Feed on
Posts
Comments

Kažkurią čia praėjusios savaitės dieną iš neturėjimo ką veikti prasukau Maximoje pro audio ir video produkcijos lentynas. Atvirai pasakius, apėmė nemalonus jausmas, kad Lietuva iki šiol tebėra TSRS sudėtyje. Marios rusiškų filmų ir rusiškos muzikos. Ir kad tai būtų kažkas vertingo meniniu požiūriu… Ko gero neveltui, norėdami pasakyti, kad kažkas turi ypatingai primityvų skonį, naudojame išsireiškimą „Russkoje radio“ lygis“, nes turbūt visi esame kankinti tais primityviais bumčikais, kuriuos taip mėgsta mikriukų vairuotojai. Nesakau, kad nėra tėvynainės ar vakarietiškos produkcijos – jos irgi prikrauta, bet tikrai mažiau, nei rusiškosios. Šiaip yra ir klasikinių senų gerų dalykų – ir filmų (pakenčiamai), ir muzikos (šiek tiek), bet pagrindinę brukamo neišrankiam pirkėjui „širpotrebo“ masę sudaro beviltiško lygio muzikinė popsa ir blatniakų lygio filmai. Na, gal to ir užtenka vidutinam lietuviui, kadangi ir mūsų TV rūpinasi rusiškų serijalų „apie miailią ir apie bandytuz“ gausa. Vienžod, trispalvės iškėlimas ir sovietų kariuomenės išvedimas dar toli gražu neišvalė mums smegenų nuo poreikio popsui „suprantama kalba“, kadangi kalbų srityje pagrindinė tautiečių masė labai neblizga – moka šiek tiek lietuviškai, atskiedžiant rusiškais keiksmažodžiais, ir šiek tiek rusiškai, bet be lietuviškų keiksmažodžių.
Tiesa, čia nėra „najiezdas“ tik ant rusiškosios „kultūros“. Apie lietuvišką „kultūrą“ aš tyliu, nes labai jau reikia atidžiai ieškoti bent kokių kultūros požymių toje masinėje valinskiškoje produkcijoje, kasdien griūvančioje iš TV ekranų. Mano jaunystės meninės agitbrigados toli užpakalyje palieka dabar masiškai štampuojamus radžius ir kitokius žvaigždukus, o prieš 30 metų ėjusi „Petraičių šeimoje“ galėtų pamokinti šiandienos lietuviškų muilo operų štampuotojus.
Tiesa, jei paklausite, kodėl aš taip nemėgstu rusiškos muzikos, tai galiu atsakyti – kaip sykis klausausi „Akvariumo“. Nes tai yra MUZIKA. Skirtingai nuo spalvingo mėšlo Maximos lentynose.

14 Responses to “„Russkoje radio“ valdo (kai ką)”

  1. MariukasM parašė:

    Tamsta esate teisus, žiauriai teisus 🙁

  2. grumlinas parašė:

    …ir tai yra blogai 🙁

  3. scania parašė:

    Muzika maksimoje maždaug atitinka kitas prekes pagal kokybę.
    Juk nesitikit, kad žmonės, kurie lobsta iš E maiste ir kinų niekalų – propaguotų tikrą muziką?! 😉

  4. grumlinas parašė:

    Nu jo, nesitikim… 😉

  5. walentina parašė:

    Mano geriausia drauge klauso tokios muzikos. Sako, priesingybes sutaria 🙂 Kazkada, neistverusi eiliniu postringavimu apie tyra berniuko meile mergelei (ar panasaus siuzeto), pabandziau stoti i kova del muzikos. Prisigalvojau argumentu ir puoliau. Man buvo paprastai atsakyta – man nuo tokios muzikos linksma. Toks atsakymas, tiesa pasakius, mane nuginklavo. Pagalvojau, jeigu kito zmogaus muzikinis ir issilavinimo lygis leidzia klausyti tokios muzikos ir jeigu zmogui nuo to gera ir linksma, kokia teise as turiu griaut tai?! Juk nieko nepasieksiu, ji tikrai neprades klausyti Frank Sinatra, Высоцкого, „Кино“ ar dar ka nors verta demesio. Maximum kiek galesiu pasiekti – patenkinsiu savo milziniska nora kazkam issakyti viska, ka galvoju apie ta popsa. Zinau begale popso dainu, ne del to, kad jas megstu, o del to, kad jas girdziu visur. Kadangi nereikia tureti dideliu gabumu, kad isidemeti ta „meno kurini“, turinti tik kelis zodzius, jie tiesiog prikimba, isimena.
    Maksima gi siulo tai, ka klauso dauguma (deja). Paklausa lemia pasiula, iskaitant tai, kad tokios muzikos bei filmu kaina atitinkama ir prieinama daugelio musu vargingai gyvenancios Valstybes pilieciu 🙂
    Dirbdama aptarnavimo sferoje, maciau nemazai dabartinio Seimo pirmininko „meniniu“ projektu. Meslas galetu tikti ju apybudinimui, taciau tai nepilnas apybudinimas. Bet, jis sukure krypti, tai reikai pripazinti (nediskutuojant, gera tai ar bloga kryptis). Ka dabar pumpoja mums i galvas tv yra jo pradzia ir kol kas nors nesukurs geresnio ir taip pat lengvai visuomenes suvokiamo stiliaus, mes turesime gyventi su tokia tv programa 🙁

  6. grumlinas parašė:

    @walentina – taip, paprasti dalykai lengviau įsimenami nei sudėtingi. Šiuo požiūriu „Laskovyj maj“ savo laiku lengvai lenkė populiarumu visokius „Kino“ ar „Nautilius Pompilius“. Na, o tada paklausa išreikalauja pasiūlą, ką ir daro Maxima, kur „viskas pragalvota“.
    O dėl valinskizmo mūsų šou biznyje – jis man primena didžiulį vorą, apraizgiusį mūsų pramogų industriją. Ir bėda ne tiek, kad jis savo popsiniu mėšlu, pritaikytu neišrankiam skoniui, užkiša vieną TV – kitos TV yra priverstos sekti paskui ir gaminti popsą taip pat, jei nori išlaikyti analogišką auditoriją. O tada – kur bepažvelgsi – visuotinė valinskizacija.

  7. walentina parašė:

    Ten labai viskas susije, visi jie sedi viename katile (Valinskai, Zvaguliai…) ir visi daro viena kriptym (panasiai kaip Pugaciovos klanas Rusijos rinkoj, tik mazesniu mastu). Valinskas, kuriantys savo „zvezdas keliecius“ visus uzknisdavo ne tik aptarnaujanti personala, bet ir savo paciu komanda. Vienintelis, su kuoriuogalima buvo zmogiskai bendrauti buvo Budrys.

  8. grumlinas parašė:

    @walentina – na, apie tą chebrą tegalima pasakyti – toks tokį atpažino ir draugauti pavadino 😉 Tsakant, purvas purvą traukia.

  9. walentina parašė:

    🙂 Svarbiausia, kad jie save purvu nelaiko 🙂 Kazin, kada karunele nuo galvos nukris 🙂

  10. grumlinas parašė:

    @walentina – matai, dvasios ubagystė yra ilgalaikis dalykas ir lengvai nepraeina. Nors man jų kažkiek gaila – sukasi savo pačių susikurtame pasaulėlyje, kupiname iliuzijų apie jų kuriamą „meną“, o rezultatas – pusė eilutės enciklopedijos straipsnyje apie V.Kernagį: „Tuo metu, kai V.Kernagis dėl duonos kąsnio, žlugus Lietuvos estradai kaip meno šakai, režisavo laidą, minėtų laidų prodiuseriu buvo V.Valinskas.“ 😉

  11. scania parašė:

    Bičiuliai, įdomiai žingsniuoja diskusija: maksimos muzikinis skonis – masės – Valinskas.

  12. grumlinas parašė:

    Juk šiaip tai masėms pramogas būtent ir tiekia iš dviejų pusių Maxima ir Valinskas, tai ne dyvai, kad apie jo „širpotriebą“ ir išėjo kalba. Vienžod, ar „Russkoej tradio“, ar Valinskas – tas pats …., tik kitoje saujoje 😉
    Taigi, anot lietuvių liaudies, šūds visada eketėj plūduriuoja ir niekaip neskęsta.

  13. scania parašė:

    O gal Valinskas susiformavo sau miną, kuri jį išrinko, o tos minios skonis – gryn maksiminis? 🙂

  14. grumlinas parašė:

    @scania – viskas yra susiję – tesiog egzistuoja tam tikro valinskiško kultūros lygio žmonės, kurie gauna tokios kultūros porciją iš maximos