Feed on
Posts
Comments

…ir pareigas.
Šiandien – Žmogaus teisių diena. Šiaip viskas puiku, kad mūsų pamatinės teisės surašytos ir pripažintos visų 192 (ar kiek ten jų dabar jau yra, nes kas dieną vis po naujieną apie kokią naują tipo nepriklausomą valstybę) JTO narių. Na ir tų teisių daugmaž kai kur laikomasi. Neseniai (lapkričio 20) buvo Tarptautinė vaiko teisių diena. Irgi gerai, kad vaikų teisės raštu išguldytos ir yra pagrindas vaikų skriaudikus persekioti. Ta prasme, teises pripažinom, už jas kovojam, kai kada netgi laikomės, o ir priveisėm kontorų, kad visą tą kovą prižiūrėtų ir blogiečius žiauriai baustų, tik va manęs, kai girdžiu apie visas teises, kažkaip vis nepalieka mintis: „O kurgi pareigos?“. Juk vaikai, sekant etaloninio pionieriaus Pavliko Morozovo pavyzdžiu, gavo teisę skųsti tėvus, jei tik tėvai pabara už blogus pažymius ar neišneštas šiukšles. Tai va neišnešti šiukšlių yra vaiko teisė, o reikalauti, kad vaikas kuo nors prisidėtų prie namų ūkio – jau nusikaltimas, už kurį ir tėvystės teises galima atimti, nes vaikas žino stebuklingo telefono numerį, kur sėdi senmergės tetos, visų geriausia išmanančios visus vaikų auklėjimo aspektus. Taigi IMHO su vaikų pareigom visiškas fiasko gaunasi per tą tolerastinį norą atsižvelgti į vaiko norus – vaikas turi teisę reikalauti iš tėvų, o va tėvai iš vaiko pareikalauti negali… Tad vaikučiai piktnaudžiauja savo galimybe šikt tėvams ant galvos, nesibijant gaut kailin… Panašiai ir su žmogaus teisėmis – visa krūva teisių ir anei vienos pareigos… Tad ar reikia stebėtis, kad pasaulis kuo toliau, tuo labiau tampa tolerastinis – pradedame bijoti kažką kritiško pasakyti kieno nors atžvilgiu, nors tas kitas aiškiai per daug sau leidžia. Juk mes neduokdie pažeisime kurią nors iš jo teisių… Šiaip pasiilgstu Žmogaus pareigų deklaracijos ar Vaiko pareigų deklaracijos
Antitolerastiškai gavosi, bet ką padarysi…

9 Responses to “Apie žmogaus teises…”

  1. Eimantas parašė:

    labai teisingas požiūris. Visad reik atsižvelgt į trio – teises, pareigas ir atsakomybę. Antra vertus, kaip tu suformuluotum žmogaus pareigų deklaraciją? 🙂

  2. grumlinas parašė:

    You are perfectly correct dėl trio – teisių, pareigų ir atsakomybės – vienybės trejybėje. Šitie komponentai negali būti atskirti ir traktuojami atskirai. Todėl visos šitos teisių deklaracijos ir išsigimsta į tolerastiją, nes akcentuoja tik vieną trejybės sudedamąją.
    O dėl žmogaus pareigų deklaracijos – tai dar Mozė draft’ą suraše a la 10 Dievo prisakymų 😉 Išplečiam, konkretizuojam, detalizuojam – ir turim 😉

  3. troy parašė:

    Pritariu antitolerastinei Grumlino pozicijai. Žmogaus teisės yra gerai, tik visokios nenormalios grupės labai gerai išmoko jomis naudotis siekdamos savo siaurų tikslų.

  4. grumlinas parašė:

    @troy – Eimantas labai gerai pastebėjo dėl teisių, pareigų ir atsakomybės vienybės. Mūsų (Vakarų) pasaulio erozija, ypač paaštrėjusi paskutiniu metu, būtent vyksta todėl, kad didžioji visuomenės dalis prisiėmė pareigas ir atsakomybę (kas yra normalu), tačiau atsisakė savo teisių įvairių mažumų (bendrąja prasme – religija, lytis, amžius, lytinė orientacija etc.) naudai. Ir mažumos, piktnaudžiaudamos savo teisėmis, pamiršo apie atsakomybę ir pareigas. Anksčiau arba vėliau ši nenormali situacija išsispręs vienu iš dviejų būdų: a) visuomenės kolapsas per mažumų totalitarinio režimo (paverčiančio daugumą darbiniais gyvuliais bendrąja prasme) atsiradimą; b) visuomenės kolapsas per daugumos totalitarinio režimo (atmetančio mažumų teises ar netgi teisę egzistuoti) atsiradimą.
    Kas po to? Ogi nieko – civilizacijos žlugimas ir atsikūrimas, kaip jau buvo ne vieną kartą žmonijos istorijoje. Tik tas, kad civilizacijų žlugimas yra labai skausmingas dalykas.
    Vienžod, matau Vakarų pasaulio pabaigą, bet tikiuosi jos nesulaukti 😉
    A propos: yra ir optimalus variantas – mažumos prisimena savo pareigas ir prisiima atsakomybę. Bet utopinių situacijų aš neanalizuoju.

  5. troy parašė:

    Grumlinai, taip, negaliu net papildyti, kaip iš Švento Rašto.
    Galima naudoti kaip citatą nurodant autorių?

  6. grumlinas parašė:

    @troy – yep, tik ar ne per daug garbės mano kukliai asmenybei? 😉 Aišku, mintys nesušukuotos ir labai žalios, tai gal greičiau ruošinys nei produktas 😀

  7. Andrius parašė:

    Na truputi cia i vienus vartus gavosi. Siaip vaiko (zmogaus) pareigos zinomos ir surasytos ir kiekvienam laisvai prieinamos. Kur? Na kad ir Civiliniame Kodekse.
    Problema, manau, ta, kad tas kas gina vako (zmogaus) teises daznai garsiau rekia, nei tas kuris gina (ar turetu ginti) vaiko (zmogaus) pareigas. O tas, kuris garsiau rekia, to balsas geriau gidimas ir jo nuomone labiau vyrauja visuomeneje.
    Be to zmogaus teisiu deklaracija surasta ant vieno lapo (arba gali pasiziureti 5 min video, kuriame viskas surasyta), o skaityti CK, ir ieskoti kur ir kas parasta reikia tureti pakankamai nemazai kantrybes ir noro.
    Man vaiko (zmogaus) teisiu gynimas labai primena autoriu teisiu gynima ir visa is to sekanti absurda.

  8. grumlinas parašė:

    @Andrius – Dėl pareigų surašymo Civiliniame kodekse tai kiekvienoje valstybėje jis kitoks, o ir teisingai pastebėjai, kad kažin kas tą kodeksą perskaityt sugebėtų, kad tas kelias eilutes apie pareigas rasti? 😉 O dėl rėkimo – taip, kol kas mes labiau girdime riksmą dėl pažeistų kokių nors kieno nors teisių nei dėl nevykdomų pareigų. Autorinių gi teisių gynimas yra grynas biznis, gaunant nuo to dalį pajamų, tad nereikia stebėtis, kad kai kada bandoma apmokestinti mokyklos vaikus, savaitagalį dainuojančius senelių prieglaudoje.