasų kontrolėje, tad turėkite po ranka tušinuką. Vėlgi skrendantiems su turizmo agentūromis, tas korteles padalina lėktuve, tad jas galima užsipildyti skryudžio metu. Laukiniai keliautojai, jei jų yra ne vienas, medžioja pasiskirstę – vienas su pasais ir doleriais varo link vizų langelių, kitas apsižvalgo po salę i pamato visą krūvą turizmo agentūrų vežimėlių. Paprastai jie turi tų atvykimo kortelių. Pildymas jų gana paprastas, jei suskaitai angliškai, vienintelė kebli eilutė – tai gyvenamoji vieta Hurgadoje. Šiaip nurodomas užsakytas viešbutis, o jei esi laukinis – buto adresas. O jei dar nežinai, kur apsistosi – rašyk drąsiai tipo „Sand Beach Hotel“ ir bus OK 😉 Tiesa – išvykstant irgi reikės užpildyti išvykimo kortelę.
4. Su viza pase ir atvykimo kortele einame link pasų kontrolės ir ten pateikiame savo popieras. Pareigūnas terkšteli antspaudą pasan, pasiima atvykimo kortelę, tada galima eiti bagažo atsiimti. Pakeliui stovės dar vienas pareigūnas, kuriam reikia pateikti savo pasą, atverstą ties Egipto viza. Ties šita vieta pasienis kaip ir baigiasi.
5. Bagažo atsiėmimas gali atrodyti komplikuotas, jei tablo rodo kažkokius arabiškus hieroglifus. Nenusiminkite – bus užrašyta ir angliškai. Atsiėmus bagažą, einama link išėjimo. Rekomenduoju eiti kad ir nedidele grupele, kur būtų bent vienas vyras. Grupelė vien iš poros moterų sukelia medžioklės jausmą Egipto muitininkams, kurie neprošal parodyti savo galią, o ypač jei moteriškės šviesiaplaukės… Vyras grupėje jiems reiškia, jog tai yra tunto galva ir jie tada atšoka 😀 Jei feministėms toks variantas nepatinka – drąsiai gali eiti vienos ir paskui stebėti, kaip po jų papinukus ir kelnaites naršo tamsios muitininkų rankos 😉 Mums taip ir nutiko šįkart – užtrukau tualete, o mano brangiausioji su dukra drąsiai numynė link išėjimo ir užsirovė ant savim labai patenkinto muitininko, kuris neužtruko parodyt savo valdžią. Kai prisistačiau – jau knisosi po daiktus. Pamatęs mane, surūgo ir paieškas gan greit baigė.
6. Turėkite omenyje, kad Egipte striuka su alkoholio prekyba, teisingiau jos visai nėra. Todėl, jei nepasikrovėte lagamino pakankamu kiekiu linksmiklių, jums duodamas šansas apsirūpinti tuo gėriu per 48 valandas nuo atvykimo specialioje Duty Free parduotuvėje Hurgados centre. Tik, vykdami ten, neužmirškite paso su viza ir atvykimo atžyma. Taip, taip, čia rimtai. Kaip patekti į tą Aladino olą? Paprasčiausia iš viešbučio važiuoti taksi, nurodant, kad norite pasiekti „Djūty fry“. Kainuos tas 5-10 Egipto svarų (LE) arba 1-2USD (kursas kažkur 5.5LE=1USD). Išsirinkus ne tiek norimą, kiek leidžiamą kiekį (1 litras rimtagėrimo ant galvos, 3 litrai olauz ant galvos, blokas cigarečų ant galvos), pateikiate tas gėrybes ne tik kad apsimokėti, bet ir atžymėti jų pirkimą savo pase. Čia vėlgi rimtai. Mokėti galite valiuta, kursas bankinis.
7. Važiavimas taksi Egipte reikalauja žinojimo (kur važiuojate) ir atkaklumo (derantis dėl važiavimo kainos). Šiaip egiptiečių akimis turisto inostranco obliko morale yra kerpama avis, tad būkite pasiruošę, kad jus nuolat bandys ne tiek apgauti, kiek numelžti. Praktiškai daugumą vietų Hurgadoje (jei apsistojote ne kur nors už 30km esančiuose ***** „all included“ Maximose, tfu, viešbučių kompleksuose) galima pasiekti už 5-10LE (2,5-5LT). Tačiau dėl kainos būtina susitarti PRIEŠ sėdant į automobilį. Kitaip mokėsite tiek, kiek taksistas užgiedos, o užgiedos jis nemažai. Visados turėkite smulkių banknotų – taksistai niekados „neturi“ grąžos. Iš viso, pusės svaro/vieno svaro smulkius banknotus (o dabar jau yra ir monetos) kaupkite, nes būtent tokais banknotais užkišamas nuolatinis vietinių poreikis bakšišui (arbatpinigiams). Na, o jeigu jau banknotas stambus, pas taksistą grąžos nėra – sėdite taksi ir aiškiai sakote „Its jour problem“. Jei turėsite pakankamai kantrybės – pinigus jis iškeis artimiausioje parduotuvytėje, jei ne – paliksite jam savo grąžą 😉
8. Dėl bakšišo. Vieno svaro bakšišas yra mokamas už visokias smulkias paslaugas a la rankšluosčio padavimas pliaže ar pasinaudojimas tualetu. Patarnautojui, kuris atkriokė jūsų lagaminus į viešbučio kambarį, derėtų duoti kokius 5LE/1USD. Jei norite neatrodyti kaip gobšas, viešbutyje įprasta kas rytą palikti matomoje vietoje tokį kiekį svarų, kiek žvaigždučių turi viešbutis (tipo, jei viešbutis *****, tai palikite 5LE arba 1USD banknotą). Tada jūsų kambarys bus tikrai prižiūrėtas. Turėkite omenyje – patarnauotojai gauna minimumą, visa kita jie turi susirinkti bakšišo pavidalu, tad pusantro-pora litų kasdien neturėtų būti kažkoks mirtinas nuostolis jūsų piniginei, o nuomonė apie jus bus žymiai geresnė, kambarys tvarkingesnis.
9. Atskira tema – kambarys viešbutyje. Jei jus turizmo agentūra tiesiog atvežė ir paliko viešbutyje – (dažniausiai) jums bus pasiūlytas labai jau neypatingas kambarys. Tai išmanantys žmonės užsipildo viešbučio korteles ir kantriai palaukia, kol mažiau išmanantys bus išvedžioti po jų apartamentus. Tada neviešai įteikiame įdėtą į pasą kokių 10USD banknotą registratoriui ir paaiškiname, kad „Ai vuld laik tu hav a nais rūm“. Jus nuves į padoresnį kambarį, apsižiūrėkite – jei patiks – OK; jei ne – purtote galvą, pirštu rodote trūkumus ir beveik anglų kalba su lietuvišku akcentu aiškinate, jog norėtumėte geresnio. Ir jūs jį gausite, nors dažniausiai jau pirmasis kambarys būna tikrai priimtinas. Jei dolerių mokėti nenorite – galima išsikovoti geresnį kambarį, bet tam reikia turėti pakankamai kantrybės.
10. Vagystės. Egiptiečiai, ilgiau besisukantys turizmo aptarnavimo biznyje ir taip pamažu prarandantys tikrąjį ryšį su islamu, griežtai draudžiančiu vogti, kažkaip pradeda socialistiškai mąstyti – kad reikia DALINTIS. Tad jei paliksite viešbutyje piniginę su suma pinigų – labai galimas dalykas, jog kambario prižiūrėtojas, vedamas socialinės lygybės jausmo, pasiims dalį tų pinigų. Ne visus, o būtent dalį. Išeitis – seifukas numeryje/registratūroje, arba nešiotis su savimi. Aš asmeniškai esmi saugumo manjakas, tad pastoviai nešioju liemenę, kur saugau ir dokumentus, ir bilietus, ir pinigus.
Tiesa pasakius, šios kelionės metu buvau kiek šokiruotas Siwa oazėje, kai viešbutyje tradiciškai palikau pinigėlį ant televizoriaus kambario tvarkytojui, o jis jo NEpaėmė… Na, bet Siwa tebėra aiškiai islamiškų papročių centras, mažai užterštas turistų, tad nenustebčiau, kad ten vagims patyliukais nukapojami pirštai ar rankos.

8 Responses to “Egiptas’2009 [10 atsakymų į neužduotus klausimus]”

  1. walentina parašė:

    Labai daug naudingos informacijos 🙂 Dekui patirusiam juru vilkui 🙂

  2. grumlinas parašė:

    -› walentina – bus ir daugiau, čia pabandžiau pagrupuoti kelionės pradžios įdomybes

  3. cgedas parašė:

    Šiuo metu laiku visą informaciją apie vasaros kraštus sugeriu iki paskutinio lašo:) Nuostabu, kad ji dar ir taip aiškiai ir smaigiai pateikta.

  4. grumlinas parašė:

    -› cgedas – nu reiškia ne veltui klaviatūrą šįryt kankinau 😉

  5. Lapinas parašė:

    Tiesiog „rijau akimis“ šį tekstą :). Buvo labai įdomu 😉

  6. MariukasM parašė:

    Smagu buvo skaityti 🙂

  7. grumlinas parašė:

    -› Lapinas & MariukasM – gal kada ir jums ūkyje, tfu, kelionėje pravers 🙂

  8. buy ambien parašė:

    buy ambien…

    […] This article is interesting in my opinion 5897 […]…