Feed on
Posts
Comments

Suvažinėjau šiandien į karštaimylimądarbelį pratęsti darbo nuotoliniu būdu – visa biurokratij aps mus vidinėje sistemoje, iš išorės neprieisi. Na ką – tvarkingai visiems darbuotojams pamatuoja temperatūrą, dalis su kaukėmis, dalis be – lankytojų iš išorės praktiškai nėra, su jais kontaktuoja gal pora-trejetas asmenų. Šiaip nuotaikos normalios, bo toks mūsų darbas – budėti su šautuvu prie kojos 🙂

Grįždamas atgal susimąsčiau, kad koronavirusas labai apibendrintai turi tris aspektus. Pirmas – pati pandemija kaip tokia. Taip, sergama, mirštama, sveikstama. Tokia yra pandemijos esmė – sunaikinami silpnieji, lieka stiprieji. Iki sekančios pandemijos. Totalus minusas.

Antras aspektas – ekonominis. Čia minusai ir pliusai. Taip, siauęiant šv.Karantinui, ekonomika sulėtėjo, žmonių padėtis blogėja, Obetačiau – verslai operatyviai taikosi prie naujų sąlygų, atsiranda vis naujų. Pristatymai suklestėjo kaip niekad. Tikiuosi, kad dalis ofisinio planktono pagaliau nulips nup sėdmaišių ir užsiims kažkuo reikalingu žmonėms, o ne tarakonų teisių apsauga. Darbas ir mokymas nuotoliniu būdu įgauna pagreitį. Pasibaigus šv.Karantinui, nebegrįšime į pasaulį, kuris buvo vos prieš porą mėnsių – jo praktiškai nebeliko.

Trečias aspektas – visuomeninis. Staiga paaiškėjo, kad gali būti reikalingi ne tik socialinis kontaktas, bet ir socialinė distancija. Vardan aplinkinių išsaugojimo reikia laikytis tam tikrų taisyklių, kurios prieš pusmetį atrodė absurdiškos. Tačiau atėjo metas, kai netgi bažnyčia atmetė savo tradicijas. Iš kitos pusės matomas stiprus distancinis socialinis kontaktas, organizuojant paramą ir pagalbą. Dar vienas sudėtingas aspektas – kaip išlaikyti žmonių santarvę mažose uždarose erdvėse?

Vienžo, tokios kelios nesušukuotos mintys tolimesniam pramąstymui.

12 Responses to “Apie tris koronaviruso aspektus”

  1. Adux parašė:

    Na dėl tarakonų teisių gynėjų, tai gal esat per didelis optimistas. Šitos kategorijos jokios karantinkės neišnaikins. Šitie gajūs kaip žiurkės ir to paties hibridas.

    • grumlinas parašė:

      Nublemba, nuliūdinai… O aš jau tikėjausi, kad šitai subingalvių kategorijai vietos naujame pasaulyje nebeliks 🙂

  2. scania parašė:

    Che, šitas mintis pirma išgyvensim ant savo kailio, paskui apmastysim 😉

  3. Voldemaras parašė:

    Labai neaišku kaip atsigaus ES ekonomika nuo kitaicų priklausomybės…jeigu ir toliau plauks pasroviui, tai bus liūdnos mišios…pav. dabar 30-40% farmacijos pramonės komponentų parsisiunčiama iš Kinijos. Manau kitose srityse irgi panaši situacija. Taigi,tereikia kinam dėl vienokių ar kitokių priežasčių tik prisukti tiekimo kranelį- ir turim naują krizę…

    • grumlinas parašė:

      Būtų gerai, kad taptų mažiau priklausoma. Trampo poltika yra atgaivinti JAV pramonę, gal pavyks šitokiu keistu būdu – per koronavirusą.

  4. Taškąs parašė:

    Būtina susigražinti fabrikus. Bent jau gyvybiškai svarbius, pirmiausia būtent farmacijos.
    Pasaulio auksinis milijardas lyg laisviau atsidūstame, pa3,14davojame RU, dar Batką, kažkiek save… DuokDie, kad taip ir pasibaigtų, ypač jei pavyktų XXI a. Pasaulio nelaimę – liberalus – pastatyti į vietą.

    Betgi kažkaip užmiršome 1,3 milijardo Indijoje!!!

    • Voldemaras parašė:

      Jooo, liberastai-tai diagnozė…o su tokiais tai tik daktarai turėtų užsiimti 🙁

    • grumlinas parašė:

      Įtariu, kad kokie 300 milijonų mirusių indų būtų tik statistika…

      • Taškąs parašė:

        Kaip indai gali karantinuotis?“! Praktiškai neįsivaizduoju.
        Negana to, per EuroNews praslido info, kad Vokietijos farmacijos fabrikai negali pilnu tempu dirbti, bu pritrunka žalaiavų iš Indijos. O jos vyriausybė uždraudė eksportą- žino, kad patiems pritrūks .

  5. Niūreivis parašė:

    Ateitis atrodo taip:
    https://www.youtube.com/watch?v=_xp1ldLS8KY