Feed on
Posts
Comments

Apie purvasklaidą

Pasižvalgiau, kaip komentuojama mūsų internetinėje purvasklaidoje vakar įvykusi avarija, kurią sukėlė seimūno Bradausko sūnelis. Na ir ką:
Delfynas – Avarijoje žuvo Seimo nario B.Bradausko sūnus
Komsomolka – Tragiškoje avarijoje Vilniuje žuvo Seimo nario B.Bradausko sūnus, sužeisti N.Numavičiaus tėvai
Perskaičius antraštes, susidaro įspūdis, kad žuvo nekaltas vaikas, sužeisti du ŽMONĖS, o apie tikrąsias avarijos aukas – pareigūną ir su juo važiavusias dvi paaugles – tik probėgšmais teksto apačioje.
Vistik, kokia degradavusi mūsų purvasklaida, nelaikanti eilinių piliečių žmonėmis.
O juk visiškai nesunku buvo parašyti visą tiesą:
Seimo nario sūnus-narkomanas užmušė žmogų, vykųsį namo, sužeidė ir paliko likimo valiai du pagyvenusius žmones, sunkiai sužeidė dvi mažametes mergaites (vienai iš jų atėmęs tėvą), sužeidė savo bendrą ir žuvo pats.
Va tokia antraštė išsamiai parodytų, kaip sugeba savo atžalas auklėti žmonės, kuriems patikėtas Lietuvos likimas.

12 Responses to “Apie purvasklaidą”

  1. lapas parašė:

    Tavojo pavadinimo versija arciausiai mano suvokimo.

  2. troy parašė:

    Nesuvaldomas greito praturtėjimo džiaugsmas. Vėliau išmoksime ir turtu džiaugtis.

  3. banditaz parašė:

    Šūdžiniasklaida.

  4. grumlinas parašė:

    @lapas – šiuo atveju mane labiausiai padpiktino mūsų purvasklaidos pademonstruota pozicija, diferencijuojant žmones pagal turtą ir kilmę

    @troy – turtu reikia džiaugtis, tačiau nereikia prieiti iki auksinio veršio garbinimo

    @banditaz – kai kada į galvą ateina terminas „šūdadrabsta“

  5. banditaz parašė:

    Šūdadrabsta nukreipia dėmesį nuo „žiniasklaida“, gal tada geriau „šūdasklaida“ (ale ot koks universalus tas lietuviškas keiksmažodis 🙂 ).

  6. grumlinas parašė:

    @banditaz – na jo, „šūdasklaida“ labiausiai atitinka mūsuose vyraujančios bulvarinės spaudos esmę

  7. grumlinas parašė:

    @starlin – O, geraz! 😀 Nors Maumą prisimenu kaip labai tolerantišką. Gal su laiku žmogus pradeda daiktus vaidinti tikraisiais vardais?

  8. proffanas parašė:

    Žiniasklaida antraštes meta tokias, kokias puls skaityti susidomėjusi tauta; kas čia nenormalaus? 🙂 Parašyk, kad ne darbo metu žuvo neuniformuotas pareigūnas ir sužalota pora paauglių- skaitovų akimirksniu sumažės penkiskart 🙂 .

  9. grumlinas parašė:

    @proffanas – esmė ne vien tame, kad šūdasklaidai nusispjaut ant eilinio žmogaus, nes iš jo didelės sensacijos nepadarysi, esmė buvo ir antraštės formuluotė tokia, kad žuvo vargšas nekaltas vaikelis, kai tuo tarp tiesiog užsimušė vienas iš degradų (na, kad būtų švelniau – proto invalidų, besiparkuojančių prie prekybos centrų invalidams skirtose vietose)

  10. proffanas parašė:

    Ar vidutiniam tosios purvasklaidos skaitytojui labai įdomu skaityti apie degradus? Jam duok jei ne pačiupinėti, jei ne pauostyti, tai bent virtualiai pajusti tų visų „garsenybių“ nors ir purvino kostiumo kraštelį; ir jis bus patenkintas, jis skaitys, ir dar penkiems draugeliams tą patį „superstraipsnį“ užrodys. O žiniasklaidai- kuri, kaip ten bebūtų, ne vieno maitintojėlė- ir reikia, kad ją skaitytų masės, reikia apyvartos, o ne atspindėti „teisybę“, ar vieno ar kito riboto sluoksnio požiūrį. Šiuo atveju, kaip ir daugeliu kitų, būtent paklausa suformavo pasiūlą. Žmonėms daug įdomiau skaityti apie Bradausko sūnų, nei apie kažkokį nebegyvą pareigūną- tai žmonės tą ir gauna jau antraštėje. Ir „visuomenės informavimo priemonėse“, t.y. bulvariniuose skaitiniuose, toks įvykis niekada, na, tiesiog niekada nebus įvardintas kitaip. 🙂 Straipsnis apie degradus ir našlaite likusią paauglę su atitinkamu pavadinimu- jau visai kito sukirpimo auditorijai, nei orientuojasi tokie „15min“ ar „Delfi“.

  11. grumlinas parašė:

    @proffanas – apie šūdasklaidos tikslinę auditoriją tai aš suprantu. Tiesiog tai yra klasikinis atvejis, kai visuomenės požiūrį į įvykius formuoja visuomenės dugno požiūris į įvykius 😉